News Flash:

Ce nu trebuie sa faci miercurea

3 Aprilie 2019
2397 Vizualizari | 0 Comentarii

Miercuri sa nu faci lesie, sa nu zolesti, si nici spre miercuri. O femeie, marti seara spre miercuri, s-a apucat de zolit calepele. O alta straina a intrat in casa si i-a zis ca-i va zoli ea. S-a apucat si tot punea in zolnita o chita de canepa s-un copil. Femeia s-a dus speriata la o megiesa si i-a spus.

Aceasta a invatat-o sa strige de afara: „Cumatra, iesi ca ard horaitele!”. (Horaitele sunt ale ei). Si cand a zis asa, indata a lasat de zolit si a fugit. De altfeli, avea sa-i opareasca copiii.

Cenusa cu care faci focul in miercurea Pastilor e buna de aruncat pe straturi. Miercuri sa nu te lai, ca nu-ti putrezeste capul, ca si vinerea. Miercuri sa nu te lai, ca ramai vadana. Un an de zile de te lai miercurea la luna noua, iti moare barbatul.

Miercuri, daca te lai, sa arunci apa aceea pe un caine si sa menesti pe cineva care-ti e dusman, si acela nu se mai poate apara de caini, asa dau de el. Luni, miercuri si vineri sa nu te lai, ca te urasc oamenii.

Miercuri se posteste, ca sa ai cinste. Intocmai ca si vinerile cele mari ce cad peste an, sunt de ajutor si miercurile ce cad inaintea acelor vineri, cine le posteste (nemancand toata ziua), tot astfeli si miercurile din postul mare, iar mai cu seama cele din saptamana intaia si a doua mare.

Miercuri e ziua Maicii Domnului, intru cinstea ei se posteste. Miercurea si vinerea sunt ale crucii, „de viata datatoare”. Miercuri s-a nascut soarele. Miercuri cade Miezul-Paretei de postul mare. Atunci se numara ouale, ca sa faca multi pui, zic unii.

Miercuri, a patra saptamana dupa Pasti, in Bucovina, cade Pastele Rohmanilor, iar, in Moldova, Rusaliile. Miercuri se tine de „dansele”. La o seama de femei nu li se arata a lucra miercurea. Cum lucreaza, in ziua aceea, fac bube pe la inchieturi, capata dureri, li se schimonosesc mainile si trupul, iar daca tin, nu li-i nimica.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

obiceiuri bizare lucruri interzise
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Wow.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1445 (s) | 23 queries | Mysql time :0.020530 (s)