News Flash:

Alimentul minune din bucatarie - I se mai spune si ai sarbesc

2 Martie 2018
1008 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6599 RON (+0.0013)
USD: 4.1469 RON (+0.0127)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti

I se mai spune ai sarbesc, ceapa alba, unii o stiu drept ajima, coada vacii sau poroi. Cert e ca planta erbacee contine multa apa (in jur de 90%), proteine, glucide, lipide, fructoza si zaharoza, grasimi si o paleta larga de minerale si vitamine. Toate acestea o fac ideala in dieta.

Prazul este o planta erbacee bienala, leguminoasa, care provine din zonele vecine Marii Mediteraneene (mai precis Egipt, Grecia si Asia Mica). La noi e foarte populara in zona Olteniei, daca stam sa ne gandim la ce purta in papornita Amza Pellea, in filmul „Nea Marin miliardar”.

Prazul contine: apa 87-90%, hidrati de carbon, proteine, glucide, lipide, glucoza, fructoza, zaharoza, grasimi, substante minerale (potasiu, calciu, fosfor, clor, magneziu, sodiu etc.), ulei volatil, saponine si vitamine (A, B, C, E, K, PP, B6 etc).

Citeste si Leacul calugarilor tibetani. Se prepara din doua ingrediente banele si combate hipertensiunea, artrita si bolile de plamani

In mare, leguma are rol antiseptic, bacteriostatic, stimuleaza sistemul imunitar pe care-l si hraneste, scade riscul cancerului de colon, a celui de prostata, de san, reduce riscul aparitiei cancerului ovarian. Pe langa acestea, prazul are si efecte laxative si diuretice, este vermifug si emolient, are efect expectorant si este un bun detoxifiant. Nu irita peretii intestinali, ci ii lubrifiaza, este hipotensiv, stomahic, hipogliceminant, tonic si vasodilatator. O paleta larga de efecte benefice, dar atentie, daca este consumat ca atare sau fiert, nu prajit in ulei. Este o planta extrem de avantajoasa, pentru ca, practic, o folosim in bucatarie aproape in totalitate, adica tulpina groasa, de culoare alba, si frunzele lungi, verzi si cu varf ascutit. In scop fitoterapeutic, sunt importante bulbul si semintele.

La ce e bun PRAZUL Consumat ca atare sau decoct din frunze, poate ajuta organismul sa lupte contra gripei, a anginei, a afectiunilor cardiace, e benefic in arterite, amelioreaza simptomele astmului bronsic, al bronsitelor, traheitelor si laringitelor. De asemenea, te ajuta sa lupti contra constipatiei, enterocolitelor, fermentatiilor intestinale si a altor tulburari digestive. E ideal in diete, rahitism si diabet (fiind hipoglicemid datorita substantei „all-ozem” pe care o contine). Este, de asemenea, util in controlul colesterolului.

Citeste si Cu ce sa-ti detoxifiezi ficatul

Strict extern, poate fi folosit la cataplasme, comprese sau spalaturi locale, fiind adjuvant in vindecarea furunculelor, plagilor si abceselor.

Cand NU trebuie sa consumi PRAZ

Prazul si preparatele din praz nu sunt indicate persoanelor cu litiaza renala sau biliara, din cauza oxalatilor. Acidul oxalic pe care il contin, atunci cand intra in contact cu molecule de calciu, formeaza cristale care se pot depune in rinichi sau vezica.

Masca cu praz

Tocate marunt si amestecate cu lapte sau zer, mastile din frunze de praz sunt recomandate persoanelor cu ten acneic si cuperozic. Frunzele puse la macerat in otet, timp de 24 de ore, apoi aplicate pe bataturi sau alte zone de piele intarita, curata pielea si o „intineresc”.

preluat de pe doctorulzilei

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

ai sarbesc ceapa alba planta erbacee
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Wow.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1761 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014832 (s)