News Flash:

Problema care iti distruge ficatul intr-un mod mai agresiv decat alcoolul si zaharul

22 Mai 2019
818 Vizualizari | 0 Comentarii

Inamicul mortal al ficatului tau! Si nu, nu e alcoolul! Cand vine vorba de ficatul gras, carenta acestui nutrient poate fi mai amenintatoare decat excesul de alcool sau zaharul rafinat. Cand oamenii se gandesc la boli hepatice, primul vinovat pe care il gasesc este excesul de alcool. Insa mai exista nenumarate obiceiuri zilnice care iti streseaza ficatul. Dincolo de baut, mancat nesanatos, luat medicamente ”dupa ureche”.

Din fericire, sunt solutii pentru a ne ajuta ficatul. Multi nutrienti ca vitamina C si E, seleniu, magneziu si zinc contribuie la buna functionare a ficatului! Insa mai exista un nutrient esential care nu doar ca e balsam pentru ficatul gras, dar are un rol decisiv in prevenirea cancerului! Despre ce este vorba? Despre colina!

Colina este un nutrient cheie pentru ficat si creier. Conform unor cercetari, insuficienta colinei poate contribui la dezvoltarea cirozei la alcoolici; pe de alta parte, alimentatia bogata in colina poate impiedica distrugerea ficatului sub actiunea alcoolului. Cercetari documentate asupra animalelor de laborator demonstreaza aparitia infiltratiilor grasimilor degenerate, foarte asemanatoare cu cele ce apar in cazul distrugerii ficatului sub actiunea alcoolului. In cazul adaugarii cantitatii adecvate de colina in alimentatie, infiltratiile se resorb.

Unii oameni sunt mai deficitari decat altii in ceea ce priveste colina. Sportivii de performanta, consumatorii de alcool, gravidele si femeile la menopauza au, de regula, carenta de colina. Necesarul unui barbat adult este d 550mg/zi, iar o femeie adulta necesita 425mg/zi. Nici excesul de colina nu e bun, intrucat efectele secundare sunt serioase: tensiune arteriala prea mica, transpiratii si indigestie. Adultul nu trebuie sa depaseasca sub nicio forma 3,500 mg/zi.

Mai multe studii arata ca un la nivel optim de colina, scade considerabil riscul de cancer. Trei studii separate arata ca un nivel bun de colina duce la scaderea aparitiei cancerului de san, iar un al patrulea studiu realizat pe 1508 femei arata ca femeile care consuma produse bogate in colina isi reduc riscul de a face cancer la san cu 24%.

Cercetarile timpurii efectuate pe animale au descoperit o legatura intre deficitul de colina si riscul crescut de cancer hepatic. A fost gasita si legatura clara ca boala ficatului gras poate fi declansata de deficitul de colina. Oamenii de stiinta au descoperit ca peste 70% dintre persoanele cu carenta de colina au facut boli hepatice, iar bolile s-au ameliorat odata cu stabilizarea nivelului de colina. Asadar, cu cat aveti mai putina colina in organism, cu atat este mai amenintata sanatatea ficatului dv.

Care sunt cele mai bune surse de colina

  • Carnea de vita slaba si ficatul de vita
  • Ouale
  • Boabele de soia
  • Codul de Atlantic
  • Ciupercile Shiitake
  • Cartofii rosii
  • Germenii de grau
  • Fasolea boabe
  • Quinoa
  • Lapte integral si produse lactate de calitate, neindulcite
  • Varza de Bruxelles
  • Broccoli
  • Ton
  • Alune
  • Conopida
  • Mazare
  • Seminte de floarea-soarelui
  • Orez brun

Consumati hrana sanatoasa si variata, evitati prajelile, alimentele procesate, alimentele cu prea multe E-uri, sucurile acidulate si indulcite, produsele de patiserie.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

surse colina
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Wow.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1994 (s) | 23 queries | Mysql time :0.049438 (s)