News Flash:

Vitaminele care asigura sanatatea sistemului osos. Nu trebuie sa iti lipseasca din organism

29 Iulie 2019
447 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7354 RON (0.0000)
USD: 4.2654 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti

Atunci cand anumiti nutrienti din corp lipsesc, oasele devin fragile si sunt supuse riscului de a se rupe usor. O serie de alimente insa pot creste rezistenta oaselor si scad riscul de osteoporoza. Printre alimentele care contribuie la intarirea oaselor se regasesc: lapte de soia, branza tofu, sardinele, somonul, nucile, migdalele, mango, avocado, smochinele.

Iata care sunt alimentele bogate in nutrienti:  

  • Calciu. Calciul este cel mai important element nutritiv pentru os, concret este esential impotriva osteoporozei. Doza necesara de calciu este de aproximativ 1.000-1.300 mg de calciu pe zi si de regula se ia din alimentatie. Cele mai recomandate sunt iaurtul, laptele fara grasimi, tofu, soia, fasolea alba, varza, broccoli sau migdale.
  • Vitamina D. Vitamina D este tot un nutrient important pentru mentinerea sistemului osos in stare optima. Mai ales acumularea calciului in organism nu se realizeaza fara vitamina D. Alimente bogate in vitamina D sunt: somonul, hering, macrou sau sardine, lapte, iaurt, ciuperci. Deficitul de vitamina D impiedica mineralizarea matricei osoase, ducand la osteomalacie, rahitism, deformari osoase si osteoporoza.
  • Vitamina C. Alimentele bogate in vitamina C permite corpului sa produca colagen, o proteina importanta pentru rezistenta oaselor. Trebuie sa consumi  capsuni, portocale, lamai, varza, rosii, conopida.
  • Proteine. In cantitati mari proteinele pot dauna organismului, dar lipsa lor duce la aparitia efectelor negative asupra sanatatii oaselor. Cele mai indicate sunt: carnea slaba de curcan, pui, carne de vita sau  fructele de mare, albusurile de ou, lactatele cu grasimi putine, untul de arahide.
  • Potasiu. Un regim alimentar bogat in potasiu ajuta la incetinirea declinului densitatii oaselor, fenomen caracteristic imbatranirii naturale a corpului. Pepenele galben, caisele, bananele, prunele, stafidele, avocado, salata verde, morcovii, rosiile si fasolea sunt bogate in potasiu.
  • Magneziu. Acesta are un rol important in tratarea osteoporozei. Magneziu se afla in semintele de dovleac, in orezul brun, spanac, anghinare, cartofii dulci, fasole, semintele de susan sau de in.
  • Soia. Se pare ca alimentele care contin soia ajuta la prevenirea fracturilor osoase.
  • Fluorul. Este foarte important pentru dezvoltarea scheletului osos.  Principalele surse alimentare cu fluor sunt apa, ceaiul, cerealele, painea de secara, galbenusul, ceapa, usturoiul, spanacul si rosiile.
  • Lactatele. Sunt esentiale pentru intarirea oaselor. De aceea, este bine sa fie consumate zilnic.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Wow.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1800 (s) | 23 queries | Mysql time :0.034327 (s)