News Flash:

Examen auto 2018: Cum poti obtine dreptul de a conduce o masina mica

29 Ianuarie 2018
2766 Vizualizari | 0 Comentarii

Permisul de conducere pentru masinile din categoriile B si BE se poate obtine de la implinirea varstei de 18 ani, in timp ce pentru cvadriciclurile din categoria B1 este suficienta varsta de 16 ani, potrivit legislatiei rutiere. Cateva modificari la modul de obtinere a permisului s-au facut anul trecut, astfel ca, de exemplu, candidatii trebuie sa stie ca probele de examen se inregistreaza audio si video. Pentru a conduce in mod legal un autovehicul din categoria B sau BE ori pentru un cvadriciclu (categoria B1) este necesar, potrivit Codului rutier, sa detinem un permis de conducere corespunzator.

In Romania, permisele se elibereaza pentru mai multe categorii de vehicule (detaliate la finalul articolului), tinand cont si de varsta minima stabilita de lege pentru fiecare dintre aceste categorii.

Concret, pentru o masina mica (categoria B), dar si pentru ansamblurile de vehicule de la categoria BE, legislatia prevede varsta minima de 18 ani. In schimb, pentru cvadricicluri permisul poate fi obtinut inca de la 16 ani. Valabilitatea permisului de conducere in aceste cazuri este de 10 ani de la momentul obtinerii lui.

Citeste si Mecanicii auto te invata 8 lucruri pe care nu ar trebui sa i le faci niciodata masinii tale

Cei care au implinit sau se apropie cu pasi repezi de implinirea varstei minime pot sa inceapa sa parcurga demersurile necesare pentru obtinerea permisului si pregatirea teoretica si practica (scoala de soferi). Persoana care solicita examinarea pentru a obtine permisul de conducere trebuie sa indeplineasca – la data verificarii dosarului de examinare, respectiv la data sustinerii probelor – urmatoarele conditii:

  • varsta minima, asa cum am explicat mai sus;
  • sa fie apta din punct de vedere medical si psihologic pentru conducerea pe drumurile publice a autovehiculelor din categoriile si subcategoriile pentru care solicita examinarea;
  • sa faca dovada pregatirii teoretice si practice, realizata prin cursuri organizate de unitati autorizate pentru categoriile/subcategoriile pentru care solicita examinarea;
  • sa faca dovada ca domiciliaza sau ca are resedinta pe raza serviciului public de permise unde vrea sa sustina examenul si sa obtina carnetul;
  • sa nu fi fost condamnata, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, pentru o infractiune la regimul circulatiei pe drumurile publice sau pentru o infractiune care a avut ca rezultat uciderea sau vatamarea corporala a unei persoane, savarsita ca urmare a nerespectarii regulilor de circulatie.

Cei care doresc obtinerea permisului si care sufera de afectiuni cardiovasculare sau diabet zaharat vor obtine mai greu dreptul de a conduce un autovehicul, pentru ca legislatia s-a schimbat recent, asa cum va spuneam cu alta ocazie. Practic, lista cu situatii in care nu se da permisul auto a fost completata.

Citeste si Greseala pe care soferii o fac iarna. Cum sa-ti tii masina pe carosabil, sfaturi de la pilotul de drifturi Sorin Ene

Ce contine dosarul, unde se depune si cum se da examenul

Dosarul de examen trebuie sa contina urmatoarele documente:

  • o cerere-tip;
  • fisa de scolarizare (valabila un an de zile de la data absolvirii cursurilor) emisa de scoala de conducatori auto in cadrul careia a absolvit cursurile de pregatire teoretica si practica, in care se consemneaza si avizul medical;
  • certificatul de cazier judiciar, in termenul de valabilitate si dupa caz copia hotararii judecatoresti de condamnare, ramasa definitiva, in cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii cu executare sau la pedeapsa amenzii, copia biletului de liberare sau a documentului care atesta executarea pedepsei amenzii;
  • copia actului de identitate, in termen de valabilitate;
  • chitanta de plata a contravalorii permisului de conducere. Taxa pentru obtinerea permisului este de 68 de lei. Solicitantul se prezinta cu dosarul de examinare si actul de identitate, in vederea inregistrarii si preluarii imaginii foto care va aparea apoi pe permis. Dupa ce s-a inregistrat, candidatul va putea sa mearga sa sustina proba teoretica, programandu-si sustinerea probei pentru cand considera ca este pregatit.

Daca este declarat admis in urma probei teoretice, candidatul trebuie sa se programeze apoi pentru proba practica, insa daca este declarat respins el trebuie sa se programeze pentru o noua proba teoretica, pe care nu o va putea sustine mai devreme de 15 zile.

La data programata, candidatul se prezinta in locul si la ora comunicate de catre lucratorul de la ghiseul de programare si inscrise in dosarul de examinare, avand asupra sa actul de identitate si dosarul de examinare. Daca este admis si la aceasta proba, candidatul poate sa mearga sa-si ridice permisul de conducere incepand cu ziua urmatoare, avand asupra sa actul de identitate.

Nota: De anul trecut, in legislatie s-a introdus obligatia autoritatilor de a filma proba practica si proba teoretica la examenul auto.

Daca este respins la proba practica, candidatul trebuie sa-si programeze o alta sustinere, nu mai devreme de 15 zile de la ultima, dar in cel mult un an de la data terminarii scolii de soferi. Detaliile cu privire la modul de examinare pentru obtinerea permisului de conducere se regasesc in Ordinul Ministerului Administratiei si Internelor nr. 268/2010. Astfel, proba practica pentru aceste trei categorii de permise se face numai pe traseu, iar nu si in poligon. Timpul minim afectat parcurgerii traseului trebuie sa fie de 25 de minute.

De asemenea, pentru categoria BE testul cuprinde 11 intrebari, timpul de solutionare fiind de 15 minute, in timp ce pentru categoriile B si B1 testul cuprinde 26 de intrebari, timpul de solutionare fiind de 30 de minute.

preluat de pe avocatmet

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

categoria b1 categoria b proba practica categoria be
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Wow.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1673 (s) | 23 queries | Mysql time :0.018582 (s)