News Flash:

Closca sau incubatorul - Care metoda de clocire este mai buna pentru scoaterea puilor?

24 Aprilie 2018
1274 Vizualizari | 0 Comentarii

Obtinerea puilor de o zi sau a bobocilor de rata este una dintre activitatile care, desi par simple la prima vedere, ascund numeroase capcane. Crescatorii cu experienta va pot spune ca de fiecare data se poate intampla ceva neasteptat, care sa va dea peste cap clocitul gainii sau incubatia oualor puse in incubator. De aceea, multi gospodari si mici fermieri se intreaba care este cea mai buna metoda de incubatie: closca sau incubatorul?

George Voinea, crescator de pasari din comuna Vidra, judetul Ilfov, ne-a vorbit despre avantajele si dezavantajele utilizarii unui incubator si a marturisit ca a preferat sa renunte la closca din mai multe motive, printre care si riscul destul de mare ca aceasta sa refuze sa mai cloceasca ouale dupa o perioada.

Citeste si Un ou fiert pe zi scade riscul de accident vascular cerebral

„Noi ne-am obisnuit cu incubatoarele, pentru ca la o closca poti sa pui 10-15 oua maxim, iar la un incubator poti sa pui 60 de oua. Trebuie intr-adevar grija la incubator, dar poti sa scoti mai mult. E mai rentabil incubatorul. Acum depinde si ce urmaresti. Eu sunt crescator de pasari de frumusete si ornament. Pe mine nu ma intereseaza foarte mult cantitatea, sa merg pe cantitati industriale. Eu prefer cantitati moderate, dar sa fie procentajul mare. Am incercat si varianta cu closca, dar am avut si ghinioane. Adica closca a stat cateva zile, o saptamana, dupa nu a mai stat pe oua. La incubator foarte greu se intampla sa se opreasca. Avantajele incubatorului sunt cantitatea mai mare, procentul de eclozare mai mare. Un dezavantaj ar fi timpul, una e sa stai sa intorci in fiecare zi ouale si alta e sa stai sa te uiti la closca si atat”, a spus crescatorul pentru Agrointeligenta-www.agrointel.ro.

Incubatia prin metoda traditionala, cu closca: cea mai accesibila

Clocirea oualor de catre closca este metoda cea mai la indemana intrucat nu presupune o investitie speciala pentru obtinerea puilor. Mai mult, se spune ca puii obtinuti prin metoda traditionala sunt mai rezistenti, insa acest lucru este dificil de probat.

Alegerea gainii pentru clocit

Alegerea gainii care va cloci este o provocare in sine. Trebuie sa selectati acea gaina linistita, imediat ce da semne de clocire. In primele zile, closca trebuie verificata, punand sub ea un ou vechi pentru proba. Cand gaina a cazut cu adevarat closca, adica nu se mai oua, doarme si noaptea in cuibar, de unde se ridica foarte rar, se pun sub ea ouale de clocit.

Citeste si Cum se dezvata gainile ca sa nu mai manance oua

Cate oua poate cloci o gaina

Sub o gaina closca se pot pune la clocit 13-15 oua de gaina sau 9-11 oua de rata sau 4-6 oua de gasca. Daca closca este gasca, ea poate cloci 11-15 oua de gasca sau 13-14 oua de rata. La closca curca se pot pune 19-23 de oua de gaina, 17-19 oua de rata sau curca sau 11-15 oua de gasca.

Cele mai bune closti se spune ca sunt curcile, care clocesc de mai multe ori pe an, scot foarte bine, mai ales, puii de gaina, pe care ii ingrijesc bine in cresterea naturala. De cealalta parte, ratele, de regula, nu clocesc, cu exceptia ratelor lesesti, iar gastele din rasa chineza (Leseasca), clocesc mai slab.

Cuibarul pentru closca, in semiintuneric

Cuibarul unde va sta closca trebuie sa fie in semiintuneric si racoros, un loc unde closca sa nu fie deranjata. Camera va fi bine aerisista, dar fara a se face curent. Daca avem un cuibar mai inalt, sub el se va pune un strat de iarba care, pentru a umezi aerul, se va mai uda din cand in cand. Pe vreme mai rece, closca se va tine intr-o incapere calduroasa, inchisa, dar nu langa soba. In cuibar se vor pune paie si niciodata fan, existand riscul sa se dezvolte paraziti. Daca este loc, langa cuibar se poate pune o lada cu cenusa unde closca sa se scalde, acesta fiind si un mijloc de a lupta cu parazitii.

