News Flash:

Secretul unei recolte mai bogate de rosii - Ce sa faci cu plantele ca sa iti dublezi cantitatea de rosii culese

25 Iulie 2017
17864 Vizualizari | 0 Comentarii
Defolierea reprezinta lucrarea de indepartare a frunzelor de la baza plantelor pana la primul etaj de rod. Aceasta procedura se aplica la cultura de rosii, de ardei sau de castraveti pentru o asigura un spor de productie si pentru a preveni aparitia unor boli foliare, precum mana.

De ce se face defolierea rosiilor

Scopul principal al defolierii la tomate este acela de a avea o recolta mai bogata. In loc sa avem frunze mari pe planta, ne dorim fructe de dimensiuni frumoase. Totodata, prin defoliere se indeparteaza acele frunze ingalbenite, sensibile la boli, si se permite aerisirea plantelor. De precizat ca frunzele imbatranite nu mai au acelasi randament bun la sintetizarea substantelor nutritive, asa ca mai mult consuma decat ajuta productia.

Cand trebuie facuta defolierea

Defolierea se recomanda a fi facuta atunci cand frunzele de la baza sunt imbatranite, sunt afectate de boli si ating solul. De regula, momentul coincide cu formarea celui de-al treilea etaj de fructe.
Procedura ar trebui facuta inaintea unui tratament care de dezinfecteze apoi ranile plantelor. Daca nu faceti stropiri la rosii, defolierea se recomanda dimineata, intr-o zi senina, odata cu instalarea caldurii care sa usuce ranile.

Citeste si Metoda usoara si rapida de a avea rosii mari. Cum sa le cultivi corect, urmand sfaturile din acest articol

Cum se face defolierea la tomate

Defolierea rosiilor este recomandat sa se faca cu ajutorul unor foarfece de gradina sau cu un briceaj/cutit bine ascutit. De retinut ca procedura raneste planta, iar noi ne dorim ca ea sa sufere cat mai putin. Astfel, ramura cu frunze nu se taie direct de la baza, ci se lasa circa un centimetru distanta de la tulpina.
In primul rand, se elimina frunzele care stau pe pamant, pentru ca sunt o sursa permanenta de mana (chiar si la rosiile cu crestere determinata).
Defolierea incepe sa fie o activitate permanenta din momentul in care pe planta de rosie apar florile. Se considera ca 3 frunze sunt suficiente pentru a hrani o inflorescenta. Doua frunze sub inflorescenta si una deasupra.
Atentie! Nu mergem mai sus de ultima inflorescenta! Posibil ca la prima inflorescenta sa avem frunze in contact cu solul care trebuiesc eliminate. Atunci se poate lasa o frunza sub inflorescenta si doua deasupra, dar in rest aplicam regula ”doua jos si una sus” sau trei frunze intre inflorescente.

Defolierea dupa formarea gogonelelor
Defolierea continua si dupa formarea fructelor. Cand gogonelele incep sa isi schimbe culoarea, cele trei frunze ramase pot fi eliminate pe rand pentru ca oricum ele nu mai sunt hranite, ci planta se concentreaza in inrosirea roadelor sale.
Concomitent cu defolierea, tomatele se si copilesc, operatie despre care puteti citi AICI.  Determinatele nu se copilesc, dar frunzele care ating solul este bine sa fie inlaturate.
Dupa o defoliere mai masiva, se recomanda stropirea rosiilor cu zeama bordeleza care, pe langa faptul ca actioneaza contra manei, are si un efect cicatrizant.

preluat de pe agrointel
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Wow.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1861 (s) | 34 queries | Mysql time :0.027067 (s)