News Flash:

Tumori cerebrale. De ce apar si care sunt semnele ca suferi si tu de asa ceva

3 Octombrie 2018
2659 Vizualizari | 0 Comentarii

Tumorile cerebrale primare sunt tumorile care se formeaza la nivelul tesutului cerebral, terminatiilor nervoase din creier, membranelor cerebrale, oaselor craniului sau tesutului muscular care acopera craniul. De cealalta parte, tumorile cerebrale secundare sunt tumorile care se extind de la alte organe (plamani, sani, prostata, etc.) la creier, formand metastaze.

Cum se formeaza tumorile cerebrale? Asa cum se intampla si in cazul celorlalte organe din organism, tumorile se formeaza din celulele din interiorul creierului. In mod normal, celulele se dezvolta, cresc si imbatranesc sau mor, iar in locul acestora se formeaza noi celule. Insa, in cazuri anormale, aceasta formare incepe sa functioneze in mod diferit, iar atunci cand incep sa se formeze celule care nu sunt necesare sau celulele formate nu mor la timp, acumularea in exces de celule incepe sa formeze grupuri, astfel incat la nivelul organului respectiv se produce o masa denumita tumoare. Din cauza faptului ca nu toate tumorile pot fi denumite cancer, tumoarea formata la nivelul creierului este denumita tumoare cerebrala.

Cate tipuri de tumori cerebrale exista?

Tumorile cerebrale primare
Tumorile cerebrale benigne (meningiomul, schwannomul, chisturile dermoid epidermoide)
Tumorile cerebrale maligne (tumorile gliale, multiforme anaplastice si glioblastomul)
Tumorile cerebrale secundare. Aceste tumori sunt denumite metastaza si sunt cancere care se extind de la celelalte organe din organism la creier.
Tumorile cerebrale benigne

Aceste tumori sunt tumori ale membranelor cerebrale (menengiom) sau ale terminatiilor nervoase cerebrale (schwanom) sau ale tumorilor congenitale reziduale (dermoide, chistul epidermoid). Aceste tipuri de tumori pot fi tratate chirurgical cu rezultate excelente.

Tumorile cerebrale maligne

Acestea sunt tumori cerebrale care se dezvolta anormal sau rapid. Din cauza faptului ca se dezvolta rapid, acestea se extind pana la celulele sanatoase din creier. Aceste tumori sunt tratate in functie de localizarea, marimea si factorii de risc, care le insotesc, iar viata pacientului poate fi prelungita.

Cancerul format la nivelul unui alt organ se poate extinde la creier?

Aceste tipuri de tumori sunt denumite metastaze cerebrale, iar tesutul canceros de la nivelul celorlalte organe (plamani, sani, prostata, stomac si intestine) se poate extinde la creier. 25% din cancere provoaca metastaze cerebrale, potrivit prof. univ. dr. Serdar Baki Albayrak, membru al Societatii de Neurochirurgie din Turcia si al Asociatiei Europene de Neurochirurgie. Domnia sa a publicat peste 100 de articole de referinta in reviste stiintifice internationale, fiind citat in peste 600 de articole de specialitate din intreaga lume.

Tumorile cerebrale. De ce se formeaza, care sunt cele mai afectate persoane si care sunt semnele ca ai tumori cerebrale

In general nu sunt cunoscute cauzele care duc la formarea tumorilor cerebrale, insa faptul ca unele tumori cerebrale (Von – Hippel Lindau) sunt de proveninta ereditara (genetica), este bine cunoscut in lumea academica.

Exista unii factori de risc care stau la baza formarii tumorilor cerebrale, dupa cum urmeaza:

Sexul: Tumorile cerebrale sunt intalnite mai des la barbati, iar menengioamele sunt intalnite mai des la femei.
Rasa umana: Toate tumorile cerebrale sunt intalnite mai des la rasa alba.
Varsta: Tumorile cerebrale sunt intalnite mai des la persoanele cu varsta peste 70 de ani, iar la copiii cu varsta sub 10 ani sunt intalnite mai des tumorile cerebrale la nivelului cerebelului.
Istoricul familial: Persoanele care au rude, care sufera de gliom cerebral, au o predispozitie mai mare de a suferi de tumori cerebrale. In afara de aceasta, traumele craniene, expunerea la radiatii, unii virusi, unele vopseli chimice si unii hormoni sunt cauze cunoscute ca factori de risc pentru formarea tumorilor cerebrale.
Care sunt cel mai des intalnite simptome ale tumorilor cerebrale?

Durerea de cap (in special durerea de cap ce apare noaptea)
Greata, vomitatul, vederea dubla, vederea incetosata
Lesinul (crizele de epilepsie)
Defecte de mers si echilibru
Pierderea simturilor la nivelul bratelor si picioarelor, amorteala si lipsa de putere
Lipsa de memorie, defecte de personalitate, defecte de vorbire
Cum se stabileste diagnosticul pentru tumorile cerebrale?

