News Flash:

Cum se uda corect pomii in timpul caniculei

19 Iulie 2017
1770 Vizualizari | 0 Comentarii
Temperaturile crescute afecteaza livada chiar daca efectele acestora asupra pomilor nu sunt atat de periculoase ca inghetul, deci temperaturile scazute. Fiecare specie pomicola are propriile nevoi pentru a putea face fata temperaturilor caniculare iar respectarea acestor reguli pot salva livada.

Ca reguli generale trebuie sa tineti cont de urmatoarele aspecte:
Udati mai ales pomii tineri, care au radacini scurte si raman rapid fara resurse de apa.
Udati  pomii fructiferi dimineata devreme. Dimineata, inainte ca soarele sa se arate sus pe cer, este cea mai buna perioada de udare a plantelor pe timp de canicula. Cantitatea de apa pe care o torni la radacini ajuta plantele sa faca fata stresului din timpul zilei, cand temperaturile devin insuportabile. Este buna si udarea de seara, dar aceasta trebuie facuta dupa apusul soarelui.  Plantele nu se uda niciodata in timpul zilei, deoarece diferenta mare de temperatura si vaporii de apa ce se vor ridica din sol vor afecta plantele in mod negativ, putand duce pana la moartea acestora.
Daca descoperiti crengi afectate de boli sau uscate trebuie sa le inlaturati rapid deoarece temperaturile crescute favorizeaza inmultirea bolilor. Totodata, este indicat sa taiati si crengile uscate, pentru a aerisi coroana si pentru a le permite crengilor tinere sa se dezvolte.

Nu udati pomul, ci solul. Chiar daca intentia ta este de a le revigora, efectul este exact opus. Aerul uscat si razele puternice ale soarelui vor duce la oparirea frunzelor si a legumelor si implicit la ofilirea plantei. De asemenea, este important ca la aplicarea normelor de udare sa pastrati frunzele pomilor uscate. Frunzele ude devin frunze bolnave – lasate cu apa peste noapte, ele reprezinta mediul propice pentru dezvoltarea mucegaiurilor. Frunzele care sunt ude, in soare capata urme de arsuri usoare, care pot afecta dezvoltarea armonioasa a pomilor din livada.

Citeste si Gradinarii te invata - Cum se inmulteste crinul imperial

Cum udam marul pe timp de canicula

Marul este o specie cu un consum de apa ridicat, necesitand aplicarea irigarilor de suplinire a deficitului temporar de umiditate care apare frecvent in toate zonele de cultura din tara.
Cum udam parul pe timp de canicula
Parul are cerinte fata de caldura mai mari decat marul, prunul sl visinul, reusind bine in zone cu temperaturi medii
anuale de 9,5 – 11°C, cu conditia ca in perioada de vegetatie temperatura medie sa fie de 16-18°C.
Consumul de apa al parului este putin mai scazut decat al marului, iar umiditatea atmosferica mare, in special in partea a doua a sezonului de vegetatie, poate favoriza dezvoltarea unor boli specifice deosebit de grave. Din acest motiv este mai putin recomandata microaspersiunea deasupra coroanei in cultura parului.

Cum udam prunul pe timp de canicula
Prunul este mai exigent decat marul fata de caldura, comportandu-se mai bine in zona de campie si a dealurilor mici. În zona dealurilor inalte, cu exceptia soiului Grase romanesti, prunul da recolte instabile si de slaba calitate. Temperaturile orare optime ale speciei se situeaza intre 18°C si 33°C, iar cele absolute minime sunt de 8°C si maxime de 36°C (in afara intervalului temperaturilor absolute cresterea inceteaza).
Cum udam ciresul si visinul pe timp de canicula
Ciresul si visinul cresc si rodesc bine in zonele cu temperatura medie anuala de 9,0-10,5°C. Temperaturile orare optime ale speciei se situeaza intre 18 i 28°C, iar cele absolute minime sunt de 6°C i maxime de 40°C (in afara intervalului temperaturilor absolute cre terea inceteaza). Suporta greu caldurile inabusitoare din vara, mai ales cand acestea sunt insotite si de insuficienta apei in sol, necesitand irigatii.
 
 preluat de pe sanatatea
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Wow.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1648 (s) | 35 queries | Mysql time :0.024500 (s)