News Flash:

Aici a investit Andreea Esca salariul de la PRO TV

12 Septembrie 2019
2355 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7354 RON (0.0000)
USD: 4.2654 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti

Un satuc cu ulite prafuite de la poalele Negoiului ii ademeneste pe turisti la Porumbacu de Sus, in apropiere de Sibiu, si ii face sa se simta conectati cu natura si traditiile locului. Aici si-a petrecut copilaria Andreea Esca, stirista emblema a Pro Tv, care indragostita de aceste locuri a dezvoltat un adevarat paradis turistic din dorinta de a-i aduce si pe altii sa descopere frumusetea satului. Doi ani i-a luat vedetei sa puna pe picioare un complex turistic din care oaspetii nu se mai dau plecati. Click! a fost in vizita la casele, transformate in locuri de cazare pentru turisti, pe care Andreea Esca le-a reconditionat si utilat pentru cei care vor sa vina in zona. Porumbacu de Sus se afla in Marginimea Sibiului, la aproape 40 km de Sibiu, pe drumul ce duce spre Brasov si la poalele celui de al doilea varf al Carpatilor, Negoiu (2535 m).

E sambata dupa-amiaza si soarele sta sa apuna. In Porumbacu de Sus e liniste, iar ulitele sunt goale. De cum intam in localitate vedem case traditionale, bine intretinute, cu oameni zambitori. Iar, daca ne uitam cu atentie, vedem ca sunt si foarte gospodari. La o poarta a unei case de sasi, un barbat matura frunzele in asteptarea oaspetilor si a preotului din sat. Ne pofteste in curte auzind ca suntem in cautarea unui loc unde sa innoptam. Amabil, ne prezinta casa, ocupata pana la refuz de oaspeti, si ne povesteste mandru ce le-a pregatit la cina.

“Am facut o ciorba de burta si avem peste prospat de pus pe gratar. Prajiturile cu zmeura culeasa de la noi din curte sunt un deliciu. Preotul e invitatul nostru la cina. Parintele a cununat un cuplu de rromi si va ajunge curand. Camerele noastre sunt ocupate toate. Au venit si copiii de la Bucuresti si s-a umplut casa. Dar stiu unde puteti sa va cazati in noaptea asta. Casele tiganesti ale Andreei Esca! Acolo sigur mai gasiti loc. Cum, nu stiti? Are la noi aici in sat, cateva pensiuni. Sunt case ca la Muzeul Satului! Sigur o sa va placa. De cativa ani, reconditioneaza casele cumparate de la localnici”, ne linisteste domnul Codin in timp ce ne plimba prin incaperile casei si in bucataria de unde vine un miros ademenitor de bucate proaspat gatite.

In Porumbacu de Sus mananci direct in casele localnicilor
Isi invita oaspetii la masa si pe preotul din sat, care ne da asigurari ca vom reveni negresit la Porumbacu de Sus, asa cum au facut-o toti care au trecut pe aici inaintea noastra. “Ati baut apa din Porumbacu?, intreaba parintele in timp ce se spala pe maini. Raspundem negativ din cap. Pai, sa beti! E direct din munte! O vorba veche spune ca cei care beau apa de aici, se intorc la noi”, ne explica parintele cum stau lucrurile in acest loc plin de traditii si desprins parca din povesti.

In Porumbacu de Sus inca mai poti admira duminica la biserica portul popular al celor ce vin sa se roage. Aici inca mai poti bea o cana cu lapte proaspat si poti vedea bivolitele intorcandu-se de la pascut, in ciurda. Mai poti, de asemenea, sa zabovesti langa un cioban in timp ce degusti putina branza de oaie. Te poti bucura de natura si de ulitele satului, asa cum putini dintre noi am avut parte in copilarie. Pentru orasenii care cauta localuri de lux, e clar ca aici nu e locul potrivit pentru ei. In Porumbacu de Sus nu exista restaurant, nici bancomat, iar mesele se servesc in curtea localnicilor. Doamna Marioara a fost bucatareasa noastra. A pregatit sarmale, tocanita de porc cu mamaliga, supa de rosii cu galuste si nelipsitele prajituri cu zmeura, afine si capsune, marca inregistrata deja in Porumbacu. Pentru pofta de mancare, doamna a pus pe masa cateva paharele de rachiu si visinata, iar bucatele parca au mers si mai bine.

