News Flash:

De ce aprindem candela in fata icoanelor

29 Decembrie 2017
1859 Vizualizari | 0 Comentarii

Multi crestini se intreaba adeseori de ce trebuie sa aprindem candele inaintea icoanelor. O astfel de intrebare i-a fost adresata si Sfantului Nicolae Velimirovici de unul dintre cei cu care coresponda prin scrisori. Una dintre practicile des intalnite in Ortodoxie este aprinderea candelelor sau a lumanarilor inaintea icoanelor. Aceasta este savarsita atat de preoti in biserica, cat si de monahi, monahii sau simpli credinciosi in casele lor.

Multi crestini se intreaba adeseori de ce trebuie sa aprindem candele inaintea icoanelor. O astfel de intrebare i-a fost adresata si Sfantului Nicolae Velimirovici de unul dintre cei cu care coresponda prin scrisori. Raspunsul sfantului a fost concretizat in sapte motive principale, usor de inteles si de urmat, asezate cu intelepciune la inima cititorului in Scrisoarea a XVIII-a, publicata in Raspunsuri la intrebari ale lumii de astazi, volumul I, Editura Sophia, 2002.

In primul rand, sfantul ne aminteste ca a noastra credinta este lumina, iar Lumina este Hristos. Deci, in centrul rugaciunii pe care noi o facem in fata icoanelor luminate de blanda flacara a candelei este Hristos. Pe de alta parte, candela aprinsa lumineaza chipul sfantului reprezentat in ea, pentru ca sfintii sunt numiti fii ai luminii.

In al treilea rand, lumina candelei ne aminteste de faptele noastre cele intunecate, de gandurile noastre viclene si rele, vadindu-le si mustrandu-ne pentru acestea. Totodata, ne da ravna pentru a implini porunca lui Hristos: Asa sa lumineze lumina voastra inaintea oamenilor, ca sa vada lucrurile voastre cele bune.
Al patrulea motiv pe care Sfantul Nicoale Velimirovici il aminteste in scrisoarea sa este acela ca, prin lumina candelei, noi aducem o mica jertfa lui Dumnezeu, Care s-a jertfit pentru noi. Este un semn de recunostinta pentru toate binefacerile revarsate asupra vietii noastre.

Mai departe, ni se aduce la cunostinta ca fiii intunericului urasc Lumina, iar noi aprindem candela tocmai pentru a indeparta orice umbra de frica si ganduri care ne abat de la ruga.
Prin cel de-al saselea motiv, Sfantul Nicolae Velimirovici ne aminteste de untdelemnul si fitilul care ard in candela, aratand ca viata noastra trebuie inchinata lui Dumnezeu, arzand de dragoste pentru El si mistuind prin rugaciune si smerenie toate patimile.
In ultimul rand, candela materialnica nu poate fi aprinsa fara mana noastra. Asa si candela launtrica nu poate sa se aprinda fara harul lui Dumnezeu si fara rugaciune si staruinta pentru iertarea pacatelor noastre.

Surse: Parintele Damaschin Grigoriatul, ”Minunile, marturie a dreptei credinte”; Doxologia.ro

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

candela materialnica
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Wow.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1823 (s) | 34 queries | Mysql time :0.035933 (s)