News Flash:

La 26 de ani a dat cariera din oras pe afacerea din satul copilariei. O tanara din Cluj produce legume bio pe terenul bunicilor: „Sunt fericita ca pamantul ma rasplateste” Cati bani ii aduce aceasta afacere – E o suma frumusica

20 Iunie 2018
612 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6480 RON (0.0000)
USD: 4.0896 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti

O tanara in varsta de 26 de ani din Cluj-Napoca, absolventa a doua facultati si a unui master in comunicare la Universitatea „Babes-Bolyai” (UBB), a lucrat trei ani intr-o multinationala, dupa care a decis sa deschida o afacere in agricultura bio, pe terenul bunicilor, intr-un sat din Maramures. Oana s-a nascut, a crescut si s-a educat la Cluj-Napoca, unde a absolvit doua facultati, de publicitate si studii de securitate, si un master de comunicare internationala la Universitatea „Babes-Bolyai” (UBB), a lucrat trei ani intr-o firma multinationala, iar la 26 de ani a dat cariera din oras pe satul bunicilor, Remetea Chioarului, in judetul Maramures. Impreuna cu prietenul ei, Bogdan, care este IT-ist, au deschis o mica afacere de familie intr-un domeniu complet nou, in agricultura, „Gradina din deal”, care presupune cultivarea de legume bio.

„Nu pot sa spun ca nu am gasit de lucru dupa terminarea studiilor, am lucrat tot timpul si cat am fost studenta, faptul ca vorbesc cateva limbi straine, printre care portugheza, considerata limba rara la noi, facilitandu-mi gasirea unui loc de munca. Am lucrat trei ani intr-o multinationala, castigam binisor pentru un student, poate as fi avansat pe scara ierarhica, dar am simtit ca pot sa fac si altceva. Am simtit ca pot si am vrut sa lucrez pentru mine, sa fiu propriul sef”, a povestit Oana corespondnentului MEDIAFAX.

Tanara a inceput afacerea in agricultura prin a cultiva in solar salata, ceapa verde, ridichi, rucola si spanac, apoi castraveti si rosii, iar gradina casei asigura fasolea verde si ardei, in timp ce pe camp a semanat porumb dulce.

Legumele proaspete le comercializeaza prin magazinul sau online si le livreaza la domiciliu clientilor din Baia Mare, dar si din Cluj-Napoca. La inceput comenzile erau mai mici, de „verificare”, apoi au crescut, astfel ca nu a fost nevoie de desfacere si in piete. „Nu am facut avere, dar am realizat ca putem trai decent, chiar daca agricultura presupune cheltuieli relativ mari la momentul arat, discuit, semanat, plus capriciile vremii. Nu vreti sa stiti cum se traiesc la tara furtunile, cat te rogi sa nu bata gheata. Apa nu strica foarte tare, nici vantul nu e catastrofal, dar gheata iti poate distruge in cateva minute munca de luni de zile. De multe ori am udat la lumina lunii si ma rog lui Dumnezeu sa dea vreme buna”, marturiseste tanara fermiera.

Oana a fost sfatuita sa ierbicideze terenul agricol, dar a refuzat, precizand ca nu crede in chimicale, „ci in legume cat se poate de bio, sanatoase si cu gust”. „Anul trecut am sapat legumele manual de vreo patru ori, am stropit doar cand am avut atac al daunatorilor de care nu am scapat cu piatra vanata sau var, iar rezultatul a fost o recolta extrem de bogata si legume cu gust de legume”, a mai spus Oana.

Toamna trecuta, datorita surplusului de legume, tinerii antreprenori au inceput campania de conserve si au pregatit pentru un targ agricol zacusca, muraturi si mixturi de legume pentru ciorbe si tocanite, iar succesul a fost unul neasteptat, cu comenzi de sute de borcane. „Am facut sute de portii de zacusca de vinete, fasole si ciuperci, respectand cerintele clientilor de a nu folosi deloc conservant”, a precizat tanara.

Aceasta a explicat ca a invatat foarte multe lucruri intr-un domeniu complet nou pentru ea, agricultura, in care a constatat ca e nevoie de bani tot timpul, „de la arat pana la cules, pentru ca pamantul cere, are nevoie de atentie tot timpul”. „Trebuie bani de arat si semanat, de intretinere a culturilor, nu punem la socoteala deloc munca de facut conserve. Dar sunt fericita ca pamantul ma rasplateste pentru atentia pe care i-o acord si ca nu ma vad facand altceva. Parinti mei au ales sa traiasca la Cluj Napoca pentru ca eu sa am parte de educatie superioara. Pe mine m-a chemat pamantul si ofer mancare de calitate superioara celor care nu au putinta sa si-o produca. E o varianta a legii compensatiei care pe mine ma face fericita. Pentru ca e o fericire sa auzi vorbe de lauda la adresa muncii tale din partea clientilor”, a subliniat Oana.

Pentru acest an, „Gradina din deal” intentioneaza sa acceseze fonduri europene pentru dotarea cu utilaje si sa extinda suprafata de teren cultivata in camp pentru legume.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Wow.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1785 (s) | 34 queries | Mysql time :0.014531 (s)