News Flash:

Secretele murdare ale industriei de procesare a alimentelor

14 August 2014
876 Vizualizari | 0 Comentarii
Dintotdeauna oamenii au procesat alimentele. Taiem, inmuiem, gatim si fermentam mancarea, o maruntim si o uscam. Toate acestea sunt tipuri de prelucrare, relateaza Foodmatters.tv.

Procesarea traditionala are doua functii: aceea de a face alimentele mai digerabile si de a le conserva pentru a fi utilizate in perioadele in care mancarea nu este disponibila. Alimentele procesate in mod traditional, care rezistau mai mult timp, erau pastrama, carnatii si preparatele din carne, precum si produsele din cereale, lactatele, muraturile.

Din pacate, in perioada moderna, am inlocuit procesarea locala a taranilor si mestesugarilor cu o procesare industriala, care diminueaza calitatea alimentelor, in loc sa le faca mai nutritive si digerabile. Procesarea industriala depinde de zahar, faina alba, uleiuri procesate si hidrogenate, aditivi alimentari sintetici si vitamine, tratament termic etc.

Haideti sa analizam procesul de prelucrare implicat in crearea micului-dejun tipic cu cereale, lapte degresat si suc de portocale.

Cereale pentru micul-dejun

Cerealele sunt produse printr-un proces numit extruziune. Boabele sunt amestecate cu apa, transformate intr-o pasta si asezate intr-o masinarie numita extruder. Boabele sunt fortate sa iasa printr-o gaura mica la o temperatura si o presiune mare, care le modeleaza in forma literei “o” sau in fulgi. Aceste produse sunt apoi supuse unor pulverizari, care le confera un invelis din ulei si zahar, pentru a le oferi acel aspect crocant.

Citeste si UAU! Ce a descoperit o femeie in sandvisul de la McDonald's?

Biochimistul Paul Stitt descrie procesul de extruziune, care trateaza boabele la o temperatura si o presiune extrem de mare, si subliniaza faptul ca procesarea distruge cea mai mare parte din continutul lor nutritiv. Procesarea denatureaza acizii grasi, distruge chiar si vitaminele sintetice ce sunt adaugate la sfarsitul procesului. Aminoacidul cu inalte calitati nutritive, lizina, este afectat in mod special de procesul de extruziune.

Chiar si cerealele ambalate in cutii si vandute in magazinele “sanatoase” sunt realizate tot prin procesul de extruziune. Acestea sunt realizate cu acelasi tip de masinarii si in mare parte in aceleasi fabrici.

Avand in vedere numarul urias de cutii de cereale vandute in fiecare an, te-ai putea astepta sa gasesti numeroase studii publicate care sa descrie efectele pe care le au aceste cereale asupra animalelor si oamenilor. Insa, cerealele pentru micul-dejun reprezinta o industrie de multe miliarde de dolari care a creat averi uriase pentru cativa oameni. O cutie de cereale care contine boabe in valoare de un cent se vinde cu patru-cinci dolari in magazinele alimentare. Probabil nu exista niciun alt produs pe Pamant care sa aiba un profit atat de mare.

Cu acest profit s-a platit pastrarea secreta a oricarui tip de lucrare stiintifica care a analizat efectele boabelor extrudate, iar companiile au reusit sa convinga reprezentantii guvernului ca nu exista nicio diferenta intre o boaba naturala de grau si o boaba care a fost modificata prin procesul de extruziune.

Experimentele pe sobolani

Lucrari de cercetare nepublicate indica faptul ca procesul de extruziune transforma proteinele din boabele cerealelor in neurotoxine. Stitt descrie un experiment, realizat in 1942 de catre o companie de cereale, dar inchis in dulapul cu documente secrete al firmei, in cadrul caruia patru grupuri de sobolani au primit un regim alimentar special.

