News Flash:

Sarbatoare mare astazi, 13 Noiembrie - Sa nu faci sub nicio forma aceste lucruri pentru ca e risc de inec, arsuri sau moarte violenta

13 Noiembrie 2017
6555 Vizualizari | 0 Comentarii

Crestinii ortodocsi il sarbatoresc pe Sfantul Ioan Gura de Aur in fiecare an pe data de 13 noiembrie. Sfantul Ioan Gura de Aur este stiut si ca aparatorul si partinitorul celor necajiti. In ziua de 13 noiembrie nu se fac treburi casnice pentru ca e risc de inec, arsuri, moarte violenta, infirmitate. Se spune ca ca femeile care respecta traditia sunt iertate pentru pacatele de a renunta la sarcina, scrie crestinortodox.ro.

Sfantul Ioan Hrisostom mai este sarbatorit si la 30 ianuarie, impreuna cu Sfintii Vasile si Grigorie Teologul, iar in data de 27 ianuarie, Biserica Ortodoxa sarbatoreste aducerea moastelor Sfantului Ioan Gura de Aur in anul 438, la Constantinopol.

Citeste si Ce nu ai voie sub nici o forma sa faci in Postul Craciunului

Cine tine sarbatorile lui Ioan Gura de Aur va fi aparat de boli si de lupi, va fi ferit de arsuri, de friguri si de pagube. Acest mare si vestit luminator dascal al lumii a fost din marea cetate Antiohia, din parinti credinciosi ortodocsi amandoi; tatal lui era Secund Stratilatul si maica-sa Antuza.

Chiar de la inceputul vietii sale, a avut mare dragoste pentru stiinta cuvintelor si cu nevointa ce pusese la invatatura si cu ascutirea firii ce avea, a invatat toata invatatura elineasca, facandu-se ucenic lui Libanie si Andragatie, sofistilor din Antiohia, iar dupa aceea al celor ce se aflau in Atena.

Si deprinzand toata intelepciunea elineasca si crestinestile Scripturi, la a caror savarsire a cunostintei ajungand si impodobindu-si viata cu curatie a fost inaltat la randuiala de cleric de Sfantul Meletie, patriarhul Antiohiei, iar de Flavian a fost facut diacon si preot.

Citeste si Sarbatoare mare pe 11 noiembrie - Ce sarbatoresc crestinii si cum putem scapa de blesteme in aceasta zi

A alcatuit foarte multe cuvinte de invatatura sfatuitoare pentru pocainta si pentru buna podoaba a obiceiurilor omenesti, talcuind toata dumnezeiasca Scriptura. Deci intamplandu-se a parasi viata aceasta Nectarie patriarhul Constantinopolului, a fost chemat Ioan de la Antiohia, cu votul episcopilor si cu porunca imparatului Arcadie, si a fost facut patriarh al Constantinopolului, primind canoniceste hirotonia.

Deci mai mult a sporit intru nevointa talcuirii dumnezeiestilor Scripturi si la dascalia intrebarilor, prin care pe multi a atras la cunostinta dumnezeiasca si la pocainta.Si atata s-a dedat spre nevointa si rabdare, incat mancarea lui era numai putina zeama de orz; si dormea putin, insa nu pe pat, ci stand si tinandu-se de niste funii.

Iar de se muia vreodata de somn, atunci sedea; asa incat in prisosirea iubirii de oameni, a fost pilda si altora multi. Pentru aceasta si in cuvintele sale invata pe crestini ca sa se dea cu totul spre aceasta fapta buna si sa se lase de lacomie.

Pentru care s-a si certat intai cu Eudoxia imparateasa, care s-a si facut vrajmasa, ca aceea luase cu rapire o vie a unei vaduve sarace ce se numea Calitropia, care striga cerand ce era al ei. Iar sfantul sfatuia pe imparateasa sa nu tina lucrul strain in sila. Si nevrand sa-i asculte cuvintele, sfantul o mustra, si cu pilda Izabelei o vadea.

Citeste si Cinci categorii de persoane nu se ingroapa niciodata in cimitir

Iar ea s-a facut cu totul fiara tinand cu tarie via. Si a fost sfantul alungat din scaun intai de dansa si in al doilea rand prin mijlocul episcopilor, care se purtau mai mult silniceste decat crestineste. Dupa aceea s-a intors iarasi la scaunul sau.

Si in cele din urma, sfantul a fost izgonit la Cucuzo al Armeniei si, petrecand multe scarbe, si-a dat cinstitul sau suflet lui Dumnezeu.

Precum se vede la istoria lui, dupa scoaterea lui din scaun si dupa izgonire, cei ce fusesera indemnatori spre aceasta, cazand in multe feluri de boli, rea moarte au luat. Patimind aceasta intai Eudoxia, caci a fost ea intai intru faradelege si a fost pricina pierzarii episcopilor.

Si zic ca dupa moartea ei, spre semnul strambatatii ce a facut Hrisostomului, mormantul in care era ingropata a tremurat treizeci si doi de ani. Iar daca s-au adus sfintele moaste ale Hrisostomului si s-au pus acolo unde si acum se afla, a incetat acel cutremur.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

grigorie teologul sfantul meletie scriptura
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Wow.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2235 (s) | 34 queries | Mysql time :0.050764 (s)