News Flash:

Patlagina e un izvor natural de sanatate - Cum o folosesti in beneficiul tau

29 Mai 2018
691 Vizualizari | 0 Comentarii

Patlagina este o planta erbacee cu frunze ovale lungi de 6-10 cm si late de 3-5cm. In limbajul popular, o intalnim sub multe denumiri, de exemplu: iarba grasa, iarba mare, iarba bubei sau mama padurii. Ea a fost folosita din timpuri ancestrale fiind mentionata pentru prima data intr-un ’’Ierbar’’ de la sfarsitul secolului 4 care pomenea patlagina ca remediu impotriva muscaturilor de sarpe. Apoi in secolul 10 in manuscrisul anglo-saxon ’’Lacnuga’’ este notata in ’’Potiunea de noua plante’’ impotriva infectiilor si a otravei.
Patlagina creste in zone cu relief diferit insa la noi se gaseste peste tot, chiar si pe terenuri virane sau in gradini. Florile ei au culoare roz sau albastrui si sunt grupate intr-un spic, iar fructul este o capsula ovala care are intre 6 si 25 de seminte.

Ce substante nutritive contine patlagina si ce beneficii aduce? Patlagina este bogata in minerale si calciu, xiloza, vitaminele A, C si K, tanin, caroten, enzime si pectine. Contine multi compusi bioactivi ca flavonoide (compus organic intalnit in multe plante care are un efect benefic in dieta umana pentru ca altereaza actiunea negativa a alergenilor, virusilor si carcinogenilor), allantoina (alt compus organic care stimuleaza cresterea celulelor) si aucubina (compus organic care protejeaza ficatul).

Studiile stiintifice au demonstrat efectele patlaginei ca anti-inflamatoare, analgezica, usor antibiotica, cicatrizanta si activa in cresterea imunitatii.

Cand pot introduce patlagina in alimentatia copilului meu? Se stie ca bebelusii care racesc trebuie tratati cu ceaiuri si siropuri din plante pentru a se evita astfel administrarea antibioticelor. Totusi, exista posibilitatea ca in cazul siropurilor cumparate din farmacie, acestea sa contina si benzoat de sodiu, amanunt care trebuie sa se gaseasca pe prospect. In cazul acestora nu se recomanda administrarea mai devreme de varsta de doi ani.

Patlagina poate fi oferita ca atare, sub forma de ceai, care este 100% natural, sau sirop, inca de la varsta de 6 luni. La fel ca in cazul oricarui aliment nou pe care i-l oferiti celui mic, este recomandat sa consultati inainte medicul pediatru si sa urmati regula celor 4 zile. Cum aleg si cum prepar patlagina? Astazi, cea mai cunoscuta forma de consum a patlaginei este ceaiul, insa planta poate fi folosita si in stare cruda.
Frunzele, mugurii si florile sunt comestibile si pot fi preparate proaspete sau gatite in diverse modalitati. Ca la multe plante din flora spontana, ele sunt mai bune tinere – frunzele si tulpinile mature devin fibroase pe masura ce imbatranesc, totusi chiar si acestea se pot consuma fara probleme daca sunt fierte suficient. Semintele plantei sunt extrem de mici si se culeg mai greu insa la randul lor sunt pline de vitamine si substante nutritive. Se pot pune in mancaruri sau salate, in aluaturi, sau pot fi facute faina.

In comert, in magazinele de profil, se poate gasi faina sau tarate de Psyllium, un nume complicat care nu este altceva decat o varietate de patlagina ce provine din subcontinentul indian si care dezvolta seminte ceva mai mari ca dimensiuni. Pentru mamicile care au posibilitatea sa culeaga aceasta planta-minune exista retete traditionale de sirop, cataplasme sau tinctura.

Pe vremuri, la tara, oamenii puneau frunzele zdrobite direct pe rana atunci cand se accidentau in sapa sau cutit, daca aveau basici, sau le foloseau pentru ameliorarea mancarimilor cauzate de ciupiturile de insecte. Ea este un remediu natural ce calmeaza urzicaturile si usturaturile cauzate de arsurile de soare, vindeca repede taieturi si rani, iar recent s-a descoperit ca patlagina ajuta si la vindecarea nodululor mamari.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Wow.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2052 (s) | 23 queries | Mysql time :0.036726 (s)