News Flash:

Regulamentul scolilor, modificat: Telefoanele - tinute in locuri speciale, serviciul pe scoala - interzis. Alte schimbari mari

23 Ianuarie 2018
608 Vizualizari | 0 Comentarii

In timpul orelor, telefoanele mobile ale elevilor trebuie tinute intr-un loc special, serviciul pe scoala este interzis, iar copiii nu mai pot fi sanctionati pentru ca nu poarta uniforma. Acestea sunt doar o parte dintre noutatile introduse azi in regulamentul scolilor, conform unui act normativ publicat in Monitorul Oficial.

Este vorba, mai exact, de Ordinul Ministerului Educatiei nr. 3.027/2018, care a modificat astazi regulamentul scolilor, dupa ce a fost publicat in numarul 63/2018 (Partea I) al Monitorului Oficial. Principalele schimbari ce vizeaza copiii si parintii sunt prezentate succint in continuare.

1. In timpul orelor, telefoanele mobile trebuie tinute intr-un loc special. O regula nou-nouta ce a aparut este obligatia de a tine telefoanele mobile ale elevilor in locuri special amenajate din clasa, acestea fiind setate astfel incat sa nu deranjeze orele.

Citeste si Alocatie copii 2018. Cine nu mai beneficiaza de banii de la stat in acest an

2. Serviciul pe scoala a fost interzis, din moment ce aceasta este o masura care limiteaza accesul elevilor la educatie. Totodata, a fost interzisa interzicerea participarii la cursuri, dar si sanctionarea copiilor pentru ca nu poarta uniforma la scoala.

3. Parintii, obligati sa insoteasca la scoala si prescolarii, nu doar elevii din invatamantul primar. Prevederile publicate azi de minister au completat si obligatia de insotire a copiilor la scoala. Daca pana acum se facea referire doar la elevii din invatamantul primar, mai nou se face referire si la prescolari.

4. Parintii, scutiti de obligatia insotirii daca transportul il asigura scoala. Mai exact, parintii nu trebuie sa insoteasca elevii daca transportul acestora se face cu microbuzele scolare.

5. Implicarea copiilor in strangerea sau gestionarea de fonduri a devenit abatere disciplinara. Aceasta fapta era interzisa si pana acum, insa de azi a devenit si abatere disciplinara.

Citeste si Ministrul Educatiei: Regulamentul scolilor se va modifica. Telefoanele - tinute in locuri speciale, serviciul pe scoala - interzis si alte schimbari mari

6. Amenda pentru parintii care nu-si scolarizeaza copiii, o certitudine. Pana ieri, parintii care nu asigura scolarizarea elevilor in perioada invatamantului obligatoriu puteau fi amendati cu o suma cuprinsa intre 100 si 1.000 de lei. Conform noului ordin, cuvantul „poate” (fi amendat) a fost inlocuit cu cuvantul „este” (amendat).

7. Transferul elevilor de liceu este posibil si fara a se tine cont de medie. Mai precis, elevii de liceu de clasa a IX-a se pot transfera, indiferent de medie, in situatii medicale exceptionale. In mod obisnuit, regula este ca transferul este posibil daca media de admitere este cel putin egala cu media ultimului admis la specializarea la care se cere transferul.

8. Notele nu pot fi folosite ca mijloc de constrangere a copiilor. Rezultatele evaluarilor, indiferent ca este vorba de note, calificative sau punctaj, nu pot fi folosite ca mijloc de constrangere a elevilor, se arata in noul ordin de ministru. Acestea reflecta exclusiv rezultatele invatarii. Pana acum, regulamentul scolilor nu continea o asemenea prevedere.

9. Profesorii care au copii la scoala nu pot sa fie reprezentanti ai parintilor in consiliul de administratie. Asta doar in principiu, pentru ca exista si o exceptie: situatia in care consiliul reprezentativ al parintilor si asociatia de parinti nu pot desemna alti reprezentanti. Aceste prevederi nu existau pana ieri in regulamentul scolilor.

preluat de pe avocatnet

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Wow.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1954 (s) | 34 queries | Mysql time :0.036991 (s)