News Flash:

Casatoria in 2018: De ce acte ai nevoie cand mergi la primarie. In ce localitati se face programarea online

18 Ianuarie 2018
1286 Vizualizari | 0 Comentarii

Cei care s-au decis sa-si uneasca destinele in fata legii trebuie sa mearga la primarie sa faca o declaratie de casatorie, in localitatea in care macar unul dintre ei are domiciliul sau resedinta. Declaratia se face aducand o serie de documente prevazute de lege, mai multe, de exemplu, in cazul in care unul dintre viitorii soti a mai fost casatorit. Pentru cetatenii straini, de asemenea, legea prevede necesitatea prezentarii mai multor documente, iar dovada cetateniei se face diferit in functie de statul de provenineta si de detinerea sau nu a unei cetatenii. E bine de stiut ca, in unele localitati, programarea casatoriei se poate face si online.

Citeste si Zodiile si iubirea in 2018. Ce sanse ai sa intalnesti marea dragoste sau sa te casatoresti, in functie de zodie

Declaratia de casatorie se face personal de catre viitorii soti, in scris, la primaria locului de domiciliu/resedinta a macar unuia dintre dintre cei doi. Toate cerintele legate de documentele ce trebuie depuse si unde trebuie depuse se regasesc in Hotararea Guvernului nr. 64/2011.

Apoi, casatoria se va incheia dupa zece zile calendaristice de cand s-a facut declaratia (deci intra si zilele de sambata si duminica in calcul), in care se cuprind atat ziua cand a fost facuta declaratia de casatorie, cat si ziua in care se oficiaza casatoria.
Viitorii soti trebuie sa prezinte urmatoarele acte cand merg la primarie sa incheie declaratia de casatorie:

  • actul de indentitate, in original si in copie;
  • certificatul de nastere, in original si in copie;
  • un certificat medical privind starea sanatatii, valabil 14 zile calendaristice de la data emiterii, care trebuie sa contina mentiunea expresa ca persoana se poate sau nu se poate casatori;
  • daca unul din soti a mai fost casatorit anterior, trebuie aduse si documentele in original si copie, traduse si legalizate, daca e cazul, din care sa reiasa ca a fost desfacuta casatoria anterioara si ca persoana se poate casatori din nou (un act de divort sau un certificat de deces al fostului sot, in functie de situatie).

Citeste si Zodii care se casatoresc in 2018. Surprize mari - Unii nativi nici macar nu isi imagineaza ce urmeaza

Atunci cand merg sa faca declaratia de casatorie sau dupa, dar pana la incheierea casatoriei, viitorii soti trebuie sa declare, in fata ofiterului de stare civila, numele de familie pe care s-au invoit sa-l poarte.

Cand unul dintre viitorii soti e strain

La oficiile de stare civila din Romania se pot incheia casatorii si intre romani si persoane care au alte cetatenii. Astfel, pe langa actele enumerate mai sus, e nevoie sa se depuna si urmatoarele documente:

  • dovada eliberata de misiunea diplomatica sau oficiul consular de cariera ale tarilor ai caror cetateni sunt, din care sa rezulte ca sunt indeplinite conditiile de fond, cerute de legea lor nationala, pentru incheierea casatoriei;
  • declaratia autentificata de un notar public, din care sa rezulte ca sotul cetatean strain nu cunoaste niciun motiv de natura legala care sa impiedice incheierea casatoriei;
  • cetatenii statelor cu care Romania a incheiat tratate, conventii sau acorduri de asistenta juridica in materie de stare civila pot prezenta, in locul dovezilor emise de reprezentantele diplomatice, documente eliberate de autoritatile competente ale statului de cetatenie, datate recent (maximum trei luni de la emitere) ori care au prevazut, in continut, termenul de valabilitate;
  • cetatenii statelor care nu au misiune diplomatica ori oficiu consular acreditat in Romania si care sunt in imposibilitatea de a obtine dovada pot prezenta o declaratie data pe propria raspundere, autentificata de un notar public, din care sa rezulte ca viitorul sot, cetatean strain sau apatrid, nu este casatorit si indeplineste conditiile de fond cerute de legea sa nationala pentru incheierea casatoriei in Romania.

Citeste si Ii loveste sageata lui Cupidon in 2018! Acestea sunt zodiile care isi gasesc jumatatea! Se lasa cu iubiri ca-n filme si vesti de casatorie

Dovada identitatii pentru cetatenii straini se face, de la caz la caz, astfel: daca sunt din state ale Uniunii Europene sau Spatiului Economic European, e nevoie de documentul de identitate sau de pasaport; pentru cetatenii altor state e nevoie de pasaportul in care e aplicata viza de intrare pe teritoriul tarii noastre (viza sa fie valabila la data oficierii casatoriei); iar pentru apatrizi (cei fara cetatenie) e nevoie de pasaportul emis in baza Conventiei privind statutul apatrizilor din anul 1954, insotit de permisul de sedere permanenta si temporara, dupa caz.
 

  • Nota: In numeroase localitati din Romania e posibila programarea casatoriei online. Asa ca, inainte de a face un drum la primarie, intrati pe pagina de internet a acesteia si cautatii o sectiune pentru programarea casatoriilor online.

Pe fondul shimbarilor legislative din ultima perioada, Avocatnet.ro a dezvoltat un serviciu special pentru tine si, in doar 5-10 minute, te poti informa zilnic asupra tuturor schimbarilor legislative care te afecteaza! Afla mai multe. Printre primariile care au ales sa implementeze aceasta facilitate se numara cele din orasele Cluj-Napoca, Oradea, Deva, Iasi, Sibiu, Satu-Mare, Targoviste, dar si primaria sectorului 1 din Capitala.

preluat de pe avocatnet

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Wow.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1554 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012537 (s)