Oamenii se straduiesc sa pastreze autencititatea locului si exact asta a cautat si Andreea Esca sa faca, dezvoltand turismul in zona, investind mare parte din finantele ei, din legendarul salariu pe care il ia de la PRO TV. Vedeta tv are legaturi mai mult decat puternice cu Porumbacu de Sus. Bunicul din partea tatalui jurnalistei s-a nascut in acest sat, iar in copilarie Andreea Esca si-a petrecut cele mai multe dintre vacantele de vara aici, alaturi de tatal ei, la sora bunicului. Stirista are si o casa in acest sat, dar detine si un complex turistic. La Oberwood, Andreea se relaxeaza ori de cate ori are ocazia, iar zilele trecute s-a aflat din nou in zona. A strans gunoaiele de pe albia raului, iar intr-o ora a umplut nu mai putin de sapte saci.

”Nu stiu cum sa fac sa le spun oamenilor ca sunt atat de bogati prin traditia pe care o au incat trebuie doar s-o pastreze. Nu vrem ca cineva sa aduca orasul la tara! Ca de aia vin oamenii la tara, sa vada traditie, sa regaseasca ceva. Nu poti sa regasesti ceva daca vii si gasesti niste lucruri noi care nu au nicio legatura cu locul acesta. Trebuie sa pastrati ce aveti, trebuie sa incercati sa refaceti ceea ce ati avut. Sigur, cu confortul de rigoare dar nu schimband complet felul in care arata, ca e pacat. Sunteti asa de bogati, traiti in fiecare zi int-un loc atat de bogat, pe care trebuie sa-l pretuiti si, cu siguranta, pe termen lung, va fi un si mai mare castig pentru toti. Haideti sa pastram ce avem! (…)

Avem un loc asa de frumos, vreau sa fiu mandra de el si sa aduc, in continuare, o multime de oameni sa-l vada. Sunt mandra ca bunicul meu este de aici, am sa  vin aici si am sa lupt in continuare sa fie Porumbacul de Sus asa cum trebuie sa fie”, spunea vedeta cu ani in urma la o sarbatoare locala. De atunci nimic nu s-a schimbat in discursul ei. 

Andreea Esca le-a pus turistilor in camere televizor si aparat de cafea

A pastrat traditia in casele pe care le pune la dispozitia celor care vor sa descopere Porumbacu de Sus. A reconditionat cinci locuinte,  pe care le-a cumparat de la localnici, si le-a mobilat imbinand confortul cu rusticul. Le-a demolat si le-a reconstruit bucata cu bucata, tratand lemnul. A pastrat pe petrete un cuier traditional, in bucatarie o masa de tamplarie pe post de bufet, iar pe perete in loc de tablouri se afla o covata in care pe vremuri se framantau cozonacii.

Chiuveta este o galeata, in care se stange laptele, iar oaspetii sunt invitati sa bea din cani de metal. Pentru cei dependenti de stiri, Andreea le-a pus in camera televizor modern, le-a dotat bucataria cu un aparat de cafea si a utilat baia cu toate cele necesare.

O singura casa poate gazdui pana la 6 turisti, costul inchirierii fiind de aproximativ 100 de lei de persoana, pe noapte. In curte, oaspetii se pot bucura de o gradina plina de verdeata, foisor si bucatarie de vara cu sezlonguri, dar si de o zona de plaja cu nisip, amenajata langa raul care trece prin spatele caselor si al carui susur e terapie curata pentru cei ce vin din freamatul orasului.   

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Wow.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1311 (s) | 23 queries | Mysql time :0.009384 (s)