News Flash:

Echilibristica vietii. 6 paradoxuri pentru o viata traita frumos

23 Decembrie 2018
315 Vizualizari | 0 Comentarii

Cat este de important sa daruiesti, dar si sa primesti. Si pentru a fi linistiti, este vital sa-i acceptam pe oameni cu tot cu imperfectiuni Lumea in care traim este construita pe principul dualitatii: alb-negru, sus-jos, trecut-viitor, placut-neplacut, cald-rece etc. Realitatea in care traim este guvernata de ambele aspecte care, doar in combinatie, pot insemna intregul, echilibrul. Desi uneori un aspect pare mai bun, mai usor si mai util decat opusul lui, avem nevoie de ambele pentru a trai complet. Paradoxal, ceea ce ne deranjeaza in cantitate prea mare, intr-o cantitate mai mica, ne ajuta sa evoluam.

Ce este paradoxul? O afirmatie, un argument sau o situatie autocontradictorie sau contraintuitiva si, in acelasi timp, demonstrabila; o parere contrara adevarului unanim recunoscut, in cazul starii de bine, o parere contrara a ceea ce pare in prim plan ca fiind sigura varianta buna.

In opinia cunoscutului psiholog Laura Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI), exista cel putin 6 paradoxuri in aceasta viata pe care, daca reusim sa interiorizam si sa ghidam viata dupa ele, au fost create deja premizele unei vieti echilibrate, bazate pe implinirea obiectivelor.

Actiunea si non-actiunea. “Suntem de acord de obicei ca, pentru a obtine in viata ceea ce ne dorim, este importanta actiunea. Cu siguranta, daca ne este sete, ne luam un pahar cu apa sau cerem unul, deci actionam. Ne stabilim un obiectiv si incepem sa mergem pe drumul spre acesta, deci actionam.

Insa, daca obiectivul nostru depinde si de alti factori ca timp, energie, informatie, resurse sau alte persoane, este important sa: lasam timpul sa-si faca treaba (sa avem rabdare), energia sa se regenereze (sa evitam epuizarea), sa accesam pe rand informatiile necesare si sa cautam un raspuns acolo unde el depinde de altii (sa ne acordam sansa de a invata continuu), sa-i lasam pe ceilalti sa-si faca jumatatea lor de drum catre noi (respect fata de timpul, energia, informatia si alegerile oamenilor). Cumva, aceste aspecte inseamna non-actiune, fara de care ar insemna doar sa fortam lucrurile si cumva sa le stricam”, explica psihologul Laura Maria Cojocaru.

Acceptarea si non-acceptarea. “Pentru a ne mentine starea de bine, motivatia si un drum de succes al vietii, este important sa invatam sa acceptam imperfectiunile noastre si ale celor din jur, instabilitatea vremii si a vremurilor, schimbarile de tot felul din viata noastra si provocarile pe care acestea ni le aduc. In acelasi timp, este important sa nu acceptam sa fim tratati cu lipsa de respect, sa ne fie incalcate drepturile umane, morale, legale, sa nu acceptam sa fim asupriti, folositi, mintiti, sa traim mai putin bine decat potentialul nostru cel mai inalt etc”, declara specialistul.

Lucrul cunoscut si noutatea/inovatia. “Este firesc si benefic ca un lucru (respectiv resursa, situatie, mod de gandire, strategie, persoana etc.) cunoscut si verificat ca fiind functional, sa fim tentati sa-l mentinem si sa-l reluam pentru a ne asigura reusita. De asemenea, este constructiv sa ramanem flexibili si sa accesam informatii si resurse noi, persoane si contexte noi, chiar noi modalitati de perceptie si de strategie in obtinerea obiectivelor, deoarece noul, inovatia ne pot ajuta sa ajungem la implinirea visului mai repede, mai usor si mai sigur decat intr-o perioada anterioara”, considera psihologul Laura Maria Cojocaru.

A darui si a primi/a cere si a lua. “Suntem educati si ghidati in viata spre a darui, spre a oferi ceea ce putem si avem mai bun in noi celorlalti. Si este bine, deoarece, atunci cand vrem sa primim ceva in viata, incepem prin a da pentru a deveni modele, exemplu pentru ce, cum si in ce masura ne dorim si avem nevoie. La fel de important este insa sa ne dam voie sa si primim ceea ce ne ofera cei din jur sau viata in general: informatie, ajutor, oportunitati, ghidaj, daruri. De asemenea, este important sa invatam sa cerem ceea ce avem nevoie si sa ne luam de la viata ceea ce avem nevoie”, considera psihologul.

Libertate si respectare legi, norme. “Toti ne dorim sa fim liberi si sa ne simtim liberi in gandire, in actiuni, in decizii. Pentru o viata plina de bucurie, avem nevoie sa beneficiem de acest tip de libertate si sa ne acordam si noi insine libertatea de a schimba ce este nevoie, daca este nevoie, libertatea de a decide ce tip de viata si de munca ni se potriveste, de a decide in privinta vietii personale s.a. Tototdata, pentru a putea beneficia de aceste libertati, este important ca nici noi sa nu le incalcam pe ale altora, deci sa respectam niste reguli, legi morale sau sociale, niste norme de conduita, gandire si simtire”, explica psihologul Laura Maria Cojocaru.

Echilibrul si dezechilibrul. “Este de la sine inteles faptul ca echilibrul este cheia unei vieti implinite pe toate planurile. Echilibrul il putem construi in viata noastra, de la cele mai simple aspecte pana la cele mai complexe: echilibrul alimentar, echilibrul financiar, echilibrul intre timpul cu familia si timpul cu prietenii, echilibrul intre timpul de munca si cel de odihna, intre viata profesionala si cea personala etc. Cu toate acestea, crearea unui echilibru incepe cu producerea initiala a unui dezechilibru.

De exemplu, atunci cand vrem sa facem ordine in casa sau intr-un dulap cu haine, incepem prin a scoate totul in mod dezordonat, deci producem un dezechilibru. Acesta este necesar pentru a facilita ordinea ulterioara. De multe ori viata ne pune in contexte care ne fac sa simtim dezechilibre emotionale, financiare, sociale, relationale sau de alta natura. Este bine sa ne luam in aceste contexte o mica pauza de constientizare si sa observam ca de fapt viata ne pregateste pentru o noua ordine mai potrivita pentru noi in acea perioada de viata, deci ne pregateste – daca vrem sa fim atenti si sa profitam de oportunitate – pentru echilibru”, conchide psihologul Laura Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI).

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Wow.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1658 (s) | 24 queries | Mysql time :0.012079 (s)