Un grup a fost hranit cu cereale integrale de grau, apa si vitamine si minerale sintetice. Un al doilea grup a primit grau expandat (o cereala obtinuta in urma procesului de extruziune), apa si aceeasi solutie nutritiva. Un al treilea grup a primit apa si zahar alb, iar un al patrulea grup nu a primit nimic altceva in afara de apa si substante nutritive sintetice.

Sobolanii care au primit grau integral au trait timp de peste un an de zile cu acest regim alimentar, cei care nu au primit nimic altceva decat apa si vitamine, au trait aproximativ doua luni, iar animalele cu un regim pe baza de apa si zahar alb au trait aproximativ o luna. Studiul a aratat faptul ca sobolanii care au primit apa, vitamine si grau expandat au murit in mai putin de doua saptamani, chiar mai repede decat cei care nu au primit deloc mancare.

Citeste si "MAMA, MI-E FOAME!" - Povestea copilului fortat sa inghita apa ucigasa din farfurie!

Aceste rezultate sugereaza faptul ca exista ceva extrem de toxic in graul expandat. Proteinele sunt foarte asemanatoare cu anumite toxine din structura moleculara, iar presiunea din cadrul procesului de expandare poate produce modificari chimice care transforma o boaba nutritiva intr-o substanta otravitoare.

Un alt experiment nepublicat a fost realizat in 1960. Cercetatorii de la Universitatea Michigan din Ann Arbor au primit opt sobolani de laborator. Acestia au fost impartiti in trei grupuri: un grup a fost hranit cu fulgi de porumb si apa, un al doilea grup a primit cutia de carton in care au venit fulgii de porumb si apa, iar grupul de control a primit mancare de sobolani si apa.

Sobolanii din grupul de control au ramas sanatosi pe tot parcursul experimentului, cei care au mancat cutia de carton au devenit letargici si au murit de malnutritie, iar animalele care au mancat fulgii de porumb si au avut si apa au murit inaintea celor care au mancat cartonul!

Mai mult, inainte de moarte, sobolanii care au fost hraniti cu fulgi de porumb au dezvoltat un comportament aberant, au facut crize, s-au muscat intre ei si in final au intrat in convulsie. Autopsia a descoperit existenta unei disfunctii a pancreasului, ficatului si rinichilor si o degenerare a nervilor maduvei spinarii, toate acestea fiind semne ale socului de insulina.

Concluzia inspaimantatoare a acestui studiu a fost aceea ca au existat mai multe “substante hranitoare” in cutia de carton decat in fulgii de porumb. Acest experiment a fost realizat ca o gluma, insa rezultatele nu au fost deloc amuzante.

Deoarece cerealele vandute in cutii sunt imbunatatite cu substante nutritive sintetice, agentiile de reglementare spun ca acestea sunt sanatoase, la fel ca si boabele din care sunt facute. Multe dintre aceste cereale contin cel putin 50% dintre calorii sub forma de zahar.

Procesul de extruziune

Atunci cand punem cerealele intr-un dispozitiv de extruziune, acesta modifica structura proteinelor.

Zeina, care cuprinde majoritatea proteinelor din porumb, este localizata in organisme proteice. Literatura stiintifica contine un studiu realizat asupra boabelor extrudate, care analizeaza schimbarile ce se produc in compozitia, forma si eliberarea de alfa-zeine incapsulate din proteine, ca si rezultat al procesului de extruziune.

Oamenii de stiinta au descoperit ca in timpul procesului de extruziune, organismele proteice sunt complet perturbate, iar alfa-zeinele dispersate. Rezultatele sugereaza faptul ca zeinele din fulgii de porumb nu sunt limitate doar la organisme proteice rigide, dar pot interactiona atat unele cu celelalte, cat si cu alte componente ale sistemului, formand astfel noi compusi care sunt straini pentru corpul uman.

Procesul de extruziune disperseaza proteinele, care devin toxice. Atunci cand proteinele sunt perturbate in acest mod, acestea pot afecta in mod advers sistemul nervos, asa cum este indicat de experimentul fulgilor de porumb.

