News Flash:

Metode stranii, stiute doar de florari. Cum inviorezi florile

2 Iulie 2018
507 Vizualizari | 0 Comentarii

Vi s-a intamplat sa cumparati un buchet frumos de flori si sa-l gasiti ofilit peste doar 2 zile? Exista 2 reguli obligatorii pentru mentinerea prospetimii florilor: apa curata si taierea oblica a tulpinilor cu ajutorul unui cutit ascutit. Insa exista multe alte secrete de ingrijire a florilor taiate. In acest articol va vom povesti despre cele care nu necesita eforturi deosebite sau mult timp si sunt foarte eficiente. De acum florile din vaza vor fi mult timp proaspete si parfumate!

1. „FIERBETI” TULPINA. Aceasta metoda socanta este potrivita pentru florile, care au o tulpina neomogena: densa — la exterior si moale — in interior. Acestea sunt crizantemele, bujorii, gerberele, hortensiile si piciorul cocosului (Ranunculus). Scufundati tulpina plantei (aproximativ 5-7 cm) in apa clocotinda pentru circa 3 secunde. Apoi taiati partea, care a fost in apa, in directie oblica, cu ajutorul unui cutit ascutit. Puneti-o indata in apa curata si rece. In acest mod este initiat un fel de proces de „reinnoire” a plantei si florile ei isi vor mentine prospetimea mai mult timp. Chiar mai mult, folosind aceasta metoda, puteti sa oferiti o a doua viata florilor, care au inceput sa se ofileasca.

2. OFERITI APA FRUNZELOR, DEOARECE ALTFEL ELE O VOR LUA DE LA FLORI. Se cunoaste faptul ca frunzele nu trebuie sa inoate in apa, ca sa nu provoace dezvoltarea bacteriilor. Insa cel mai bine este atunci cand buchetul are putine frunze: altfel ele „storc” umiditatea din flori. Daca nu doriti sa le indepartati, stropiti-le zilnic cu ajutorul unui pulverizator.

3. SERVITI FLORILE CU UN COCKTAIL. Da, florile iubesc sa bea apa neobisnuita si reactioneaza foarte bine la adaosuri. Daca nu utilizati aditivii industriali speciali, bucurati-va plantele cu: aspirina (un comprimat la o vaza medie); apa amoniacala (1-3 lingurite, in functie de volumul vazei); amestecul universal (o lingurita de sare de lamaie, o lingurita de zahar, o picatura de inalbitor). Unele flori au propriile lor preferinte. De exemplu, ochiul-boului este o „dama alcoolica” si va sta mult timp in cocktail-ul pregatit dintr-o lingurita de spirt si un litru de apa. Lalelele si narcisele iubesc zaharul, iar trandafirii — sarea de lamaie. Daca este necesar ca bobocii sa se desfaca mai repede, apelati la ajutorul camforului sau apei amoniacale.

4. OBLIGATI-LE SA BEA. Provocand sinteza substantelor active din plante, unii compusi le determina propriu-zis sa bea apa. Cele mai active sunt aspirina si carbunele medicinal. Florile cu tulpina goala pot fi udate prin turnarea apei direct in interiorul tulpinii si inchiderea ei cu o bucatica de vata. Dalia si lupinul vor supravietui mai mult in acest fel. Hortensia va fi plina de prospetime, daca florile ei vor fi periodic scufundate intr-un recipient cu apa. Insa exista o planta, care nu accepta apa. Daca veti pune mimoza in apa, ea va mucegai repede, iar bilutele galbene se vor innegri. Tineti-o intr-un vas fara apa.

5. RUPETI-LE STAMINELE. Daca florile au stamine lungi, puteti sa le indepartati, ca sa prelungiti viata buchetului. Astfel va inceta polenizarea. Acest lucru se refera la lalele, crini si macii decorativi. In cazul crinilor manevra respectiva va inlatura si mirosul intepator din incapere.

6. PUNETI O PLANTA-DOCTOR LANGA BUCHET. Unele plante iubesc mandra singuratate: de exemplu, florile, care se afla in preajma unui buchet de trandafiri sau narcise, nu vor avea o viata indelungata. Iar alte plante, dimpotriva, joaca rolul doctorului. Buchetul va trai mai mult, daca vecinii lui din vaza vor fi: toate speciile de muscate (in imaginea stanga de pe colajul anterior); ramurelele de tuia; ramurelele de vinarita.

7. PUNETI FLORILE IN FRIGIDER. Practic toate florile se pastreaza bine la frig si aceasta informatie va va ajuta, daca trebuie sa pastrati buchetul pentru un eveniment. Lalelele, garoafele si crizantemele vor supravietui excelent pe parcursul catorva zile la frigider, fara apa. Insa cel mai bine ar fi sa le infasurati tulpinile cu o carpa umeda. Celelalte plante trebuie pastrate in apa, taindu-li-se tulpinile. Terasele racoroase pot servi in calitate de „sali de asteptare” pentru trandafiri.

8. JERTFITI „PICIOARELE”, CA SA PASTRATI „CAPUL”. Pastrarea buchetului este cea mai dificila, atunci cand el contine multi „participanti”: evident, unele flori se vor ofili printre primele. In asemenea cazuri faceti tulpinile florilor maxim de scurte, iar taieturile — maxim de lungi. Indepartati bobocii ofiliti, pentru ca ei sa nu-i „molipseasca” pe ceilalti si scurtati tulpinile in fiecare zi.
In cazul lalelelor, frunzele lor „fura” multa umiditate de la flori, deoarece structura lor este asemanatoare. Indepartati frunzele inferioare, ca sa permiteti bobocilor sa traiasca mai mult.

9. FOLOSITI „TORTURILE”. Incercati metodele neobisnuite de prelucrare a tulpinilor: inmuiati-le partile inferioare cu ajutorul unui ciocan (liliacul, trandafirii); prelucrati-le cu sare inainte de a le pune in vaza (calele, gerberele); ciupiti-le partile inferioare si introduceti cate o bucatica de chibrit in interiorul lor (crizantemele); zgariati-le partile inferioare cu un obiect ascutit (narcisele, lalelele).
Toate aceste manevre vor intensifica aportul hidric.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Wow.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1996 (s) | 34 queries | Mysql time :0.040827 (s)