News Flash:

Lovitura crunta pentru viitorii pensionri. Ce se va intampla cu pensia celor care contribuie acum

29 August 2018
865 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7584 RON (-0.0023)
USD: 4.2306 RON (-0.0021)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti

Noua lege a pensiilor penalizeaza aportul romanilor la pensiile private, pensia acestora urmand sa fie diminuata cu raportul dintre contributia care ar trebui platita statului minus contributia la Pilonul II sau Pilonul III si contributia care ar trebui platita statului. „In situatia asiguratului care contribuie la un fond de pensii administrat privat, punctajul lunar stabilit in conditiile prezentei legi se corecteaza cu raportul dintre cota de contributie de asigurari sociale datorata la sistemul public de pensii de catre asigurat, prevazuta de Codul fiscal, din care s-a dedus cota de contributie aferenta fondului de pensii administrat privat si cota de contributie prevazuta pentru persoanele fizice care au calitatea de angajati sau pentru care exista obligatia platii contributiei de asigurari sociale”, se arata in proiectul de lege a pensiilor.   

Contributia fiecarui angajat la pensiile de stat este stabilita la 25% din valoarea lunara a veniturilor, suma din care se va scadea contributia de 3,75% care ajunge la Pilonul II de pensii private obligatorii. Rezultatul se imparte la cota intreaga care ar trebui sa ajunga la stat, in cazul in care angajatul nu contribuie si la Pilonul II.

Cum legea face referire la contributiile aferente fondului de pensii administrate privat, fara a mentiona daca este vorba despre cele obligatorii sau despre cele facultative, ne putem gandi ca vor fi afectate si persoanele care contribuie la Pilonul III.

Noua lege a pensiilor propune ca administratorii de pensii private sa plateasca lunar Casei Nationale de Pensii o cota aplicata lunar asupra sumei totale administrate privat. Concret, incepand cu luna septembrie 2021 (data prevazuta pentru intrarea in vigoare a noii legi a pensiilor), fondurile din care sunt platite pensiile de stat vor fi formate din contributiile platite de angajati, sumele alocate de stat si un comision perceput lunar administratorilor de pensii private. „Comisionul (...) reprezinta o cota procentuala de 0,5% aplicata lunar asupra sumei totale ce face obiectul operatiunii financiare efectuata pentru fiecare fond de pensii administrat privat”, se arata la art. 19 din proiectul legii pensiilor.

Administratorii, taxati cu 40 milioane lei pe an. Contributiile, virate cu o luna intarziere   Cat reprezinta acest comision? Circa 40 milioane de lei pe an, potrivit calculelor. Spre exemplu, in luna aprilie 2018, contributiile la Pilonul II au fost de circa 585,8 milioane de lei, raportat la salariul mediu actual, de 4.128 lei/luna. Comisionul platit de administratorii Pilonul II, 0,5% din valoarea administrata lunar, reprezinta la valoarea de acum (inmultit cu 12 luni) circa 35 de milioane de lei, suma ce poate fi rotunjita la cel putin 40 milioane de lei pe an, avand in vedere cresterile salariale prognozate de politicieni pana in 2021.

Pe de alta parte, toate contributiile legate de pensii, inclusiv cele destinate Pilonului II vor fi virate la Casa Nationala de Pensii, care dupa ce va retine comisionul de 0,5% din intreaga suma administrata lunar de Pilonul II, va vira cu intarziere de o luna banii administratorilor de pensii private.  

„Contributia de asigurari sociale prevazuta de lege pentru persoanele fizice care au calitatea de angajati sau pentru care exista obligatia platii contributiei de asigurari sociale conform Codului fiscal, se plateste lunar de catre angajator impreuna cu contributia de asigurari sociale pe care acesta o datoreaza, dupa caz, in calitate de contribuabil, bugetului asigurarilor sociale de stat.

In ce priveste contributiile la fondul de pensii administrat privat, care este parte din contributia de asigurari sociale prevazuta pentru persoanele fizice care au calitatea de angajati sau pentru care exista obligatia platii contributiei de asigurari sociale, datorata la sistemul public de pensii, se transmite de CNPP fondurilor de pensii administrate privat.  

Lunar, pana cel tarziu in data de 20 a lunii urmatoare celei in care platitorii au depus declaratia nominala de asigurare, CNPP transmite fiecarui administrator lista nominala de virare a sumelor catre fondul de pensii pe care acesta il administreaza. Lunar, pana cel tarziu in data de 20 a lunii urmatoare celei in care angajatorul a depus declaratia nominala de asigurare, CNPP vireaza catre fiecare fond de pensii administrat privat, de la bugetul asigurarilor sociale de stat, suma reprezentand contributiile datorate acestor fonduri, dupa retinerea comisionului prevazut la art. 19 alin”, se arata in proiect.

Legat de perceperea comisionului de 0,5%, ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, a spus ca este un comision normal si a subliniat ca pensiile nu vor fi afectate. "Este singura modificare care vizeaza Pilonul II. Este vorba de procentul de transfer incasat de firmele care administreaza Pilonul II de pensii, de 2,5%. In conditiile in care Casa Nationala de Pensii face toata operatiunea, de colectare a banilor, de transfer, absolut totul, cred ca este normal sa ia macar 0,5% din acest procent. Atentie, nu vor fi afectate pensiile celor din Pilonul II, pur si simplu acest procent se ia din comision”, a spus ministrul.

Amintim ca peste 7 milioane de romani contribuie la Pilonul II (pensii private obligatorii) si Pilonul III (pensii private facultative), APAPR estimand pentru sfarsitul anului active totale de circa 10 miliarde de euro. 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Wow.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1873 (s) | 34 queries | Mysql time :0.033737 (s)