News Flash:

N-a fost nici sef de stat, nici doctor, nici profesor! Cine primeste 400 de mil. luna, cea mai mare pensie din Romania?

17 Ianuarie 2018
5825 Vizualizari | 0 Comentarii

Pensia de magistrat cea mai mare din Romania este incasata de Gheorghe Balasoiu din Arges, fost procuror la Parchetul Curtii de Apel Pitesti si comandant al Penitenciarului Colibasi, dezvaluie Alex Costache pe Romania Curata. Cifrele si modul cum s-a ajuns la ele sunt strigatoare la cer! Mai ales intr-o tara ca Romania, unde media pensiilor este foarte mica. Cum a fost posibil sa se ajunga la astfel de baroni ai pensiilor? Si ce nerusinare sa ai, ca roman, sa profiti de posibilitatea de a lua atatia bani? Dragii nostri, chiar credeti ca ceasta tara mai are vreo sansa sa se vindece vreodata?

Balasoiu s-a pensionat in 2005, pe vremea cand calculul pensiei de serviciu se facea potrivit unui algoritm simplu: 80 la suta din venitul brut realizat in ultima luna de activitate inainte de data pensionarii. El cumula salariul de comandant de penitenciar cu cel de procuror. Asa a ajuns fostul director de la Penitenciarul Colibasi sa aiba o pensie de peste 30.000 de lei.

Reglementari ulterioare ale modului de calcul al pensiei de serviciu, precum si mariri aplicate au condus la pensia de azi: 40.963 de lei, adica peste 9000 de euro pe luna.

Cum s-a calculat pensia lui Balasoiu

Pensiile magistratilor sunt reglementate de legea 303/2004 privind statutul magistratilor in vigoare din septembrie 2004. Legea a fost modificata si completata de mai multe ori.

Prima modificare a fost adusa de Legea 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei din iulie 2005. A fost introdusa o noua metoda de calcul a pensiei de serviciu pentru magistrati: media veniturilor brute realizate in ultimele 12 luni de activitate inainte de data pensionarii.

Potrivit Casei de pensii, atat textul initial al legii 303/2004, cat si cel al legii  247/2005 nu mentiona care sunt drepturile de natura salariala ce intrau in venitul brut care constituia baza de calcul al pensiei de serviciu. Abia normele metodologice de aplicare a legii, aprobate prin HG 1275/2005, au clarificat ce drepturi salariale se includ in venitul brut.

I s-au calculat si sporurile primite in ultimele 12 luni

HG 1275/2005 a specificat ca pensia de serviciu se calculeaza astfel: 80% din media veniturilor brute realizate in ultimele 12 luni de activitate ale unui judecator sau procuror. In plus, in hotararea de Guvern s-a specificat ca sporurile salariale se includ in calculul pensiei de serviciu:

“In veniturile brute realizate se includ, pe langa indemnizatia de incadrare bruta lunara, sporurile cu caracter permanent sau nepermanent. In veniturile brute nu se includ sumele primite cu titlu de prime, premii, decontari, restituiri de drepturi aferente altei perioade”

Cat a fost director la Colibasi, timp de 7 ani, Balasoiu a fost considerat detasat, insa si-a pastrat functia de magistrat.  Prin urmare, fostului procuror si comandant de penitenciar, Gheorghe Balasoiu, i s-a recalculat pensia de serviciu conform veniturilor realizate pe ultimele 12 luni de activitate si i s-au adaugat sporurile permanente si nepermanente.

Despre ce sporuri e vorba

Potrivit legii 293 din iunie 2004 privind Statutul functionarilor publici din Administratia Nationala a Penitenciarelor, aceste sporuri sunt pentru misiune permanenta, port arma, conditii deosebite, indemnizatie de conducere si salariu de merit, alocatii pentru hrana, indemnizatii de instalare, de mutare, de delegare sau detasare.

Ultima majorare aplicata

La inceputul lui 2015, pensiile de serviciu au fost majorate cu 5 la suta. Cu toate aceste majorari si recalculari, Balasoiu a ajuns la pensia de azi: 40.963 lei.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

colibasi
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Wow.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1810 (s) | 23 queries | Mysql time :0.032778 (s)