News Flash:

Fiecare locuinta trebuie sa aiba un sfant protector! Cum alegi protectorul casei

31 August 2017
5778 Vizualizari | 0 Comentarii
Exista obiceiul ca o familie de crestini sa isi aleaga un sfant ocrotitor al casei. Nu exista un sfant „prestabilit”, prin urmare, nu aveti cum sa stiti ce sfant va ocroteste casa daca nu ati ales un ocrotitor.
Daca doriti sa aveti un sfant ocrotitor nu trebuie decat sa va hotarati care va fi acesta, sa asezati la loc de cinste icoana sa, sa il chemati in rugaciunile voastre, iar ziua lui de pomenire sa fie zi de sarbatoare pentru voi, sa fie „hramul” casei voastre.

Nu exista un criteriu anume de alegere a sfantului/sfintei care sa va ocroteasca casa. Tine de voi si de evlavia voastra fata de un sfant sau altul, dar trebuie sa ales de intreaga familie care locuieste in casa.
Asa cum bisericile noastre au un sfant ocrotitor ca hram al lor si al intregii comunitati, tot astfel si casele crestinilor trebuie sa aiba un sfant ocrotitor. Sfantul ocrotitor al casei are astfel rolul de a pazi pe toti cei care locuiesc in casa respectiva si toate cele din cuprinsul ei. Tocmai de aceea, credinciosii au icoana sfantului ocrotitor al casei asezata la loc de mare cinste, aceasta icoana fiind una de dimensiuni mai mari, de regula pictata, avand asezata inaintea ei o candela care arde in permanenta.

Constiinta celor care au un sfant ocrotitor al casei este aceea ca sfantul le pazeste casa, ferindu-i de toate relele, chiar si de hoti. Aceasta, mai ales atunci cand cei care locuiesc aici nu sunt acasa, stiind ca in casa lor este prezent sfantul ocrotitor, ferind-o de orice rau.
Sfintii ocrotitori ai caselor crestinilor sunt cinstiti in chip deosebit, mai ales in ziua praznuirii lor, aceasta devenind ziua hramului casei. In acest sens, crestinii participa la Sfanta Liturghie, de regula spovedindu-se in prealabil si primind Sfanta Impartasanie, aducand prinoase care vor fi binecuvantate indata dupa Sfanta Liturghie si apoi impartite tuturor celor din biserica intru cinstirea sfantului. In ziua sarbatorii, in casa unde sfantul praznuit este ocrotitor, se face mare praznic, putand fi invitati la masa preotul, cantaretul, rudele apropiate, vecinii si, de asemenea, cei saraci si neajutorati. In aceasta zi se poate face si slujba sfestaniei in casa.

Citeste si Rugaciunea lumanarilor aprinse poate sa faca minuni pentru cei care o rostesc

Acolo unde sunt case de crestini care nu au un sfant ocrotitor, preotul trebuie sa-i indemne pe acestia sa-si aleaga un sfant la care au mai mare evlavie, punandu-l ca pazitor al casei lor. Prilejurile in care preotul ii poate indemna pe crestini inspre aceasta ar fi: la scaunul Spovedaniei, cu prilejul vizitelor pastorale sau atunci cand este chemat sa savarseasca slujba sfintirii unei case care nu are sfant ocrotitor.
Sfintii ocrotitori ai caselor crestinilor nu vor ramane niciodata datori fata de cei care le cer mijlocirea sau ajutorul, revarsand bogatia darurilor lor asupra acestora si ajutandu-i spre tot lucrul bun si mantuirea sufletelor lor, scrie ziarullumina.ro.

Cum stiu care este numele Sfantului care imi ocroteste casa si pe cei ce locuiesc in ea?
Exista obiceiul ca o familie de crestini sa isi aleaga un sfant ocrotitor al casei. Nu exista un sfant „prestabilit”, prin urmare, nu aveti cum sa stiti ce sfant va ocroteste casa daca nu ati ales un ocrotitor.
Daca doriti sa aveti un sfant ocrotitor nu trebuie decat sa va hotarati care va fi acesta, sa asezati la loc de cinste icoana sa, sa il chemati in rugaciunile voastre iar ziua lui de pomenire sa fie zi de sarbatoare pentru voi, sa fie „hramul” casei voastre.
Nu exista un criteriu anume de alegere a sfantului/sfintei care sa va ocroteasca casa. Tine de voi si de evlavia voastra fata de un sfant sau altul, dar personal cred ca trebuie sa fie o hotarare a intregii familii care locuieste in casa.

preluat de pe ortodoxia
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

citeste si
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Wow.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1623 (s) | 23 queries | Mysql time :0.036769 (s)