News Flash:

S-a hotarat: Ce se intampla de la 1 iulie 2018 cu drepturile pacientilor si medicilor?

26 Ianuarie 2018
3286 Vizualizari | 0 Comentarii

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate schimba Contractul-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale, a medicamentelor si a dispozitivelor medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate, pentru anul 2018. Proiectul, postat pe pagina de internet a institutiei, cuprinde mai multe modificari care vizeaza debirocratizarea activitatii furnizorilor, conditiile conractuale ale acestora si cresterea acesului persoanelor asigurate la medicamente.

Incepand cu data de 1 iulie 2018, asiguratii vor putea obtine medicamentele cu si fara contributie personala de la oricare farmacie din tara aflata in contract cu sistemul asigurarilor sociale de sanatate. Normele actuale prevad ca farmacia sa fie in contract cu aceeasi casa de asigurari de sanatate ca si medical care prescrie medicamentele.

Citeste si S-a dat lege - Cum poti cere bani de la stat daca vrei sa-ti modernizezi locuinta. Ajutor de 8.000 de lei

De asemenea, investigatiile paraclinice recomandate de medicii aflati in contract cu sistemul asigurarilor sociale de sanatate vor putea fi efectuate de la 1 iulie a.c. la oricare furnizor de profil din tara, indiferent cu ce casa de asigurari de sanatate se afla acesta in relatii contractuale.

Proiectul cuprinde si noile servicii ce vor fi introduse in pachetele de servicii medicale de baza de catre medicul de familie:

  • masurarea continua a tensiunii arteriale pentru 24 de ore (Holter-TA),
  • eliberarea adeverintei pentru incadrarea in munca a persoanelor aflate in somaj,
  • eliberarea fisei sintetice pentru copilul incadrat in grad de handicap.

Totodata, se prevede obligatia existentei semnaturii electronice pentru toti medicii care furnizeaza servicii in relatie contractuala cu casa de asigurari de sanatate. Medicii de familie nou-veniti intr-o localitate vor avea dublata perioada de sustinere din partea casei de asigurari de sanatate, pana la constituirea listei minime de pacienti, respectiv de la 6, la 12 luni.

Citeste si Se cauta angajati. Salariul este 21.000 de lei lunar si nu e nevoie sa pleci din tara - Vestea buna e ca nu ai nevoie de pregatire. Sunt sute de locuri disponibile

Referitor la ambulatoriul de specialitate, medicii certificati care pot acorda ingrijiri palliative, vor putea face  pana la 4 consultatii/trimestru/asigurat pentru acest tip de ingrijiri. Tot in legatura cu ingrijirile acordate la domiciliu, se vor asigura echipe multidisciplinare, formate din medic, asistent, psiholog si kinetoterapeut pentru cazurile care necesita astfel de specialitati.

Pentru pacientii cu diagnostic oncologic confirmat, aflati in Programul national de  oncologie, acestia nu vor mai avea nevoie de bilet de internare pentru spitalizarea continua. Toti asiguratii vor putea trimite casei de sanatate documentele necesare prin posta, pentru aprobarea unui dispozitiv medical.

Proiectul cuprinde si o serie de sanctiuni noi – spitalul care nu elibereaza prescriptia medicala necesara la externarea asiguratului va fi sanctionat cu retinerea sumei de 200 de lei pentru fiecare caz externat la care s-a constatat nerespectarea obligatiei. O sanctiune similara se aplica si in cazul furnizorilor din asistenta medicala ambulatorie pentru specialitati clinice, inclusiv celor de medicina fizica si de reabilitare.

preluat de pe avocatnet

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Wow.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1998 (s) | 23 queries | Mysql time :0.038421 (s)