News Flash:

Ai legea de partea ta - Daca nu poti sa ajungi in propria curte din drumul public, legea iti da voie sa treci prin curtea vecinului

29 Ianuarie 2018
1546 Vizualizari | 0 Comentarii

Dreptul de trecere reprezinta una dintre cele mai intalnite limite legale ale dreptului de proprietate privata si este reglementat de Codul civil in vigoare, care stabileste ce se intampla atunci cand proprietarul nu are acces din drumul public la curtea proprie. Dreptul de trecere ca limita legala a dreptului de proprietate este reglementat in prezent la art. 617 din Codul civil, intr-un subcapitol intitulat chiar "Dreptul de trecere".

Astfel, potrivit acestuia, "proprietarul fondului care este lipsit de acces la calea publica are dreptul sa i sa permita trecerea pe fondul vecinului sau pentru exploatarea fondului propriu", ceea ce inseamna ca, atunci cand se afla in imposibilitate absoluta de iesire la drumul public, proprietarul are dreptul sa treaca prin curtea vecinului sau pentru a ajunge in curtea proprie, cu conditia ca trecerea lui sa aduca o minima stanjenire vecinului.

Citeste si Povestea tulburatoare a unui pensionar din Bucuresti care se uita dupa fiecare autobuz, sperand sa coboare din el sotia lui. „O astept pe baba mea”. Finalul te va UIMI

De altfel, imposibilitatea de iesire la drumul public (sau lipsa de acces) presupune existenta unui loc infundat, adica acel teren care fiind inconjurat de terenurile altor proprietari nu ingaduie proprietarului sau o iesire suficienta la drumul public. Totusi, daca locul infundat are iesire la calea publica pe un drum care poate deveni practicabil cu efectuarea unor cheltuieli rezonabile din partea proprietarului, prevederile art. 617 din Codul civil nu mai sunt aplicabile, adica proprietarului nu ii mai este asigurata trecerea prin curtea vecinului/vecinilor.

Totodata, in cazul in care mai multe fonduri vecine au acces la calea publica, trecerea trebuie sa se faca pe fondul caruia i s-ar aduce cele mai putine prejudicii, se mai arata in actul normativ citat.

Cat despre intinderea si modul de exercitare a dreptului de trecere, aceste aspecte sunt determinate prin intelegerea partilor, prin hotarare judecatoreasca sau printr-o folosinta continua pe timp de zece ani, asa cum reiese din art. 619 din Codul civil.

Nu in ultimul rand, potrivit legislatiei civile in vigoare, proprietarul este obligat sa permita folosirea fondului sau pentru efectuarea unor lucrari necesare fondului invecinat, precum si accesul vecinului pe terenul sau pentru taierea crengilor si culegerea fructelor, in schimbul unei despagubiri, daca este cazul.

preluat de pe avocatnet

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Wow.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1727 (s) | 24 queries | Mysql time :0.018640 (s)