In prezent, stabilirea diagnosticului pentru tumorile cerebrale se poate efectua foarte usor si rapid.

Consultul neurologic: Pentru stabilirea diagnosticului, este important ca, pentru pacientii care prezinta simptomele si constatarile mentionate mai sus cu privire la tumorile cerebrale, sa se efectueze investigatii cu privire la istoricul familial si un consult general sau neurologic.

Investigatiile utilizate pentru stabilirea diagnosticului: tomografia cerebrala (CT), imagistica cerebrala cu rezonanta magnetica (RMN). Acest investigatii ofera rapid si in termen scurt informatii cu privire la localizarea, tipul si marimea tumorii cerebrale.

Biopsie: In cazul unor tumori cerebrale este necesara efectuarea biopsiei.

Care sunt optiunile de tratament pentru tumorile cerebrale?

In functie de tipul, localizarea, marimea tumorii cerebrale, exista 3 optiuni de tratament diferite printre care se numara tratamentul chirurgical, radioterapia si chimioterapia.

Pentru care tipuri de tumori cerebrale sunt efectuate interventii chirurgicale?

De regula, metoda standard de tratament pentru toate tumorile benigne, in functie de localizarea acestora, este interventia chirurgicala. Insa, in functie de tipul tumorii si in cazul in care aceasta are un caracter malign, dupa tratamentul chirurgical este posibil sa fie administrate tratamente suplimentare precum radioterapia sau chimioterapia.

Care este procentul de reusita a interventiilor chirurgicale efectuate pentru tumorile cerebrale?

De regula, atunci cand tumorile cerebrale benigne sunt extirpate in totalitate de o echipa medicala experimentata, rezultatele sunt excelente, motiv pentru care nu mai este cazul administrarii unui alt tratament. Insa, in cazul tumorilor cerebrale maligne, atunci cand tumoarea nu este extirpata in totalitate in urma interventiei chirurgicale, dupa tratamentul chirurgical se vor administra tratamente de radioterapie si chimioterapie.

Cum se efectueaza tratamentul cu radiatii in cazul tumorilor cerebrale?

Radioterapia se administreaza la nivelul intregului creier sau, in functie de tipul si localizarea tumorii, sunt administrate radiatii cu energie foarte ridicata (raze x, raze gamma, proton), pe baza unei metode denumita radioterapie stereotaxica. In general, radioterapia este administrata in prima luna dupa interventia chirurgicala. Scopul acestui tratament este distrugerea celulelor tumorale sau inhibarea dezvoltarii acestora. In rare cazuri, atunci cand localizarea tumorii face imposibil tratamentul chirurgical, este posibil sa se administreze tratamentul cu radiatii. Schema de administrare a radioterapiei depinde de tipul tumorii, diametrul acesteia, varsta si starea neurologica a pacientului. Este important ca tesutul cerebral sanatos sa fie protejat in timpul administrarii radioterapiei.

Concluzii

In prezent, pacientii ce prezinta simptome si constatari specifice tumorilor cerebrale se prezinta la medici specialisti in domeniul neurologiei. Pe baza determinarii istoricului familial, consultului neurologic si investigatii de imagistica specifice (CT, RMN), medicii au posibilitate sa stabileasca cu usurinta si rapid diagnosticul pentru tumorile cerebrale.

Medicul care efectueaza interventia chirurgicala pentru tumoarea cerebrala va distribui toate informatiile pe care le detine cu privire la pacient, catre ceilalti medici (oncolog radioterapie, oncolog medical, patolog, radiolog), iar in urma unei consultatii efectuate de consiliul medical, se va decide care este tratamentul potrivit pentru pacient (interventie chirurgicala, radioterapie, chimioterapie).

In cazul in care tumorile cerebrale benigne sunt tratate chirurgical, iar tumoarea este extirpata complet, rezultatul operatiei va fi excelent. Rezultatele tratamentului chirurgical pentru tumorile care se dezvolta incet sunt bune spre excelente. In cazul tumorilor maligne care se dezvolta rapid, obiectivul tuturor cele 3 tipuri de tratamente este prelungirea vietii pacientului. Rezultatele tratamentului chirurgical efectuat in centre medicale dotate cu tehnologie moderna de catre echipe medicale experimentate sunt excelente.

In concluzie, nimeni nu trebuie sa se teama de tratamentul administrat in cazul tumorilor cerebrale iar diagnosticul trebuie stabilit fara intarziere. Consultarea unui medic neurochirurg, care are experienta in domeniul tumorilor cerebrale, va reduce durata interventiei chirurgicale, iar pacientul va putea reveni mai repede la viata normala.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Wow.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1586 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012147 (s)