News Flash:

De ce Inaltarea Domnului se sarbatoreste intotdeauna intr-o zi de joi

14 Mai 2018
890 Vizualizari | 0 Comentarii

Inaltarea Domnului - Sarbatoarea se mai numeste in popor si Ispas, de la cuvantul de origine slavona Supasu, care inseamna Mantuitorul. Este sarbatoarea in care Biserica face amintire in fiecare an de ultimul eveniment din viata pamanteana a Mantuitorului. Prin inaltarea Sa la cer, se incheie activitatea Sa de rascumparare a neamului omenesc din robia mortii si a pacatului.

Evenimentul Inaltarii este amintit in Sfintele Evanghelii si descris pe larg in cartea Faptele Apostolilor, unde se spune ca, dupa Invierea sa din morti, Mantuitorul s-a aratat Sfintilor Sai ucenici si Apostoli, timp de 40 de zile, prin multe semne doveditoare. Vorbind cu el despre imparatia lui Dumnezeu, i-a incredintat ca le va trimite Duhul Sfant, care le va da putere pentru a fi martori si marturisitori al Lui in Ierusalim, Iudeea, Samaria si pana la marginile pamantului. Si zicand acesta, s-a inaltat la cer, iar un nor l-a luat din fata ochilor lor. Este exact ceea ce Iconografia ortodoxa infatiseaza referitor la praznicul Inaltarii.

Inaltarea la cer a Mantuitorului este adevar de credinta, marturisit si in Crez. El are importanta deosebita in viata credinciosilor, si deci a Bisericii. Mai intai, pentru ca el incheie sirul actelor sau momentelor importante din viata Mantuitorului, apoi, prin Inaltare, firea omeneasca este inaltata in persoana Mantuitorului la Dumnezeu si constituie premisa pogorarii Duhului Sfant pentru a continua lucrarea in Iisus in Biserica.

Citeste si Mare sarbatoare – Inaltarea Domnului 2018. In ce zi pica sarbatoarea anul acesta. Traditii si superstitii

Inaltarea Domnului 2018. Sarbatoarea cade intotdeauna la 40 de zile dupa Inviere, de aceea se serbeaza mereu in joia saptamanii a sasea dupa Pasti. Desi sarbatoarea are o baza biblica si s-a praznuit de timpuriu, marturii scrise despre existenta ei avem doar din secolele III - IV. Asa, de exemplu, Constitutiile Apostolice o mentioneaza ca pe una dintre cele mai vechi sarbatori. Dupa unele marturii istorice, ea se praznuieste la inceput odata cu Cincizecimea, sau Rusaliile, deci la 50 de zile de la Inviere. Incepand cu secolul al IV-lea, o serie de Sfinti Parinti fac referire la aceasta sarbatoare, lasand predici sau cuvantari tinute cu aceasta ocazie, asa cum fac Sf. Ioan Gura de Aur, Fericitul Augustin, Sf. Atanasie al Alexandriei si Sf. Grigorie de Nissa, ca si Socrate. Daca pelerina Egeria vorbeste de serbarea ei odata cu Rusaliile, Fericitul Augustin (sec. V) ne arata ca in vremea lui ea era generalizata si serbata la 40 de zile dupa Inviere, in toata lumea crestina.

Sarbatoarea a capatat o importanta deosebita dupa ce Sf. Imparateasa Elena, mama Sf. Constantin cel Mare, a construit o biserica mareata pe muntele Maslinilor, de unde se inaltase Domnul si unde sarbatoarea se praznuia cu mare fast, asa cum se face si astazi.

Exista obiceiul ca in aceasta zi, crestinii sa se salute cu ,,Hristos s-a inaltat!" Tot in aceasta zi, in bisericile noastre se face pomenirea generala a eroilor morti pe campurile de lupta, pentru ca sufletele lor sa se bucure de ajutorul Mantuitorului inaltat la cer. In unele parti de tara, in ajunul Inaltarii, seara, se pun frunze de pelin la ferestre si la usi, ca si in paturi.

In aceasta zi, Mantuitorul Iisus Hristos s-a ridicat la ceruri de pe Muntele Maslinilor. La aceasta minune au mai luat parte si Apostolii si cei doi ingeri. Acestia din urma le-au vorbit apostolilor despre cea de-a doua venire a lui Hristos, si le-au cerut sa nu fie coplesiti de durerea despartirii de Mantuitor.

preluat de pe realitatea

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

inaltarea domnului ispas supasu faptele apostolilor
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Wow.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2137 (s) | 34 queries | Mysql time :0.051568 (s)