News Flash:

Sarbatoare mare pentru romani astazi, 2 iulie

2 Iulie 2019
1449 Vizualizari | 0 Comentarii

In calendarul ortodox, marti, 2 iulie 2019. este pomenit Sfantul Voievod Stefan cel Mare. Stefan Voda a fost domnitor al Moldovei intre anii 1457 si 1504  si este unul dintre cei mai mari romani aparatori ai crestinatatii. Stefan cel Mare era nascut din crestinii Bogdan Voda, fiul lui Alexandru cel Bun, din neamul Musatinilor si din Oltea Maria, din neamul Basarabilor.

Calendar ortodox 2 iulie 2019: Stefan cel Mare a construit 44 de biserici si manastiri in Moldova
Biserica Ortodoxa Romana l-a facut sfant intr-unul dintre sinoadele ecumenice in anul 1992. Voievodul care tinea piept cotropitorilor a construit foarte multe biserici si manastiri din Moldova, iar multe dintre ele stau in picioare si in ziua de azi si sunt locuri de pelerinaj pentru sute de mii de credinciosi romani.

Marele voievod era ctitor al unor lacasuri de cult care au rezistat in timp si au devenit loc comun de adunare pentru enoriasi: Manastirea Putna, care poarta hramul „Adormirea Maicii Domnului”, Biserica Sfantul Procopie de la Milisauti, Biserica Sfantul Nicolae din Chilia ori Biserica Sfanta Cruce din Patrauti.

Canon de rugaciune catre Sfantul Stefan cel Mare

Stefan a facut, in total, 44 de biserici si manastiri in cei 50 de ani de domnie. Moartea sa este un mister. S-a stins din viata pe 2 iulie 1504 si se crede ca acesta a fost rapus de o rana mai veche la un picior, mostenita dintr-o batalie din urma cu 40 de ani. Dupa ce i-a fost arsa rana in vara anului 1504, Stefan Voda a murit la data de 2 iulie, in mainile unui medic venetian, la varsta de 70 de ani.

Iata si un canon de rugaciune catre Sfantul Stefan cel Mare: „Sfinte Stefane Voievod, aparator al poporului roman si grabnic folositor al tuturor crestinilor, asculta rugaciunea pe care o inaltam catre tine, noi, nevrednicii. Cunoastem indraznirea pe care ai dobandit-o prin multe osteneli catre Bunul Dumnezeu, Care ti-a ascultat rugaciunile tale. Drept aceea, te rugam sa ne auzi si tu pe noi cand cerem ajutorul tau.

Ocroteste bisericile si manastirile in pace, intareste credinta slabita de ispitele acestui veac, surpa eresurile, lumineaza ocarmuitorii, da vitejie ostasilor, iar noua tuturor lumineaza-ne calea mantuirii, ca impreuna cu tine in locasurile cele ceresti sa ne bucuram in vecii vecilor. Amin”.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

sfantul stefan
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Wow.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1963 (s) | 23 queries | Mysql time :0.029227 (s)