News Flash:

Stevia - Ce este, de fapt? O mai cumperi de-acum din piata?

17 Martie 2017
19583 Vizualizari | 0 Comentarii
Printre mult apreciatele plante de primavara la noi, inca de pe vremea tracilor, stevia este o planta dulce-acrisoara si ocupa un loc bine-meritat in bucataria traditionala. Valoarea sa nutritiva este completata cu succes de calitatile curative si medicale prin bogatia de vitamine, saruri minerale, proteine, fibre etc.
 
Stevia (Rumex patientia), denumita popular dragomir, macris de gradina, este o planta din familia Poligonaceelor, o erbacee perena foarte frecventa in flora spontana din Romania. Creste salbatica si libera pe marginea drumurilor in toata Europa. Este originara din Austria inferioara, unde este cultivata ca planta culinara, potrivit site-ului ierburiuitate.wordpress.com.
In pamant, ea are un rizom gros, cu multe capete. In partea superioara, tulpina de stevie este ramificata, purtand pe ea frunze mari, cu petiolul consistent. Florile sunt grupate, verzui, purtand pe ele un cerc rosu-palid sau rosu-visiniu.
Substante active importante sunt: in cantitate semnificativa vitamina C, dar si A, E si K, acid tartric, acid oxalic (oxalati), saruri minerale - potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier, zinc - , proteine, fibre.

Valoare medicinala au, mai ales, radacinile, care se recolteaza toamna, atunci cand perioada de vegetatie a incetat, precum si semintele. Pentru aplicatii strict medicinale, se prepara infuzie, decoct, cataplasme.
Stevia este o planta specifica bucatariei est europene, consumata mai ales primavara, cand frunzele sunt tinere si cand acidul oxalic se gaseste in cantitati mai mici in planta, responsabil de formarea pietrelor la rinichi, potrivit unor informatii. In bucataria noastra traditionala, se folosesc frunzele tinere mai ales in ciorbe, in placinte, omlete, ca foi pentru sarmale sau innabusite asemeni spanacului. Ele pot fi consumate crude, in salate sau pot fi conservate prin uscare, congelare, sau puse la borcan cu sare si adaugate ulterior la diferite mancaruri.
Preparatele din stevie, in forma lor naturala, nefiarta, au proprietati depurative, diuretice, tonice. Consumul de stevie este indicat, cu precadere, in lunile de primavara, pentru detoxifierea organismului. Prin proprietatile sale depurative, stevia curata organismul de toxinele adunate in decursul iernii.

Stevia contribuie si la accelerarea proceselor de mineralizare, de reechilibrare a organismului, in trecut fiind considerata si un antiscorbutic important. Capacitatea steviei de a combate scorbutul trebuie luata in seama si in ziua de azi.
Consumul de stevie stimuleaza energia mentala si fizica, fiind totodata o bariera impotriva bacteriilor care provoaca cariile dentare. Aceste calitati sunt sustinute de cercetari si studii stiintifice. Este o planta care ne ajuta sa eliminam lichidul de prisos din corp, ne scapa de oboseala mintii si a trupului. Este recomandata si in restabilirea echilibrelor gastrice, fiind alcalinizanta.

Stevia, cultivata sau salbatica, este folosita pentru calmarea usturimii provocate de contactul cu urzicile. Efectul de ameliorare este resimtit aproape imediat.
Pentru ca are o valoare energetica redusa, ajuta la scaderea in greutate datorita proprietatilor sale de reglare a nivelului de zahar din sange, dar si a nivelului colesterolului.

sursa: realitatea
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

planta dulce-acrisoara vitamine stevia rumex patientia proteine
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Wow.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1840 (s) | 34 queries | Mysql time :0.036253 (s)