News Flash:

E lege: Toti romanii vor avea un dosar electronic. Se aplica amenzi drastice

5 Septembrie 2018
1570 Vizualizari | 0 Comentarii

Guvernul are pe ordinea de zi un proiect care vizeaza completarea legii sanatatii in sensul reglementarii dosarului electronic de sanatate, instrument infiintat acum mai bine de cinci ani, dar care nu functioneaza. Noua lege prevede faptul ca dosarul electronic de sanatate contine date si informatii clinice, biologice, diagnostice si terapeutice, personalizate, acumulate pe tot parcursul vietii pacientilor.

Acesta se constituie, fara consimtamantul pacientului, cu ocazia transmiterii primului document medical al pacientului in Dosarul Electronic de Sanatate (DES) de catre medicii care isi desfasoara activitatea in cabinete medicale ambulatorii ale medicilor de familie, centre de diagnostic si tratament, centre medicale, centre de sanatate, laboratoare, precum si prin alte unitati sanitare publice si private; plus unitati sanitare publice si private cu paturi.

Pentru pacientii care refuza in mod expres utilizarea dosarului electronic de sanatate, toate datele existente in dosarul electronic de sanatate al pacientului, precum si datele ce se colecteaza ulterior refuzului exprimat, se anonimizeaza, astfel incat pacientul respectiv sa nu poata fi identificat in DES, datele fiind utilizate in scopuri de  arhivare in interes public, in scopuri de cercetare stiintifica sau istorica ori in scopuri statistice.

Prin anonimizare se intelege adoptarea unor masuri de natura tehnica si organizatorica care sa asigure neatribuirea datelor cu caracter personal unor persoane fizice identificate sau identificabile.

Transmiterea datelor si informatiilor medicale catre sistemul DES este obligatorie pentru toti furnizorii de servicii medicale. Nerespectarea constituie contraventie si se sanctioneaza cu avertisment scris in cazul faptei savarsite pentru prima oara si amenda de la 3% la 5% din contravaloarea serviciilor medicale prestate si netransmise in DES, calculate la nivelul fiecarei luni, in cazul faptelor savarsite ulterior.

Nerespectarea de catre unitatile sanitare cu paturi, care nu se afla in relatie contractuala cu o casa de asigurari de sanatate, a acestei obligatii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de 0,5% din contravaloarea serviciilor medicale prestate neinregistrate, calculate la nivelul fiecarei luni, in cazul faptei savarsite pentru prima oara si amenda de la 1% la 3% din contravaloarea serviciilor medicale prestate si netransmise in DES , calculate la nivelul fiecarei luni, in cazul faptelor savarsite ulterior.

Daca faptele sunt savarsite timp de patru ori, pe langa sanctiunea amenzii se aplica si sanctiunea complementara a suspendarii autorizatiei sanitare de functionare pentru o perioada de 6 luni.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Wow.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1655 (s) | 34 queries | Mysql time :0.017296 (s)