News Flash:

Decizia ICCJ deja se aplica. Cine plateste cheltuielile medicale ale victimelor din accidente, daca autorii raman necunoscuti

17 Ianuarie 2018
1180 Vizualizari | 0 Comentarii

Cheltuielile medicale necesare in urma vatamarii aduse prin fapta altuia nu pot fi puse in seama victimei nici daca cel care a vatamat-o nu e cunoscut sau nu raspunde penal, potrivit unei decizii a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), publicata azi in Monitorul Oficial. Si in astfel de cazuri, cheltuielile pot fi recuperate ulterior de catre cei care le-au acordat.

Cei care au nevoie de spitalizare sau alte feluri de ingrijire medicala din cauza faptei altcuiva nu trebuie sa scoata bani din propriul buzunar ca sa acopere costurile acestor ingrijiri, potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii. Acele cheltuieli sunt recuperate ulterior de cei care au acordat asistenta medicala de la cel vinovat.

Citeste si Zile libere 2018. Miercurea viitoare, zi libera pentru salariati - Ce patesc angajatorii care nu dau liber

"Persoanele care prin faptele lor aduc daune sanatatii altei persoane, precum si daune sanatatii propriei persoane, din culpa, raspund potrivit legii si au obligatia sa repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentand cheltuielile efective ocazionate de asistenta medicala acordata. Sumele reprezentand cheltuielile efective vor fi recuperate de catre furnizorii de servicii medicale", scrie, mai exact, in Legea nr. 95/2006.

Anul trecut, ICCJ a venit, printr-un recurs in interesul legii, cu o precizare foarte importanta in aceasta materie. Potrivit Curtii, cel vatamat nu poate fi obligat sa suporte cheltuielile medicale nici atunci cand autorul vatamarii e necunoscut sau nu raspunde penal. Decizia ICCJ nr. 22/2017 deveni obligatorie pentru toate instantele astazi, fiind publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 43.

"In interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor art. 320 alin. (1) din Legea nr. 95/2006 (cele citate mai sus - n.red.), persoana care a suferit o vatamare corporala prin fapta altuia nu poate fi obligata, catre furnizorul de servicii medicale, la plata cheltuielilor de spitalizare si tratament medical de care a beneficiat in cadrul unitatii medicale respective, potrivit legii, in limitele pachetului de baza ori minimal, dupa caz, in situatiile in care autorul vatamarii nu a fost identificat sau persoana vatamata nu a formulat sau si-a retras plangerea prealabila ori a intervenit impacarea partilor", scrie in decizia Curtii.

Citeste si Salarizare bugetari 2018. Ce salarii vor mai creste in perioada urmatoare si ce se alege de salariile din invatamant

Chestiunea a fost analizata de Curtea Suprema ca urmare a unei solicitari a Colegiului de Conducere al Curtii de Apel Constanta. Concret, magistratii au vrut sa stie daca prevederea din Legea nr. 95/2006 se aplica in urmatoarele situatii: cand autorul vatamarii nu e identificat (inclusiv atunci cand persoana vatamata nu ii dezvaluie identitatea) ori cand autorul nu raspunde penal pentru ca persoana vatamata a retras plangerea sau nici nu a formulat una, pentru ca partile s-au impacat, asa cum prevede legea penala sau fiindca fapta nu a fost comisa cu vinovatia ceruta de lege.

Judecatorii ICCJ au considerat ca faptuitorul poate fi chemat in judecata in instanta civila, pe cale separata, pentru a se recupera de la el respectivele cheltuieli, in situatia in care nu raspunde penal pentru ca nu a intervenit impacarea partilor.

"(...) autorul vatamarii poate fi chemat in judecata pe cale civila separata, pentru suportarea cheltuielilor de spitalizare si tratament medical de care a beneficiat persoana vatamata, in limitele pachetului de baza ori minimal, in situatia in care acesta nu raspunde penal, intrucat a intervenit impacarea partilor", scrie in decizia Curtii.

Nota: Printr-un recurs in interesul legii se urmareste sa se asigure interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor legale, atunci cand se constata ca prin hotarari judecatoresti definitive, aceeasi prevedere legala a fost interpretata si solutionata in mod diferit de catre instantele de judecata. Deciziile care reprezinta recursuri in interesul legii sunt date de ICCJ atunci cand e sesizata in acest scop si sunt obligatorii pentru toate instantele de la momentul cand se publica in Monitorul Oficial.

preluat de pe avocatnet

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

monitorul oficial citeste si curtea suprema
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Wow.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1734 (s) | 34 queries | Mysql time :0.027984 (s)