News Flash:

S-a stabilit prin Hotarare de Guvern: Din ianuarie, retinerea buletinului ca garantie pentru inchirieri sau plata datoriilor este ilegala

26 Ianuarie 2018
3698 Vizualizari | 0 Comentarii

Retinerea actului de identitate al unei persoane fizice este permisa, legal vorbind, numai in anumite situatii prevazute in mod expres de legislatia in vigoare. Astfel, comerciantii care retin buletinele, de exemplu, ca garantie pentru inchirierea bunurilor incalca legea. La fel se intampla si daca buletinul este retinut ca garantie pentru plata unei datorii, iar cei care se folosesc de aceasta practica ilegala risca sa fie amendati.

Actul normativ ce reglementeaza actele de identitate ale romanilor este Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani. Solicitarea actului de identitate pe post de garantie pentru prestarea unui serviciu, pentru incredintarea unui bun sau pentru plata unor datorii este interzisa, scrie in documentul citat.

Citeste si S-a hotarat: Ce se intampla de la 1 iulie 2018 cu drepturile pacientilor si medicilor?

„Este interzisa darea, primirea sau solicitarea actului de identitate drept garantie pentru prestarea unor servicii, pentru incredintarea unor bunuri si valori, pentru plata datoriilor sau in alte scopuri, de catre persoanele neautorizate”, este lamurit in ordonanta Guvernului. Actul normativ prevede ca exista numai trei cazuri precise in care actul de identitate poate fi retinut in mod legal. Mai precis, este vorba de urmatoarele situatii:

  • daca actul de identitate are inscrise modificari, adaugari sau mentiuni in afara celor prevazute de lege (actul este retinut de catre politistul care constata asemenea situatii si este depus la cel mai apropiat serviciu de evidenta a populatiei);
  • daca o persoana este retinuta, arestata preventiv sau executa o pedeapsa cu inchisoarea (actul este pastrat de administratia aresturilor/penitenciarelor si este returnat odata cu eliberarea);
  • atunci cand o persoana fizica este internata intr-un centru educativ (administratia pastreaza actul pe toata durata internarii).

Acte de identitate sunt considerate, conform ordonantei, cartea de identitate, cartea electronica de identitate, cartea de identitate provizorie si buletinul de identitate. Primele doua pot fi folosite si ca documente de calatorie in statele membre ale Uniunii Europene.

Citeste si De ieri, voucherele de vacanta pentru bugetari se acorda dupa reguli noi - Verifica daca tu te mai incadrezi sa le primesti

Actele de identitate sunt eliberate romanilor, in baza unei cereri obligatorii, incepand cu varsta de 14 ani. „Actul de identitate se elibereaza de catre serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor de la locul de domiciliu sau resedinta a persoanei fizice, pe baza cererii acesteia sau a reprezentantului sau legal”, este subliniat in OUG nr. 97/2005.

In privinta valabilitatii actului de identitate, aceasta variaza in functie de varsta pe care o are persoana fizica:

  • 4 ani valabilitate pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani;
  • 7 ani valabilitate pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 18 si 25 de ani;
  • 10 ani valabilitate dupa implinirea varstei de 25 de ani;
  • valabilitate nelimitata dupa implinirea varstei de 55 de ani.

Atunci cand vor exista carti electronice de identitate, valabilitatea va fi stabilita, de principiu, asa:

  • 4 ani valabilitate pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani;
  • 10 ani valabilitate dupa implinirea varstei de 18 ani.

Atentie! Persoanele care cer actul de identitate drept garantie risca sa fie amendate cu o suma cuprinsa intre 75 si 150 de lei. Amenzile pot fi date de persoanele imputernicite din cadrul serviciilor de evidenta a populatiei si de politisti.

preluat de pe avocatnet

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

ordonanta guvernului
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Wow.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1813 (s) | 23 queries | Mysql time :0.036509 (s)