Terciul de moda veche

Exista o singura modalitate de a duce la faliment aceste companii: nu mai consumati produsele acestora. Asadar, ce o sa mananci la micul-dejun in loc de cereale si fulgi de porumb? O alegere foarte buna sunt ouale, indiferent de modul in care sunt gatite. In ceea ce priveste boabele, terciul facut din boabe non-extrudate furnizeaza o hidratare si o hranire excelenta la un pret economic.

Boabele precum ovazul, ar trebui taiate sau omogenizate, iar apoi inmuiate intr-un mediu cald, acid, pentru a neutraliza anti-nutrientii care se produc in mod natural in boabele de cereale, cum ar fi tanini iritanti, inhibitori de enzime care impiedica digestia si acidul fitic care blocheaza mineralele.

De asemenea, acest tratament poate sa desfaca proteinele complexe din boabele de cereale. Inmoi boabele de cereale in apa calda si adaugi o lingurita de ceva acid, cum ar fi zerul, iaurtul, sucul de lamaie sau otetul. A doua zi dimineata, cerealele tale se vor gati in doar cateva minute.

Cel mai bine este sa mananci terciul cu unt sau smantana, asa cum faceau bunicii nostri. Fara vitaminele solubile in grasimi A, D si K2, nu poti absorbi mineralele din alimente. Mai mult, grasimile din unt si smantana incetinesc eliberarea de glucoza in fluxul sanguin, astfel incat zaharul din sange sa ramana stabil de-a lungul intregii dimineti.

Laptele

Laptele este unul din alimentele cele mai reusite ale naturii. Cea mai mare parte a laptelui nostru provine de la un animal sacru, vaca. Totusi, in sistemul industrial actual, vacile sunt tinute captive in interiorul unor fabrici, pentru toata viata lor, le dam o hrana necorespunzatoare cum ar fi soia, deseuri de la produsele de panificatie si laturile de la procesul de productie cu etanol, alimente pe care vacile nu ar trebui sa le manance.

Mediul inchis si alimentatia necorespunzatoare fac vacile sa se imbolnaveasca, astfel ca, animalele ajung sa aiba nevoie de antibiotice si alte medicamente. De asemenea, vacile primesc hormoni pentru stimularea productiei de lapte. Aceste vaci produc cantitati mari de lapte apos cu doar jumatate din cantitatea de grasimi necesara, in comparatie cu laptele produs de vacile care mananca iarba. Apoi, acest lapte este livrat la fabricile de procesare.

In interiorul acestor fabrici, laptele este refacut in totalitate. Centrifugile separa laptele in grasimi, proteine si alte elemente solide si lichide. Odata repartizate, acestea sunt recombinate la niveluri specifice stabilite pentru obtinerea laptelui integral, cu un continut redus de grasimi si fara grasimi. Cantitatea care ramane in plus, va merge catre productia de unt, smantana, branza si alte produse lactate.

Industria lactatelor promoveaza laptele cu putine grasimi si pe cel degresat deoarece poate obtine mai multi bani din utilizarea grasimilor de unt la productia de inghetata.

Laptele este pasteurizat la 161oF timp de 15 secunde prin trecerea sa prin “farfurii” de otel inoxidabil superincalzite. Daca temperatura depaseste 230oF (peste punctul de fierbere), laptele este considerat ultrapasteurizat. Acest lapte ultrapasteurizat va avea un gust distinct la gatit, dar este steril si are o durata de viata lunga si stabila la raft. De asemenea, laptele este omogenizat prin intermediul unui tratament de presiune care desface globulele de grasimi, astfel incat laptele sa nu se separe. Odata procesat, laptele va rezista timp de doua saptamani, si nu doar cateva zile, asa cum este normal.

Procesarea face laptele sa fie dificil de digerat si transforma proteinele, facandu-le alergene. Animalele hranite cu lapte pasteurizat dezvolta in mod exclusiv deficiente nutritive si devin sterile dupa doar cateva generatii.

