News Flash:

Cu ce solutie se duce grasimea intarita pe aragaz. Ingredientele le ai deja in bucatarie

24 August 2018
1492 Vizualizari | 0 Comentarii

Citind acest articol, veti afla cum puteti sa curatati aragazul in conditii casnice: de la gratar si pana la butoane. De asemenea, veti invata cum sa preparati solutii de curatat — ieftine si super eficiente — cu propriile voastre maini. 8 ETAPE ALE CURATARII ARAGAZULUI. Inainte de a incepe curatarea generala a aragazului, inchideti robinetul pentru trecerea gazelor, scoateti-l din priza (daca prezinta functia de aprindere cu electricitate), imbracati o pereche de manusi de menaj si respectati instructiunile noastre detaliate, pas cu pas.

AVETI NEVOIE DE: Otet de masa 9% (pentru curatarea plitei, carcasei si butoanelor aragazului); Apa amoniacala sau bicarbonat de sodiu (pentru curatarea gratarului si butoanelor); Solutie de spalat vasele; O punga de plastic (pentru curatarea gratarului cu apa amoniacala); O perie; Carpe si prosoape de hartie; Un lighean; Scobitori (pentru curatarea fantelor); O agrafa pentru hartie, un ac de cusut sau de siguranta (pentru curatarea arzatoarelor).

MOD DE LUCRU: PASUL 1. Mai intai curatati gratarul — cea mai problematica parte a aragazului. Luati-l de pe aragaz si, folosind o racleta, indepartati bucatelele de mancare, depunerile de grasime si arsurile de pe suprafata lui. Apoi alegeti una dintre urmatoarele trei variante de curatare:

Metoda 1 — curatarea gratarului cu bicarbonat de sodiu. Inmuiati jumatate de pahar de bicarbonat de sodiu in apa, astfel incat sa obtineti o compozitie pastoasa. Ungeti toata suprafata gratarului cu aceasta, oferind o atentie deosebita colturilor si jonctiunilor, dupa care puneti-l deoparte pentru cateva ore (intre timp incepeti urmatoarele etape de curatare, descrise mai jos). Dupa aceasta prelucrare indepartarea grasimii si arsurilor de pe fonta va fi mult mai simpla. Oricum, curatarea murdariei vechi este un proces laborios, care necesita folosirea partii abrazive a buretelui, a solutiilor de spalat vasele sau a apei amoniacale.

Metoda 2 — curatarea gratarului cu apa amoniacala. Conform majoritatii recenziilor, aceasta metoda este cea mai eficienta. Inmuiati buretele in apa amoniacala si pur si simplu prelucrati fiecare centimetru de gratar cu ea. Apoi puneti-l intr-o punga de plastic, legandu-i capetele si puneti-l deoparte pentru 2-3 ore sau mai mult (intre timp incepeti urmatoarele etape de curatare). La sfarsit spalati gratarul cu solutie de spalat vasele si indepartati grasimea dezlipita si arsurile cu buretele.

Metoda 3 — curatarea gratarului cu solutie de sapun. Dati prin razatoare aproximativ un sfert de sapun de rufe. Dizolvati fulgii obtinuti in apa fierbinte (5-7 litri), pusa in lighean sau chiuveta. Puneti gratarul in solutia obtinuta si lasati-l sa se inmoaie pe parcursul catorva ore. Dupa aceasta spalati-l cu solutie de spalat vasele. Daca este necesar, prelucrati zonele problematice cu apa amoniacala.

Tineti minte: spalarea gratarelor din fonta in masina de spalat vase nu este eficienta si nici folositoare pentru fonta. Doar dupa contactul indelungat cu apa, ea neaparat se va acoperi cu rugina.

PASUL 2. Luati capacele de pe ochiurile aragazului si inmuiati-le intr-un lighean cu solutie fierbinte de sapun pentru o anumita perioada de timp (puteti sa le puneti in acelasi lighean cu gratarul).

PASUL 3. Folosind o perie uscata sau un prosop de hartie, curatati plita aragazului de firimituri si oricare alte impuritati superficiale.

PASUL 4. Curatati arzatoarele: scoateti-le si stergeti-le cu o carpa umeda. Asigurati-va ca fluxul gazului nu este blocat de murdarii sau obiecte mici. Daca este necesar, curatati fantele lor cu o agrafa de hartie (un ac de cusut sau de siguranta). Apoi puneti-le la locurile lor.

PASUL 5. Pregatiti o solutie apoasa de otet (1:1) si turnati-o intr-un recipient dotat cu pulverizator. Stropiti din abundenta carcasa aragazului cu solutia respectiva. Nu uitati sa stropiti si butoanele (daca nu sunt detasabile), panoul de comanda, peretele posterior al aragazului si cuptorul, daca exista. Lasati solutia sa actioneze pe parcursul a aproximativ un minut. Apoi stergeti aragazul cu o carpa curata sau prosoape de hartie.  Apropo, daca aragazul dumneavoastra este alb, puteti sa-l presarati cu bicarbonat de sodiu dupa prelucrarea cu otet. Amestecul obtinut va actiona inca mai eficient asupra grasimii si arsurilor. Ce-i drept, va lasa urme albe, care se curata destul de dificil. Anume din acest motiv curatarea cu bicarbonat de sodiu si otet nu este recomandata proprietarilor de aragaze argintii, negre si alte culori.

Tratarea aragazului cu solutie de otet va va ajuta sa indepartati majoritatea impuritatilor. Totusi, ca sa curatati depunerile vechi de grasime, trebuie sa-l prelucrati suplimentar cu una dintre urmatoarele solutii: Solutie de spalat vasele; Apa amoniacala; Amoniac. Aplicati solutia pe o periuta (periuta de dinti este ideala!) si incepeti sa curatati murdaria locala prin miscari circulare si foarte minutioase.

PASUL 6. Trebuie sa oferiti o atentie deosebita curatarii butoanelor (de gaze si aprindere electronica), care se curata dificil din cauza dimensiunilor mici, a numeroaselor denivelari si fante. Acestea se imbiba cu grasime.Daca butoanele sunt detasabile, scoateti-le si inmuiati-le in solutie de apa si otet (1:1) sau solutie fierbinte de sapun de rufe (dat prin razatoare) pentru cateva ore. Daca dupa aceasta prelucrare depunerile vechi de grasime nu se vor curata, tratati zonele problematice cu solutie de apa amoniacala (1:1). Lasati-o sa actioneze pe parcursul a 5-10 minute, dupa care stergeti butoanele cu o carpa curata. Cum puteti sa curatati butoanele, daca nu sunt detasabile? Principiul de lucru este simplu: tratati-le cu solutie „apa + otet” sau „apa + apa amoniacala”. Lasati-o sa actioneze pe parcursul a 10 minute, dupa care curatati butoanele cu o periuta de dinti, realizand miscari circulare. Curatati fantele si denivelarile cu ajutorul scobitorilor.

PASUL 7. Daca aragazul dumneavoastra este dotat cu cuptor, a sosit momentul sa-l curatati si pe acesta. Am descris acest proces laborios intr-un alt articol.

PASUL 8. Montati toate partile componente ale aragazului: gratarul, arzatoarele si capacele lor. Asigurati-va ca apa amoniacala s-a evaporat, daca ati utilizat-o. Verificati functionalitatea aragazului.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Wow.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1707 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021673 (s)