News Flash:

Mosii de Vara. Cand se pomenesc, ce e bine sa imparti si ce obiceiuri sunt in aceasta zi importanta

14 Iunie 2019
997 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7326 RON (-0.0019)
USD: 4.2139 RON (-0.0062)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti

Mosii de vara sau pomenirea stramosilor. Ritual de pomenire important pentru orice crestin. Onorandu-ti inaintasii, te onorezi pe tine. Pomenirile se tin in fiecare sambata, dar Mosii sunt sambetele speciale care fac trecerile intre anotimpuri si cand sunt cinstiti toti adormitii neamului. Anul acesta, Mosii de vara au loc inainte de Rusalii, sambata, 15 iunie.

De Mosi, bucatele se impart in vase de lut. Traditia spune ca de ”Mosii de vara”, se imparte mancare calda, „aburel”, deoarece mirosul acestora ii satura pe cei trecuti la viata vesnica. In Muntenia, spre exemplu, masa de pomana se numeste ”aburel” sau ”aburi”. Bucatele se pun vase de lut noi, achizitionate special pentru aceasta ocazie.

De mosi se impart bucatele preferate ale celui comemorat, atat mancare, cat si bautura. In plus, pe langa bucate, se dau de pomana cani umplute cu vin, cu suc sau cu apa indulcita cu miere.

De asemenea, la slujba de pomenire, se duc la biserica, pentru binecuvantare : coliva, colaci, vin si cirese. Ritualul de comemorare se continua apoi in cimitire, unde mormintele sunt curatate si impodobite cu flori de tei si cu frunze de nuc. Credinciosii aprind lumanari, dau si acolo de pomana vase de lut, de portelan sau de lemn, cani impodobite la toarta cu flori de tei si umplute cu lapte, cu vin sau cu cirese.

In anumite localitati din judetul Prahova se impart cani de lut umplute cu vin si impodobite la toarta cu flori de trandafir si de tei. Gospodinele prepara pasat (faina de porumb macinat mai mare) fiert in lapte). Pasatul se taie felii si se pune pe frunze de nuc, apoi se imparte saracilor in cimitir. Ritualul impartirii bucatelor se implineste si acasa, pentru rudele si pentru vecinii celor adormiti, potrivit a1.ro.

In Arges, pomenirea se face si in curtea casei: se intind mese mari, in mijlocul carora se pun gramezi de cirese, de flori si de colacei. La masa sunt inviatte rudele, prietenii si vecinii care l-au cunoscut pe raposat.

In Ardeal se dau de pomana fructe si colaci, in Moldova se dau de pomana cani si strachini umplute cu orez cu lapte, vin si cirese. Gospodinele mai prepara si bucate din carne de miel, placinta cu varza sau cu branza.

Biserica ii numeste pe cei trecuti in viata de dincolo „adormiti”, termen care are intelesul de stare din care te poti trezi. Ea nu vorbeste de trecere intr-o stare de nefiinta, ci de trecere dintr-un mod de existenta in alt mod de existenta. Mantuitorul, cand ajunge in casa lui Iair a carui fiica de numai 12 ani murise, spune: „Nu plangeti; n-a murit, ci doarme” (Luca: 8,52), potrivit crestinortodox.ro.

Exista pomenirea mortilor, pentru ca Biserica nu vede in moarte sfarsitul existentei omului. Randuielile bisericesti din Sambata Mortilor – Mosii de vara – sunt respectate cu strictete in toate bisericile ortodoxe, unde se vor oficia Sfinte Liturghii urmate de slujbe de pomenire a celor trecuti la cele vesnice, in timp ce denumirea de ”Mosi” a fost data pentru a releva apartenenta la cei pentru care se fac pomeniri: parintii, mosilor si stramosilor nostri.

Pomenirea mortilor se face si prin obiceiul oamenilor de a da impartit, atat pentru sufletul mortului, dar si bunastarea proprie.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

mosii vara
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Wow.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2799 (s) | 34 queries | Mysql time :0.033103 (s)