Bizar

Cate zile dupa Boboteaza nu se spala rufe

Publicat: 07 ian. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cate zile dupa Boboteaza nu se spala rufe
14

Boboteaza s-a sarbatorit pe 6 ianuarie, fiind ultima din ciclul sarbatorilor de iarna, aducand si obiceiul care spune ca nu ai voe sa speli cateva zile. Momentul nasterii spirituale indica traditii si obiceiuri diverse, desigur si stiuta datina care spune ca nu ai voie sa speli.

Nasterea spirituala a Mantuitorului este ziua in care a fost botezat de sfantul Ioan Botezatorul. Astfel ca acesta s-a facut cunoscut cu credinta si cuvantul Lui in fata oamenilor, la 30 de ani. Anii acestia sunt considerati ca fiind cei mai potriviti pentru evrei, pentru a se considera maturitatea la un nivel decent.

Cate zile nu ai voie sa speli dupa Boboteaza?

Boboteaza vine odata cu nasterea spirituala a Mantuitorului, astfel ca mai multe traditii si obiceiuri cuprind aceasta zi. Obiceiul spune ca nu e voie sa speli pentru ca apa este sfintita. La fel ca si agheasma mare, care se ia 8 zile la rand, si traditia spalatului la fel. „pentru a le feri de farmece, de boli si de duhurile rele’. In acelasi scop era folosita si agheasma luata de la preotul care venea cu Iordanul. In ajunul Bobotezei se tine post – chiar post negru, cine poate. Apoi, de Boboteaza, dupa ce au baut agheasma, cei care au tinut post se pot delecta cu bucate – de care insa nu se atinge nimeni pana nu sunt sfintite de preot! Acesta soseste cu Iordanul sau Chiralesa, adica Doamne, miluieste!’

Legenda de la care a pornit obiceiul sfintirii apelor se refera la faptul ca atunci cand Ioan Botezatorul a inceput procesiunea botezarii, diavolii au venit pe raul Iordanului pentru a o impiedica. In acel moment, Dumnezeu le-a poruncit preotilor sa sfinteasca toate apele. Ca urmare, toti diavolii au cazut sub gheturi si s-au inecat.  ”Aceasta apa sfintita o singura data pe an are o randuiala speciala in sensul ca se foloseste doar in aceste opt zile de catre credinciosi dimineata in special inainte de mancare dupa ce credinciosii si-au facut rugaciunea iau putina din aceasta agheasma. Sigur ca in aceasta perioada se cere din partea credinciosilor ca sa aiba o cuviinta deosebita din punct de vedere spiritual pentru ca aceasta agheasma este ca un medicament foarte puternic, dar trebuie ca omul sa fie si pregatit ca sa-l primeasca pentru ca altfel nu-si are efectul dorit”, a explicat Dimitria Irimia.

Adauga un comentariu