Sucul de portocale

Acum sa ne indreptam atentia si inspre sucul de portocale, o parte importanta din “micul dejun” sanatos, alaturi de cereale si lapte cu grasimi putine. Un articol dezvaluie faptul ca “o noua fabrica de procesare a sucului de portocale este complet automatizata si poate procesa pana la 1800 de tone de portocale pe zi, pentru a produce sucul concentrat, uleiul extras din coaja si hrana pentru animale”.

Noua metoda de productie a sucului presupune introducerea in masinarie a intregii portocale. Culturile conventionale de portocale sunt pulverizate puternic cu pesticide numite inhibitori colinesteraza, care sunt extrem de toxice pentru sistemul nervos. Atunci cand portocalele sunt introduse in masinariile fabricii pentru a fi stoarse, toate pesticidele ajung in sucul obtinut in urma acestui proces. Apoi, se adauga acizi pentru a stoarce si ultima picatura de suc din aceste portocale.

Asadar, sucul de portocale poate fi o bautura extrem de toxica. Acest lucru poate fi un motiv pentru care consumul de suc de fructe este asociat cu o rata mare de cazuri de dementa.

In cadrul unui studiu, autorii analizei au descoperit ca in sucul de portocale existau compusi care puteau provoca aparitia cancerului. Intr-o alta analiza stiintifica, procesele de filtrare cu gel si cromatografie lichida de inalta performanta au fost utilizate pentru a obtine fractii mutagene din sucul de portocale incalzit.

Prin urmare, daca doresti la micul-dejun un pahar cu suc de portocale, evita sucul comercial procesat. In schimb, stoarce cateva portocale si un grapefruit: proceseaza sucul singur! Amesteca sucul proaspat cu apa minerala si un varf de sare si obtii o bautura revigoranta.

Prepararea optima a mancarii – facuta cu dragoste

Prepararea mancarii este de fapt o activitate sacra. Potrivit unei vorbe ezoterice, “Daca o femeie ar putea vedea scanteile de lumina care ies din varful degetelor sale atunci cand gateste si energia care se revarsa in mancare, atunci ea si-ar da seama de modul in care fiinta ei participa la pregatirea hranei pentru cei dragi.

Gatitul este una din cele mai putin intelese activitati ale vietii, mai ales in ceea ce priveste modul in care sentimentele care fac parte din procesul de pregatire al mancarii afecteaza pe toata lumea care ia parte la aceasta activitate. Gatitul ar trebui sa fie un proces care nu se face in graba, sa fie linistit si plin de fericire, deoarece energia care ajunge in mancare are un impact asupra energiei receptorului.

“Din acest motiv, liderii spirituali din est nu mananca niciodata mancare pregatita de altcineva in afara de proprii lor chelas (discipoli). Persoana care pregateste mancarea ar putea fi singura persoana din intreaga casa aflata la un nivel avansat din punct de vedere al spiritualitatii. O incarcatura activa de fericire, puritate si pace, va ajunge in mancarea pregatita, iar aceasta incarcatura emotionala ajunge apoi si la ceilalti membri ai familiei si ii binecuvanteaza.”

Pentru a fi sanatosi, trebuie sa ne pregatim singuri mancarea, pentru noi insine si pentru familiile noastre. Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa petreci ore intregi in bucatarie, dar trebuie sa petreci ceva timp si in acea incapere a casei, pregatind mancarea cu intelepciune si dragoste.

Daca nimeni din cadrul familiei nu are timp sa pregateasca mancarea, trebuie sa te asezi si sa iti regandesti modul in care iti petreci timpul, deoarece aceasta este singura modalitate de a le oferi copiilor tai o hrana cu adevarat sanatoasa.

sursa: efemeride

procesare alimente secrete alimentatie carne prelucrata
Distribuie:  
Incarc...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - Wow.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1449 (s) | 35 queries | Mysql time :0.014327 (s)

loading...