News Flash:

Asigurare facultativa pensii 2018: Alt contract pentru persoanele care vor sa-si completeze vechimea. Ce aduce in plus fata de contractul din 2017

29 Ianuarie 2018
908 Vizualizari | 0 Comentarii

Vechiul contract de asigurari sociale a fost inlocuit recent printr-un act normativ publicat vineri in Monitorul Oficial. In mare, continutul clauzelor contractuale este acelasi ca in documentul care se folosea in trecut, fiind adaugate cateva mentiuni in sarcina caselor de pensii.

Un nou model al contractului de asigurare sociala a fost recent adoptat, astfel incat sa reflecte ultimele modificari in materie. Ordinul Ministerului Muncii si Justitiei Sociale nr. 489/2018 se aplica deja, fiind publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 77 din 26 ianuarie 2018. Cu titlu de noutate fata de vechiul contract, noul tip de contract include si obligatia caselor de pensii de a acorda ajutorul de deces, in conditiile in care legislatia a fost modificata de curand (luandu-se aceasta obligatie din sarcina angajatorilor, la modul general).

Citeste si Pensii de stat 2018. Care pensii se majoreaza din ianuarie. Vezi daca si tu te incadrezi si cat o sa primesti in plus

Prin acest contract se face asigurarea in sistemul public de pensii (cel din Legea nr. 263/2010) pentru cei care vor sa obtina pensia pentru limita de varsta sau sa-si completeze venitul asigurat care va fi utilizat la calculul acesteia, potrivit celei dintai clauze din contract.

"Modelul contractului de asigurare sociala, aprobat prin prezentul ordin (adica cel in dezbatere - n.red.), se utilizeaza pentru asigurarea voluntara in sistemul public de pensii incepand cu data de 1 ianuarie 2018", scrie in documentul publicat. Contributia la pensie se plateste lunar (pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza plata) de catre asigurat sau de catre orice alta persoana in numele sau, la casieria casei de pensii. In continuare, se prevede posibilitatea ca plata sa se faca si anticipat, pentru maximum 12 luni in avans.

Cei care nu platesc contributiile la timp sunt obligati la dobanzi si penalitati (pe care le va calcula casa de pensii, potrivit actului publicat). Daca trec sase luni si contributia tot nu s-a platit, casa de pensii va rezilia contractul, dar tot va cere respectivele dobanzi si penalitati. Iar contributiile platite, potrivit clauzelor contractuale, nu se vor da inapoi.

Citeste si N-a fost nici sef de stat, nici doctor, nici profesor! Cine primeste 400 de mil. luna, cea mai mare pensie din Romania?

"Contractul de asigurare sociala se reziliaza, din initiativa casei teritoriale de pensii, in cazul neplatii contributiei de asigurari sociale pentru o perioada de 6 luni consecutive. In acest caz, rezilierea se  face incepand cu ziua urmatoare celei pana la care s-a platit contributia de asigurari  sociale  impreuna cu dobanzile si penalitatile de intarziere aferente", scrie in noul model al contractului. Cel care si-a pierdut calitatea de asigurat o va face doar prin incheierea unui nou contract de asigurare.

Orice chestiune care se cere modificata intr-un astfel de contract se va modifica numai cu acordul ambelor parti, prin act aditional. "Contractul de asigurare sociala se poate rezilia, oricand, din initiativa asiguratului", mai scrie in modelul de contract actual.

preluat de pe avocatnet

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

monitorul oficial act aditional
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Wow.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1730 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018863 (s)