News Flash:

Vine sau nu primavara? Ce spune prognoza pentru urmatoarele doua saptamani

5 Martie 2018
1129 Vizualizari | 0 Comentarii

ANM a actualizat prognoza pentru urmatoarele zece zile. Estimarea este realizata folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.

MUNTENIA
In prima saptamana a intervalului de prognoza procesul de incalzire a vremii va determina inregistrarea unor temperaturi medii mai ridicate decat cele normale. Astfel, media maximelor va creste de la valori de 3 grade in primele zile, spre 15...16 grade in zilele de 11 si 12 martie, iar cea a minimelor de la valori medii de -8...-7 grade in data de 5 martie spre aproximativ 5 grade in data de 12 martie, cand vremea va deveni deosebit de calda pentru aceasta perioada a anului. A doua saptamana debuteaza cu o scadere usoara a temperaturilor maxime spre medii de 12 grade, pe 14 martie, respectiv o scadere spre aproximativ 3 grade a valorilor medii nocturne, la aceeasi data. Ulterior, pana pe 18 martie, vremea se va incalzi din nou, astfel incat maximele vor creste iar spre valori medii de 15...16 grade, iar minimele spre 4 grade. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi ridicata in intervalul 05 - 08 martie si, din nou, in intervalul 11 – 15 martie.

Citeste si Greseala pe care o fac multi cand isi aleg o baba. Iata cum se aleg, de fapt, “Babele din Martie”

TRANSILVANIA
Vremea se va incalzi accentuat in prima saptamana a intervalului de prognoza, astfel incat media regionala a temperaturilor maxime va creste de la 5 la 14 grade in acest interval, iar cea a valorilor termice nocturne, de aproximativ -11 grade la inceput, va atinge 0 grade intre 7 si 10 martie, si chiar 3...4 grade pe 11 si 12 martie. In a doua saptamana a intervalului de prognoza se vor resimti usoare variatii termice de la o zi la alta, dar, per ansamblu, maximele diurne se vor situa intre 12 si 16 grade, iar minimele nocturne vor fi curpinse intre 0 si 2 grade, in medie. Pe tot parcursul intervalului de prognoza probabilitatea pentru precipitatii va fi ridicata, dar in jurul datei de 13 martie acestea se vor semnala pe arii extinse si vor fi mai importante cantitativ.

MOLDOVA
Vremea rece, geroasa dimineata la inceputul intervalului, va intra intr-un proces de incalzire, urmand ca in data de 11 martie mediile maximelor si minimelor sa se situeze peste normele perioadei. Astfel, media maximelor va creste de la 0...1 grad pe 5 martie spre aproximativ 12 grade in zilele de 11 si 12 martie, iar minimele de la -14 grade in prima zi a intervalului spre 3...4 grade in datele de 11 si 12 martie. Ulterior zilei de 12 martie, pana la mijlocul celei de-a doua saptamani se intrevede o usoara scadere a temperaturilor medii maxime si minime, pentru ca dupa aceasta data (14 martie) si pana spre sfarsitul intervalului tendinta acestora sa fie de crestere usoara de la o zi la alta. Astfel maximele vor scadea de la valori medii de 12 grade spre 10...11 grade in 14 martie, apoi vor creste spre 13...14 grade in data de 18 martie. Media minimelor va scadea de la valori de 3...4 grade la inceputul celei de-a doua saptamani spre valori in jurul a 1 grad in data de 15 martie, apoi vor creste spre valori in jurul a 3 grade in 18 martie. Probabilitatea pentru precipitatii va fi ridicata in data de 6 martie, apoi in perioada 11 – 15 martie.

Citeste si Bujorii, florile Zeitei Lunii! Ce nu stiai despre aceste flori luxuriante

OLTENIA
In intervalul 05 - 12 martie, vremea se va incalzi de la o zi la alta, devenind calda pentru aceasta perioada a anului. Astfel, maximele vor creste, in medie regionala, de la valori de 2...3 grade in primele zile, spre 16...17 grade in data de 12 martie, iar temperaturile minime, de la -5 grade la inceput, vor atinge 5...6 grade la sfarsitul primei saptamani de prognoza. In perioada 13 - 15 martie vremea se va raci usor, media maximelor situandu-se in jurul a 14 grade, iar cea a minimelor coborand spre 3 grade. Apoi, intre 16 si 18 martie, valorile termice vor creste din nou si vor caracteriza o vreme calda pentru acesta perioada, urmand a se situa in jurul a 17 grade ziua si 4 grade noaptea, in medie. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi ridicata in perioada 5- 9 martie, apoi intre 11- 14 martie.

MARAMURES
Prima saptamana a intervalului de prognoza va fi caracterizata de temperaturi in crestere treptata, astfel incat vremea va deveni usor mai calda decat in mod normal in aceasta perioada a anului. Valorile termice diurne, de 5...6 grade la inceput, vor atinge 10 grade la sfarsit de saptamana, in timp ce minimele nocturne vor fi in crestere, de la -12 pana spre 5...6 grade, in acest interval. A doua saptamana va fi caracterizata de usoare variatii termice, dar in general temperaturile maxime se vor situa intre 10 si 15 grade, iar cele minime intre 2 si 4 grade, in medie, cu cele mai ridicate valori in jurul datei de 16 martie si cele mai scazute in zilele de 13 si 14 martie. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi ridicata pe tot parcursul intervalului de prognoza, iar pe 6,7,11 si 12 martie vor fi posibile cantitati de apa mai insemnate.

Citeste si Ce s-ar intampla daca Pamantul nu s-ar mai invarti - VIDEO

DOBROGEA
Vremea va intra intr-un proces de incalzire. Maximele termice vor creste de la valori medii de 2 grade in prima zi a intervalului spre 12...13 grade in data de 12 martie. Ulterior, in perioada 13-15 martie, media temperaturilor diurne va cobori usor spre valori in jurul a 10 grade, apoi va creste din nou spre 12...13 grade, pe 18 martie. Evolutia temperaturilor minime va fi similara cu a valorilor maxime, astfel incat media temperaturilor nocturne va creste de la -7 grade in data de 5 martie spre valori in jurul a 6 grade in zilele de 12 si 13 martie, apoi va cobori spre 3...4 grade in data de 15 martie, pentru ca ulterior sa creasca din nou spre 6 grade la sfarsitul intervalului. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi ridicata in zilele de 6 si 8 martie apoi in intervalul 11-14 martie.

LA MUNTE
Pe tot parcursul celor doua saptamani ale intervalului de prognoza, regimul termic va avea o evolutie caracterizata prin usoare variatii de temperatura, tendinta generala fiind insa de incalzire a vremii. Astfel, valorile maxime diurne se vor situa, in general, intre 1 si 7 grade, cu cele mai reci zile pe 5, 6, 8, 9, 13 si 14 martie si cele mai calde pe 11 martie si, din nou, in intervalul 15 - 18 martie. Temperaturile nocturne vor avea aceeasi tendinta de evolutie, urmand a se situa, in medie, intre -4 si 0 grade, exceptand prima noapte, cand inca va fi ger, iar media regionala se va situa in jurul valorii de -9 grade. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi ridicata pe tot parcursul intervalului de prognoza, dar acestea se vor semnala pe arii mai extinse si pot fi mai importante cantitativ in jurul datei de 6 martie si, din nou, in intervalul 11-13 martie.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

muntenia transilvania moldova oltenia maramures dobrogea
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Wow.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2165 (s) | 34 queries | Mysql time :0.062854 (s)