Citeste si VIDEO - Unui gospodar i s-a parut ciudat ca una din gainile sale nu s-a miscat din cuibar timp de 2 saptamani.A crezut ca e closca si a vrut sa verifice ouale, dar cand a dat gaina la o parte a inlemnit! Uite ce avea pasarea sub ea

Closca isi aseaza singura ouale

Closca isi aranjeaza singura ouale: unul in mijloc si restul in jurul lui. Intr-un interval de 24 de ore, ea isi va intoarce ouale de circa 8 ori, mutand ouale din mijlocul cuibului la margine. Atentie! Daca numarul de oua puse sub closca este prea mare, aceasta le poate strivi sau ii este greu sa le intoarca pe toate sau sa le acopere, asa ca aceste oua se vor raci si embrionii vor pieri.

Hrana si apa, importante pe timpul clocitului

Cat timp cloceste, gaina paraseste cuibul doar o data sau de doua ori intr-un interval de 24 de ore. Ea merge sa se hraneasca, sa bea apa sau pentru defecatie (are eliminari mai consistente si puternic mirositoare). Accesul clostii la apa si hrana trebuie sa fie unul usor. Totusi, nu se pune mancarea in cuibar pentru ca atunci pasarea va fi descurajata sa mai plece din cuibar si va incepe chiar sa murdareasca ouale.

Daca vedeti ca pasarea nu se ridica, ea poate fi luata cu forta si dusa la mancare si apa – daca nu se hraneste sau nu se hidrateaza timp de 24-28 de ore, se poate imbolnavi. In perioada clocirii, monitorizati atentie greutatea si starea clostii pentru a va asigura ca aceasta se hraneste suficient.

La incubator se pot cloci mai multe oua

Incubatorul, spre deosebire de closca, vine cu o serie de avantaje. Unul ar fi ca se pot obtine pui in orice moment al anului si intr-un numar mult mai mare. Un incubator bun face toata treaba pentru dumneavoastra, inclusv intoarcerea oualor. In plus, aceasta metoda va permite sa obtineti pui timpurii cu care puteti iesi pe piata mai devreme, la un pret mai bun daca vreti sa ii comercializati. Puii de la incubator sunt si mai feriti de boli si de paraziti intrucat nu intra in contact cu mediul inconjurator sau cu alte pasari.

Citeste si Cateva pensionare din Boston au lansat un proiect inedit: nicio gainusa fara jacheta. Cum arata pasarile imbracat

Crescatorul George Voinea atrage atentia asupra regulilor ce trebuie respectate in cazul utilizarii unui incubator si totodata afirma ca perioada de eclozare a oualor este aceeasi atat in cazul utilizarii unui incubator, cat si in cazul utilizarii unei closti. „In primul rand, trebuie verificata apa in fiecare zi, in primele si ultimele 3 zile nu se intorc ouale si in ultimele 3 zile se mareste umiditatea. Temperatura trebuie sa fie cuprinsa intre 37,5-38,5 grade. Acum depinde si de incubator, pentru ca incubatoarele care sunt pe piata, cele pentru incepatori, nu cele profesionale, nu au o temperatura precisa, sa fie la zecime precizia. Nu exista o diferenta de durata de eclozare a oualor in cazul utilizarii unui incubator sau a unei closti. Depinde de varianta, adica la gaina dureaza 21 de zile, fazani de la 24 pana la 32 de zile, depinde de specie, la rate si gaste de la 28 pana la 35 de zile”, a precizat George Voinea.

Un incubator bun trebuie sa pastreze aceeasi temperatura in toate punctele sale alate la acelasi nivel, fara diferente termice. Aparatul trebuie sa pastreze umiditatea normala si, pentru a fi rentabil, sa nu consume mult curent. Cel mai mare pericol in cazul incubatoarelor este o pana de curent care poate intrerupe procesul de clocire a oualor.

Perioadele de clocire pentru diferitele specii de pasari de curte

In functie de soi si de specie, perioada de clocire dureaza intre 3 si 5 saptamani.

  • Perioada de incubatie la gaini: 21 de zile
  • Perioada de incubatie la prepelita: 16-17 zile
  • Perioada de incubatie la gasca: 30 de zile
  • Perioada de incubatie la rata muta: 34-35 de zile
  • Perioada de incubatie la rata Pekin: 27-28 de zile
  • Perioada de incubatie la bibilica: 26 de zile
  • Perioada de incubatie la curca: 28 de zile
  • Perioada de incubatie la strut Emu: 49-52 de zile
  • Perioada de incubatie la fazan: 24-25 de zile.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

incubatia oualor george voinea
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Wow.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1661 (s) | 23 queries | Mysql time :0.010334 (s)