News Flash:

Tabelul complet - Afla cand iesi la pensie dupa anul nasterii

11 Ianuarie 2018
61059 Vizualizari | 0 Comentarii

Unii asteapta cu nerabdare varsta pensionarii. Altii vor sa amane cat mai mult intrarea la pensie. Indiferent in ce categorie va aflati, Click! va arata cine se poate pensiona in cursul acestui an. Este vorba de pensia pentru limita de varsta, a carei obtinere este conditionata de atingerea varstei standard de pensionare si de efectuarea stagiului minim de cotizare.

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice prevede ca obtinerea pensiei pentru limita de varsta este conditionata de implinirea varstei standard de pensionare si de atingerea stagiului minim de cotizare. In ceea ce priveste varsta standard de pensionare, aceasta este, in momentul de fata, de 65 de ani pentru barbati si de 63 de ani pentru femei. Totodata, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, indiferent de sex.

Citeste si

Totusi, atingerea acestor varste si stagii de cotizare este facuta treptat, prin esalonarea prevazuta de Legea pensiilor, scrie avocatnet.ro. Daca pentru barbati deja s-a ajuns la cele trei limite inca de la inceputul anului 2015, pentru femei s-a ajuns momentan doar la limita stagiului minim de cotizare, iar la limita stagiului complet de cotizare si a varstei standard de pensionare se va ajunge abia in anul 2030. Deoarece atat varsta-standard de pensionare, cat si stagiul minim de cotizare sunt calculate in functie de data nasterii fiecarei persoane, Legea pensiilor ne permite sa aflam cine indeplineste, teoretic, in 2018, conditiile pentru a obtine pensia pentru limita de varsta. Insa, trebuie tinut cont ca anumite persoane beneficiaza de o reducere a varstei-standard de pensionare pentru ca au lucrat in conditii mai grele, acestea nefiind luate in calcul la intocmirea tabelului de mai jos.

Modificari ale Legii pensiilor, inca din prima zi a anului

Legea pensiilor a suferit numeroase modificari in prima zi a lunii ianuarie 2018, conform unui act normativ aparut recent in Monitorul Oficial si care a intrat in vigoare la acea data. Schimbarile au fost facute prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 103/2017 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul asigurarilor sociale.  

Citeste si

Printre modificarile importante se numara faptul ca, din moment ce angajatorii nu mai datoreaza, in mod normal, contributia la pensii, acestia nu mai trebuie sa acorde ajutorul de deces in cazul mortii unui salariat sau a unui membru de familie al acestuia. Tot de la 1 ianuarie 2018, nu se mai incheie contracte individuale de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, iar angajatorul nu mai are obligatia de a comunica asiguratorului, printr-o declaratie pe propria raspundere, domeniul de activitate conform clasificarii activitatilor din economia nationala (CAEN), numarul de angajati, fondul de salarii, precum si orice alte informatii solicitate in acest scop.

In ce priveste indemnizatia pentru incapacitatea temporara de munca, aceasta se calculeaza si se plateste de catre angajator si se recupereaza de la casa teritoriala de pensii, pe baza actelor justificative, din sumele prevazute in bugetul asigurarilor sociale de stat pentru asigurarea la accidente de munca si boli profesionale.

Recuperarea indemnizatiilor se poate realiza in termen de 90 de zile de la data confirmarii caracterului de munca al accidentului sau bolii. Pentru situatiile in care persoana asigurata desfasoara activitatea la mai multi angajatori, indemnizatia pentru incapacitatea temporara de munca in urma unui accident de munca sau a unei boli profesionale se achita o singura data.

De asemenea, OUG 116/2017 aduce modificari si in acordarea biletelor de tratament subventionate prin casele judetene de pensii. Astfel, in vederea reabilitarii medicale si recuperarii capacitatii de munca, victimele acestor accidente si ale imbolnavirilor profesionale beneficiaza de programe individuale de recuperare stabilite de medicul de expertiza medicala in functie de natura si de diagnosticul bolii, iar pentru persoanele carora nu  li se mai recomanda programe individuale de recuperare biletele de tratament se acorda in baza unei recomandari medicale emise de medicul curant.

Citeste si

Cu cat creste punctul de pensie?

Din luna iulie, punctul de pensie se va majora cu 10%. Asta inseamna ca va ajunge la 1.100 de lei, fata de 1.000 de lei, cat este valoarea lui actuala, potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 82/2017 pentru modificarea si completarea unor acte normative, act publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 902 din 16 noiembrie 2017.

In 2017, punctul de pensie s-a majorat de doua ori: prima data la 1 ianuarie, cand a ajuns la 917,5 lei (o crestere de 5,25%), iar a doua crestere a fost in luna iulie, cand a ajuns la 1.000 de lei. Asadar, de la jumatatea anului viitor, el va creste cu 10% fata de cat este in prezent.

Citeste si Afla cand iesi la pensie dupa anul nasterii

Romanii ies la pensie mult prea devreme. La aceasta concluzie au ajuns guvernantii, care au gasit o modalitate ca sa ne tina mai mult in campul muncii. Varsta de pensionare la femei va creste cu doi ani, astfel ca cele nascute in Ian 1971 isi vor vedea linistite de batranete abia la 65 de ani. Egalitate intre barbati si femei.

Asta am cerut, asta am avut. Nimeni nu a stiut, insa, ca cei din Ministerul Muncii se vor gandi sa aplice acest tratament si in ceea ce priveste iesirea la pensie. Daca in 2010, alesii tarii stabilisera prin noua legea pensiilor ca femeile sa iasa din campul muncii la 63 de ani, in loc de 60 si barbatii la 65, in loc de 62, dupa 3 ani, subiectul pensionarii a revenit in prim plan. Pe site-ul ministerului exista un proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Aici se anunta ca atat femeile cat si barbatii vor primi pensie de la stat la 65 de ani. Daca proiectul va trece, primele afectate de aceasta masura sunt cele nascute in Ian 1971 si se va intampla in 2035. Atingerea acestei varste se face gradual, in functie de data nasterii, la fiecare 3 luni, adaugandu-se cate o luna. Barbatii vor iesi la pensie la 65 de ani, incepand din martie 2015. Luna aceasta se pot pensiona cei nascuti in martie 1943, la 65 de ani si 8 luni.

preluat de pe click

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

citeste si
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Wow.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1672 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013327 (s)