News Flash:

Ce nu trebuie sa facem in Vinerea Mare, cea mai trista zi din an. Femeile care fac aceste lucruri vor avea un mare necaz

6 Aprilie 2018
383 Vizualizari | 0 Comentarii

Vinerea Mare a Saptamanii Patimilor – reamintirea jertfei Mantuitorului Iisus – este dedicata unui post negru. In aceasta zi nu se mai slujeste Sfanta Liturghie, iar de dimineata si pana seara, inaintea slujbei de Denii, in biserici oamenii pot trece “pe sub Sfantul Aer”, adica pe sub o masa speciala care se afla in fata altarului. Momentul semnifica ingroparea sufletului crestinului si invierea sa odata cu Hristos.

Spre seara, in biserici are loc Denia Prohodului Domnului, care aminteste de momentul rastignirii lui Iisus Hristos si care este o slujba speciala in care se citesc din nou pasaje din Evanghelie.

Atunci se spun si cele sapte vorbe rostite de Iisus pe cruce. Una dintre acestea este cea rostita pacatosului rastignit cu el alaturi. “Astazi vei fi cu mine in Rai” – “Iarta-i, Doamne, ca nu stiu ce fac!” si cea care semnifica momentul mortii: “Savarsitu-s-a”! Drumul Crucii In Israel, Vinerea Mare este ziua in care se reface Drumul Crucii.

In aceasta dimineata, 12 arhierei, cu tot clerul si cu multimea de pelerini, se aduna la biserica de la Pretoriu, unde se citesc “Ceasurile Imparatesti “. La ora 10, tot poporul, cu preoti si arhierei, pornesc in mare procesiune de la Pretoriu pana sus, la Biserica Sfantului Mormant. Astfel se strabate din nou Drumul Crucii, in fruntea procesiunii mergand arhiereii, in vesminte de doliu, ducand pe maini o cruce mare de lemn, de 1,5 metri, si in care se pastreaza o parte din lemnul original al Sfintei Cruci. Ceilalti clerici duc Sfanta Evanghelie, icoane, cadelnite, iar credinciosii tin in maini luminari aprinse. Din loc in loc fac popasuri unde, dupa traditie, a cazut Iisus sub greutatea crucii.

Poporul ingenuncheaza si arhiereii citesc Evangheliile Sfintelor Patimi. La urma se intra cu procesiunea in Biserica Sfantului Mormant, iar clericii urca si infig Sfanta Cruce in stanca Golgotei, pe locul unde a fost rastignit Mantuitorul. Cativa episcopi si preoti stau de straja langa Sfanta Cruce, pana ce o saruta tot poporul, iar procesiunea rastignirii Mintuitorului ia sfarsit cu o predica, rostita de un mitropolit.

“Daca astazi ploua, avem un an roditor. Credinte populare legate de obiceiurile de Pasti Dincolo de incarcatura religioasa a zilei, Vinerea Mare aduce la lumina si o serie de traditii si credinte populare. Se spune ca in Vinerea Patimilor, numita si Vinerea Seaca, oamenii trebuie sa se scalde inainte de a rasari soarele, pentru a nu se lipi de ei bolile tot anul. Unii cred ca cel care se cufunda de trei ori in apa rece in Vinerea Seaca va fi sanatos tot anul. Tot atunci se mai spune ca, asa cum este Vinerea Seaca, asa sa sece si bolile.

Mai mult, cel care posteste astazi nu va mai suferi de dureri de cap. Femeile insa sunt cele care trebuie sa respecte cu stictete datina vinerilor, existind credinta ca Sfanta Zi de Vineri le-ar aduce un mare necaz daca ar coase, ar tese, ar toarce ori ar albi camasi. Se mai spune ca, daca ploua in Vinerea Seaca, anul va fi manos, iar daca nu ploua, anul va fi neroditor. Ieri, crestinii ortodocsi au inceput pregatirile pentru Pasti. Dupa cum spune traditia, incepind de ieri barbatii au incetat lucrul la camp, iar femeile stau mai mult in casa pentru a pregati bucatele pascale.

Un loc aparte in bucataria de Pasti il ocupa vopsirea si incondeierea oualor. “Incondeierea oualor reprezinta, conform traditiei, simbolul potecii ratacite: adica drumul intortocheat pe care il strabate un om pentru a ajunge in rai”. Tot ieri s-au dat si mosii de Joia Mare. Prin urmare, crestinii si-au impartit unii altora colaci si vase de lut pentru ca astfel sa li se ierte pacatele mortilor lor. Traditia spune, de asemenea, ca aseara s-a deschis cerul si ca sufletul mortilor s-a intors acasa.

“Pentru intimpinarea lor se fac pregatiri speciale, adica se aprinde focul pe podeaua casei sau in curte si se asaza scaune si pleduri, ca sa nu le fie frig”. Mai mult decit atit, crengile trebuie culese fie de copii, fie de femei carora le-au fost iertate pacatele.

La intoarcerea de la Biserica, dupa ce am luat lumina, prima zi de Pasti se sarbatoreste impreuna cu membrii familiei, si este o zi dedicata odihnei. Potrivit traditiei, sa ne spalam pe fata cu apa dintr-un vas in care a fost pus un ou rosu, simbolul fiind transmiterea frumusetii. “Nu degeaba este vorba aceea: «frumos ca un ou rosu»”

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

sfanta cruce biserica
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Wow.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1880 (s) | 34 queries | Mysql time :0.040004 (s)