News Flash:

Cea mai grea zi din Saptamana Patimilor. De ce este Vinerea Mare cea mai neagra zi a crestinatatii, iar Raiul este ”inchis”

26 Aprilie 2019
740 Vizualizari | 0 Comentarii

Vinerea Mare, cea mai trista zi din an! Postul Mare se apropie de final, dar cea mai incarcata perioada din Saptamana Patimilor acum se intampla. Joia cea Mare este deosebit de importanta, este ziua in care s-a savarsit Cina cea de Taina. Joia Patimilor este inchinata amintirii a patru evenimente deosebite din viata Mantuitorului: spalarea picioarelor ucenicilor, ca pilda de smerenie, Cina cea de Taina la care Mantuitorul a instituit Taina Sfintei Euharistii, rugaciunea arhiereasca si inceputul patimilor prin vinderea Domnului.

Dupa ce a savarsit Cina cea de Taina, Mantuitorul le da ucenicilor o noua porunca: “Sa va iubiti unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, asa si voi sa va iubiti unul pe altul.  Intru aceasta vor cunoaste toti ca sunteti ucenicii Mei, daca veti avea dragoste unii fata de altii.”

Este ziua in care in biserici, in timpul deniei (slujbei de seara) se citesc cele 12 evanghelii si se scoate Sfanta Cruce in naosul bisericii. Preotii le vorbesc credinciosilor despre ultimele zile petrecute de Iisus inainte de Rastignire, despre patimile si invierea Mantuitorului.

Rastignirea si moartea in Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este ziua cea mai neagra din istoria Crestinismului, potrivit adevarul.ro. Este ziua in care Iisus a fost biciuit, scuipat si rastignit intre doi talhari. Este Vinerea neagra in care Iisus a murit pentru mantuirea lumii. Impreuna cu Biserica, in sfanta si marea Vineri rememoram rastignirea si moartea pe cruce a Mantuitotului Iisus Hristos. De aceea, aceasta este una din acele zile aliturgice, adica in care nu se oficiaza sf. Liturghie.

„In aceasta zi se face pomenirea de sfintele, infricosatoarele si mantuitoarele Patimi si de marturisirea talharului celui recunoscator care a dobandit Raiul. Patimirile Domnului sunt numite sfinte, mantuitoare si infricosatoare. Sfinte pentru ca Cel ce sufera este Fiul lui Dumnezeu, mantuitoare pentru ca Cel ce patimeste nu este un simplu om si infricosatoare caci toata faptura s-a schimbat la rastignirea lui Hristos:  „Soarele s-a intunecat, pamantul s-a cutremurat si multi din morminte au inviat”, explica parintele Ramon Eugen Ilie, pentru adevarul.ro.

In Vinerea Mare se tine post negru, iar seara se canta Prohodul Domnului, la Denie. Apoi se inconjoara biserica de trei ori si se trece pe sub Sfantul Epitaf. Ingroparea lui Hristos In Sfanta si Marea Sambata praznuim ingroparea lui Hristos cu trupul si pogorarea la iad cu dumnezeirea pentru a ridica din stricaciune la viata vesnica pe cei din veac adormiti.

Randuiala Bisericii este ca indata dupa ce se spun cu cantare cuvintele in care facem prohodirea Mantuitorului nostru Iisus Hristos, se pomeneste Invierea.   Biruinta asupra mortii Duminica, Invierea lui Iisus Hristos, dupa ce a luat asupra  Sa pacatele omenirii si a fost rastignit pe cruce.

Duminica Pastelui simbolizeaza biruinta lui Iisus asupra mortii si promisiunea vietii vesnice.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

vinerea mare vinerea seaca
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Wow.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1702 (s) | 34 queries | Mysql time :0.022352 (s)