News Flash:

Sfantul Ioan Gura de Aur: Cand nu te afli in biserica, sa spui tainic in sinea ta aceste 3 cuvinte! Mare putere au

1 Iunie 2018
723 Vizualizari | 0 Comentarii

Asa si tu, atunci cand esti ispitit, sa ceri tainic ajutor de la Dumnezeu. El este tot timpul alaturi de tine, de aceea nu trebuie sa I te adresezi intr-un fel anume, asa cum faci cu oamenii. Cand nu te afli in biserica, sa spui tainic in sinea ta „Miluieste-ma, Doamne!” Striga la Dumnezeu cu gandul tau, fara sa-ti misti buzele. Dumnezeu ne aude si atunci cand tacem. Nu este atat de important unde, ci cum ne rugam. Chiar si cand te afli in baie sa te rogi. Sa te rogi oriunde ai fi. Intreaga zidire este biserica lui Dumnezeu. Tu insuti esti biserica lui Dumnezeu si cauti loc unde sa te rogi?

In fata evreilor era marea, iar din spate veneau amenintator egiptenii. Atunci, Moise a fost cuprins de o asa de mare spaima, incat a cerut ajutor lui Dumnezeu fara sa spuna niciun cuvant. Si chiar daca vocea lui Moise nu se auzea, Domnul l-a intrebat: Ce strigi catre Mine? (Ies. 14, 15). Asadar, Dumnezeu l-a auzit chiar daca nu spusese nimic. Asa si tu, atunci cand esti ispitit, sa ceri tainic ajutor de la Dumnezeu. El este tot timpul alaturi de tine, de aceea nu trebuie sa I te adresezi intr-un fel anume, asa cum faci cu oamenii. Vei striga si Domnul te va auzi; la strigatul tau El va zice: „Iata-ma!” (Isaia 58, 9). Daca ai mereu inima curata, Dumnezeu te va auzi oriunde si oricand.

***

Cele mai iubite cuvinte: Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine, pacatosul

Noi vorbim Domnului direct, cu smerenia intensa a vamesului care, spre deosebire de fariseul indraznet si vorbaret, putea doar sa se bata in piept si sa spuna: „Dumnezeule, fii milostiv mie, pacatosului” (Luca 18, 9-14). Persoana care se roaga cu Rugaciunea lui Iisus in acest mod este om care creste in cunoasterea lui Dumnezeu, adica un om care se apropie de Dumnezeu. Da, omul foloseste cuvinte si noi credem ca aceste cuvinte sunt adevarate. Desi scopul nu sunt cuvintele in sine, ele sunt necesare celor mai multi dintre noi pentru a ne concentra mintea si a ne deschide inima in smerenie si pocainta.

A te ruga cu adevarat inseamna a sta cu mintea in inima in prezenta Domnului, adica a fi pe deplin deschis lui Hristos, fiind in comuniune cu El din adancurile fiintei noastre. Sfantul Apostol Pavel scrie ca Duhul Sfant ne invata cum sa ne rugam, cu suspine prea adanci pentru a le exprima in cuvinte (Romani 8, 26). Ca sa spun adevarul, nu ma aflu inca acolo, nici pe departe. Am nevoie de cuvinte in rugaciune pentru a nu-mi lasa mintea sa rataceasca. De aceea cuvintele simple ale Rugaciunii lui Iisus sunt atat de iubite in Ortodoxie: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine, pacatosul”. Ori de cate ori facem ceva care nu are nevoie de o concentrare mintala semnificativa, ne putem ruga in tacere cu Rugaciunea lui Iisus. Daca nu este nimeni in apropiere, putem spune cuvintele cu voce tare, fara a provoca probleme. Pentru rugaciunile personale obisnuite de dimineata sau de seara, putem dedica cinci sau zece sau mai multe minute. Nu este teologie abstracta, ci o motivatie ce ne asaza in locul potrivit inaintea Domnului.

Cu aceasta rugaciune in inimile noastre, cerem ajutorul lui Hristos, chiar atunci cand marturisim greselile noastre. Nu trebuie sa fie rostita ca si cum recitam o formula sau am incerca sa Il influentam pe Dumnezeu cu cuvinte magice, ci din inima, cu concentrare deplina. Noi vorbim Domnului direct, cu smerenia intensa a vamesului care, spre deosebire de fariseul indraznet si vorbaret, putea doar sa se bata in piept si sa spuna: „Dumnezeule, fii milostiv mie, pacatosului” (Luca 18, 9-14). Persoana care se roaga cu Rugaciunea lui Iisus in acest mod este om care creste in cunoasterea lui Dumnezeu, adica un om care se apropie de Dumnezeu. Da, omul foloseste cuvinte si noi credem ca aceste cuvinte sunt adevarate. Desi scopul nu sunt cuvintele in sine, ele sunt necesare celor mai multi dintre noi pentru a ne concentra mintea si a ne deschide inima in smerenie si pocainta. Daca incerc sa stau in liniste chiar si pentru cateva minute, in rugaciune fara cuvinte, mintea mea rataceste teribil. Nu sunt un expert al rostirii Rugaciunii lui Iisus, dar o consider foarte folositoare pentru cel care vrea sa stea asa cum se cuvine inaintea Domnului. Daca ne adresam Lui cu smerenie si pocainta, simtim puterea si prezenta Sa in viata noastra. Sufletul nostru devine mai fin racordat la ceea ce face El, iar El raspunde chemarii noastre de a ne ajuta. Aceasta nu este o meditatie pentru a te elibera de stres, ci o smerita rugaciune catre Mantuitorul nostru.

Sfantul Ioan Gura de Aur

Extras din Problemele Vietii; Pr. Prof. Philip LeMasters, Credinta uitata. Vechi adevaruri din Rasaritul crestin pentru crestinii contemporani

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Wow.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1914 (s) | 34 queries | Mysql time :0.022228 (s)