News Flash:

Urmeaza perioada taierii pentru formarea coroanei la pomii fructiferi plantati acum 4-5 ani

12 Martie 2018
1359 Vizualizari | 0 Comentarii

Formarea coroanei la pomii fructiferi este de cele mai multe ori o lucrare destul de grea pentru pomicultorii care nu au multa experienta, cu atat mai mult cu cat primele taieri sunt esentiale pentru viitorul pom adult si mai ales pentru productia acestuia. Pentru a afla cum se fac aceste taieri, Agrointeligenta a cerut sfaturile unui specialist, inginerul Marius Roman, doctor in stiinte pomicole si proprietarul unei pepiniere.

”Dupa plantare eu recomand sa scurtati pomii la cca. 60 centimetri fata de sol sau daca se doreste  o tulpina mai inalta se pot scurta la cca. 80 centimetri fata de sol. Tulpina inalta este utila in situatia in care pomii se vor lucra pe rand mecanic cu freza cu palpator”, ne-a explicat specialistul. Daca pomii au fost plantati toamna, trebuie sa se tina cont ca in primavara, dupa pornirea in vegetatie pe toata lungimea pomului vor porni lastari. Cand acestia ating lungimea de cca. 5 centimetri, se vor suprima (rupe) cei de la baza pomului si se vor lasa cca. 3-5 lastari la partea superioara, care sa fie distribuiti pe toata circumferinta cercului, in vederea formarii de sarpante (coroana pomului).

Atentie! Sunt situatii in care nu pornesc lastari din mugurii de la partea superioara a pomului. In acest caz se vor opri lastarii care au crescut in imediata apropiere din partea inferioara a pomului! Mai sunt si cazuri izolate cand pornesc foarte greu 1-2 lastari din partea inferioara a pomului (deasupra punctului de altoire). In aceasta situatie se vor lasa acesti lastari, care vor regenera pomul (tinand cont ca radacina alimenteaza doar 1-2 lastari acesti pomi vor avea cresteri foarte spectaculoase si vor ajunge din urma ceilalti pomi.

Citeste si La ce distanta de planteaza pomii fructiferi unii de altii

”In continuare daca avem situatia cu 2 lastari, cand acestia ajung la o lungime de cca. 50 centimetri se va renunta la unul dintre ei si se va pastra cel mai viguros si cu pozitia cea mai buna. Lastarului pastrat i se va ciupi varful si se va palisa de ciotul (tulpina) ramasa de la pomul de baza. Din acest lastar, dupa ciupire vor porni lastari anticipati, din care se vor retine un numar de cca. 3-5 lastari si astfel se reface tulpina pomului si ajungem la cazul ideal cu o tulpina de cca. 40 centimetri, iar la partea superioara 3-5 lastari, care reprezinta viitoarele sarpante ale pomului”, ne-a mai explicat specialistul.

Nota! Daca sunteti curiosi de ce a trebuit sa lasati 2 lastari, iar ulterior la unul ati renuntat, raspunsul este ca exista riscul ca unul dintre ei sa se rupa din cauza vantului, mecanic etc. ”Daca ne referim din nou la prima situtie unde avem  pastrati un numar de cca. 3-5 lastari (cazul ideal), cand acestia ajung la cca. 30 centimetri lungime li se ciupesc varfurile pentru a-i forta sa emita anticipati (lastari). Dupa cca. 10-14 zile de la efectuarea ciupitului varfurilor de lastari de la subtioara frunzelor vor porni lastari tineri (anticipati). Este important ca inainte de efectuarea ciupitului si inca 3 saptamani dupa aceasta pomii sa fie bine irigati. In situatia in care lastarii de baza nu ajung la 30 centimetri, ciupirea acestora se face diferentiat cand ating lungimea de cca. 30 centimetri. Daca depasesc cu mult lungimea de 30 centimetri ei se vor scurta mai sever astfel incat sa-i uniformizam la o lungime de cca. 30 centimetri”, mai explica inginerul Marius Roman.

Citeste si Cum se face curatarea pomilor primavara

Lastarii care pornesc de la subtioara frunzelor dupa ciupire (lastarii anticipati), daca pomii sunt sustinuti cu apa, dupa cca. 3-4 saptamani vor atinge la randul lor lungimea de cca. 40 centimetri, cand trebuie sa se intervina din nou. ”Astfel lastarii care au crestere catre interiorul coroanei se vor elimina, iar cei care au crestere catre exteriorul coroanei se vor retine. Lastarul care a crescut superior va fi cel mai viguros, acesta fiind lastarul de continuare a sarpantei, care va fii scurtat (ciupit), cand ajunge la dimensiunea de 40 centimetri. Daca acest lastar prezinta pe el anticipati sa va ciupi deasupra unui anticipat care prezinta crestere catre exteriorul coroanei. In urmatorii ani se va continua aceasta idee de prelungire a sarpanelor prin ciupirea cresterilor noi la 40 centimetri, in vederea garnisirii ramurilor cu anticipati, iar lastari cu crestere catre interiorul coroanei se vor ciupi la 5-6 centimetri in vederea formarii de formatiuni de rod”, mai recomanda specialistul.

Acesta spune ca ideal este ca atunci cand se ajunge la o inaltime a pomilor de cca. 3 metri sa nu se mai lase in partea superioara lastarii de continuare a sarpantei ci va trebui sa fie eliminati la inel, (punctul de insertie al ramurei), astfel putand fi delimitata inaltimea pomilor.

”Toate aceste lucrari trebuie parcurse in cca. 4-5 ani timp in care pomii ajung la maturitate deplina si se va trece de la taierile de formare a coroanei la o alta etapa si anume la taierile de fructificare”, mai completeaza specialistul.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

marius roman stiinte pomicole sarpante lastari tineri
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

Mica publicitate

© 2019 - Wow.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1793 (s) | 23 queries | Mysql time :0.030116 (s)