News Flash:

Reputat neurolog: ”Este a treia cauza a deceselor inregistrate, dupa bolile cardiovasculare si cancer!”

11 Octombrie 2018
564 Vizualizari | 0 Comentarii

La nivel mondial se inregistreaza constant cresteri ingrijoratoare in ceea ce priveste numarul afectiunilor neurologice. Statisticile arata ca, aceste tendinte alarmante sunt direct proportionale cu multiplicarea factorilor de risc generata in mare parte de catre fluctuatiile economice, gradul educational al populatiei sau de catre schimbarile climatice tot mai agresive. In contextul acestor provocari, lumea stiintifica medicala incearca sa gaseasca noi solutii prin cercetarea aprofundata, de a diminua cat mai mult rata mortalitatii, de a eficientiza sisteme de diagnostic si tratament, precum si de a imbunatati substantial calitatea vietii pacientilor cu afectiuni neurologice, prin metode inovative de recuperare.

Sub aceste auspicii sumbre, cercetatori dedicati lumii stiintifice neurologice medicale se reunesc periodic pentru a dezbate temele de actualitate, dar si cele mai recente descoperiri din domeniu , impreuna cu profesori si medici din domeniul neurologiei, neurochirurgiei si neurostiintelor. In acest sens, o ampla manifestare a avut loc in perioada 4-5 octombrie 2018, la Malaga, in Spania, si a reunit a –XIV-a editie a Congresului Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii (SSNN) si cea de-a XVI-a editie a Congresului Academy for Multidisciplinary Neurotraumatology (AMN).

Accidentul Vascular Cerebral, potrivit statisticilor, face  aproximativ un milion de victime anual in Europa, studiile fiind raportate la o populatie de 500 de milioane de locuitori. La nivel mondial, AVC constituie o a treia cauza a deceselor inregistrate, dupa bolile cardiovasculare si cancer. Conform ultimei raportari a Organizatiei Mondiale a Sanatatii au fost inregistrate in intreaga lume peste 15 milioane de cazuri noi de AVC, aproximativ 5 milioane dintre acesti pacienti decedeaza, iar alte 5 milioane raman cu diverse grade de dizabilitate permanenta.

Datele clinice raportate, privind rata de supravietuire dupa un AVC la 7 ani de la debutul bolii sunt ingrijoratoare: 16% dintre pacienti sunt institutionalizati, 20% necesita asistenta la mers, 31% necesita asistenta zilnica, iar 71% au capacitatea de lucru afectata. De asemenea, AVC reprezinta una dintre cele mai importante cauze de dizabilitate, doar aproximativ 25% dintre supravietuitorii unui AVC fiind capabili sa-si reia activitatile profesionale prestate inainte de imbolnavire.

Restul pacientilor cu AVC raman cu diverse grade de dizabilitate, de la imposibilitatea mersului si nevoia de ingrijire permanenta (aproximativ 25% dintre supravietuitori), pana la deficite motorii sau senzitive care, chiar daca sunt mai usoare, interfera cu desfasurarea activitatilor cotidiene.

Potrivit specialistilor, recuperarea functiilor senzitivo-senzoriale, a functiilor motorii si cognitive continua in grade variabile de timp, saptamani sau luni, dupa debutul unui AVC, constituind o noua fereastra terapeutica extrem de promitatoare. Ingrijorator este faptul ca tot mai multe dintre cazurile de AVC se inregistreaza in randul tinerilor, coborandu-se grupa de varsta sub 40 de ani , atingandu-se chiar si varste de 18 sau 20 de ani.

In aceste cazuri factorii de risc sunt fie genetici, fie raportati la stresul cotidian amplificat, acest al doilea factor de risc trecand an ultimii ani de la cauza indirecta in producerea AVC, la cauza directa. Date recente arata ca prevalenta AVC in Romania este de 0,1% pentru grupa de varsta sub 40 ani, 1,8% pentru grupa de varsta 40-55 ani, 4,3% pentru grupa de varsta 55-70 ani si 13,9% la varsta de peste 70 de ani.

Societatea pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii (SSNN) a fost infiintata in 2005 de catre un grup international de medici si cercetatori, la initiativa Prof. dr. Dafin F. Muresanu, de la Universitatea de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca, si a Prof. dr. Ovidiu Bajenaru de la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti. SSNN este o organizatie stiintifica dedicata cercetarii fundamentale si clinice, crearea unui forum de discutii pentru a contribui la o mai buna intelegere a proceselor neurobioligice endogene si dezvoltarea unor strategii terapeutice farmacologice si non-farmacologice in domeniul neuroprotectiei si neuroregenerarii.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Wow.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1860 (s) | 23 queries | Mysql time :0.024580 (s)