News Flash:

Adevarul nespus pana acum. Aceasta bautura favorizeaza aparitia cancerului de esofag

13 Octombrie 2017
3154 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6669 RON (0.0000)
USD: 4.0761 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Teheran a scos la iveala un adevar crunt. Ceaiul fierbinte poate duce la aparitia cancerului de esofag.

Cancerul la esofag, a carui forma comuna se numeste carcinom scuamocelular, face peste 500.000 de victime in fiecare an, la nivel mondial, au anuntat autorii acestui studiu publicat in revista British Medical Journal.

In Europa si in America de Nord, maladia este provocata, in principal, de fumat si consumul de alcool, afectand mai mult barbatii decât femeile. Mai multe studii anterioare au sustinut teoria potrivit careia bauturile consumate la temperaturi ridicate reprezinta un factor de risc.

Cercetatorii de la Universitatea din Teheran au investigat cu atentie provincia Golestan, din nordul Iranului, deoarece ea prezinta una dintre cele mai ridicate rate de imbolnavire din lume. Cu toate acestea, locuitorii din aceasta provincie fumeaza foarte putin si consuma putin alcool, insa femeile sunt la fel de afectate ca si barbatii. In schimb, in aceasta provincie se bea foarte mult ceai.

Citeste si

Oamenii de stiinta au comparat obiceiurile de consum ale 300 de persoane suferind de carcinom scuamocelular cu cele ale 571 de persoane sanatoase, din aceeasi regiune. 97% dintre participantii la studiu consumau cu regularitate ceai negru, in medie, peste un litru pe zi.

39% dintre participanti consumau ceaiul la o temperatura de sub 60 de grade Celsius, 39% – la temperaturi de 60-64 de grade Celsius, iar 22% – la peste 65 de grade Celsius, potrivit frunza-verde.ro.

Potrivit rezultatelor acestui studiu, servirea ceaiului la temperaturi ridicate (65-69 de grade Celsius) dubleaza riscul de aparitie a cancerului esofagian, iar consumul ceaiului fierbinte (la peste 70 de grade Celsius) contribuie la cresterea de opt ori a acestei probabilitati.

In opinia cercetatorilor, acest efect al ceaiului fierbinte poate fi explicat prin arsurile termice repetate, in urma carora epiteliul devine sensibil in fata unor factori mutageni sau cancerigeni. Mecanismul prin care temperatura inalta faciliteaza dezvoltarea tumorilor va trebui sa fie studiat in continuare.

preluat de pe lyla
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

esofag carcinom scuamocelular citeste si celsius
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Wow.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1700 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021038 (s)